NAJBOLJŠE ZAVAROVANJE
JE TVOJE RAVNANJE

14.12.2023 | 3 min branja | Dom

5 idej za unikatne novoletne okraske, ki jih naredite sami

Mama in hči ustvarjata unikatne novoletne okraske

Smrečica je središče prazničnega vzdušja v vsakem domu, a ključ do resnično čarobnega drevesca so unikatni okraski. Privoščite si nekaj ustvarjalnosti in naredite svoje okraske, če imate ob sebi otroke, pa bo skupno ustvarjanje zagotovo všeč tudi njim. Za še bolj prijetno vzdušje se izognite umetnim materialom in se odločite za bolj trajnostne in ekološke možnosti, ki so običajno prijaznejše tudi denarnici. Tukaj je 5 preprostih in čudovitih idej, kako narediti svoje naravne okraske za smrečico (ali darila).

 

1. Okraski iz slanega testa

Okraski iz slanega testa

Uporaba slanega testa je enostavna in ugodna možnost za ustvarjanje čudovitih okraskov. Zmešajte:

  • 150 g moke,
  • 150 g soli,
  • 1 dcl vode in
  • žličko olja.

Mešanico gnetite, dokler ne nastane gladko testo, nato pa oblikujte okraske. Uporabite modelčke za piškote ali pa okraske oblikujte z lastnimi idejami. Ko so oblike izrezane, jih položite na pekač na peki papir. Na zraku se bodo sušili približno tri dni, če se vam mudi, pa jih specite v pečici pri 180 °C približno pol ure. Ko se ohladijo, jih lahko pobarvate ali okrasite z bleščicami.

 

2. Okraski iz recikliranih materialov

Okraski iz recikliranih materialov za smrečico

Izdelava okraskov iz recikliranih materialov je odličen način za zmanjšanje odpadkov in ustvarjanje okolju prijaznih dekoracij. Uporabite stare revije, papirnate vrečke, karton, gumbe in druge odpadne materiale, da ustvarite unikatne okraske. Na primer, izrežite trakove iz papirja in jih zvijajte v spirale za izdelavo barvnih kroglic. Ali pa naredite snežinke iz starih praznih rolic toaletnega papirja.

👉  Preizkusite tudi: Ideje za ustvarjanje snežink iz papirja in nasvete za ustvarjanje Barbi Završnik

 

3. Okraski iz gozdnih materialov

Okraski iz gozdnih materialov za smrečico

Poiščite navdih v naravi. Uporabite storže, vejice, želode in druge naravne materiale za izdelavo rustikalnih okraskov. Naredite venčke iz vejic in jih okrasite s trakovi. Dodajte nekaj bleščic za dodaten sijaj ali bele barve za snežni učinek.

👉  Spomladi pa v gozdu lahko naberete mačice ali druge veje in izdelate velikonočno dekoracijo.

 

4. Okraski iz domače kuhinje

Okraski iz domače kuhinje za smrečico

Preprosti, a zelo lični so tudi okraski, ki jih pripravite iz kuhinjskih sestavin. Narežite tanke rezine pomaranče ali limone in jih posušite v pečici. Uporabite lahko tudi palčke cimeta, ki bodo oddajale čudovit vonj za še bolj praznično vzdušje.

👉  Zadišalo bo tudi, če boste spekli praznično pecivo po receptih Generali zastopnikov

 

5. Vezeni okraski

Vezeni okraski za smrečico

Če radi ustvarjate z iglo in nitjo, razmislite o vezenju okraskov. Uporabite majhne kose blaga ali filca ter dodajte barvite vzorce in oblike s pomočjo vezenja. Lahko ustvarite majhne božične motive, kot so jeleni, zvezde ali božična drevesa. Če so se vam pri izdelavi pridružili otroci, izdelajte majhne cofke iz stare volne ali na kartonu izvezite snežinko.

👉  Ko boste okrasili svoj dom pa preverite še druge ideje Kako z otroki preživeti prosti čas brez uporabe ekranov?

 

Izdelava lastnih božičnih okraskov je odličen način za ustvarjanje trajnih spominov in dodajanje osebnega pridiha vašemu domu med prazniki. Z zgornjimi idejami imate zdaj dovolj navdiha, da se lotite ustvarjanja in naredite svojo smrečico resnično edinstveno. Pustite domišljiji prosto pot in uživajte v ustvarjalnem procesu!

👉  Morda vas bi zanimalo tudi: Zdrav božič in silvestrovo: recepti za družinsko večerjo

 

Želite prebirati več podobnih vsebin?

Pridružite se prejemnikom naših novic in bodite obveščeni o novih objavah.

Pridružite se