NAJBOLJŠE ZAVAROVANJE
JE TVOJE RAVNANJE

16.12.2023 | 9 min branja | Prosti čas

Zdrav božič in silvestrovo: recepti za družinsko večerjo

Razširjena družina v okrašeni sobi uživa v zdravi božični večerji

Božič je po vsem svetu eden od najbolj priljubljenih praznikov, ko se zbere vsa družina in imajo otroci počitnice, spremlja pa ga tudi navdušeno pričakovanje novega leta. To praznično obdobje je torej odlična priložnost, da si vzamete čas in se zberete ob praznični mizi v krogu najdražjih. A praznične družinske večerje in kosila običajno niso med najbolj zdravimi obroki.

Pogosto že en sam obrok v božično-novoletnem času vsebuje med 2000 in 2500 kalorij, kar pa je lahko več od priporočenega dnevnega vnosa kalorij.

Alkohol, težka hrana in velike porcije so pogosto značilnosti novoletne ali božične večerje, številni strokovnjaki za prehrano pa opozarjajo tudi na odvečne kalorijePa je sploh mogoče pripraviti zdravo božično večerjo in ohraniti vso prazničnost? Seveda je!

 

V nasvetu preberite:

Med prazniki se v povprečju zredimo od 1,5 do 2 kg.

 

Zdravi prazniki ne pomenijo, da morate pozabiti na najljubšo praznično jed ali bojkotirati vso nezdravo hrano, ki jo v tem letnem času marsikdo obožuje. Pomembno je le, da jo znate kombinirati z bolj zdravimi prilogami.

V nadaljevanju preberite 5 nasvetov za zdravo in izvirno božično ali novoletno večerjo. Z njimi ne boste pripravili le zdravih glavnih jedi, pač pa tudi zdrave praznične sladice.

 

Kako izbrati prave recepte za božično večerjo?

Kaj pripraviti za praznično božično večerjo? To vprašanje si pred prazniki gotovo velikokrat zastavite. Težko se je namreč spomniti jedi, ki bodo všeč vsem, hkrati pa bodo še vedno dovolj praznične, da bodo upravičeno krasile praznično mizo. Poleg tega se v različnih delih Slovenije pripravljajo različne jedi.

Medtem ko večina Slovencev med prazniki peče različne vrste mesa, na krožnikih na Primorskem tudi v prazničnem času ne manjka rib in morskih sadežev. Po vsej Sloveniji na mizi seveda ne sme manjkati domača potica, a tudi ta ima raznolike nadeve. Poleg tradicionalne orehove je tako na Gorenjskem zelo priljubljena pehtranova, na Koroškem pa potica s cimetom in rozinami.

Praviloma so pripravljene jedi težke in nasitne, da nas po starem običaju zaščitijo pred mrazom. Zagotovo pa bi tem božičnim jedem sicer težko rekli zdrava izbira.

 

Decembra se v Sloveniji najbolj poveča prodaja živil, za 19 odstotkov, kar je nekoliko več od EU povprečja.

 

Zdravstvene težave zaradi prazničnega prenajedanja

Čeprav si praznikov skorajda ne znamo predstavljati brez praznične mize, polne kaloričnih jedi, pa lahko prenajedanje med prazniki dejansko precej škodi zdravju. Dobra novica: tudi če boste letos izbrali zdravo božično večerjo, bodo na mizi lahko še vedno tradicionalne jedi.

Za praznike pogosto jemo več kot običajno, zato nas v tem času pestijo tudi napihnjenost in prebavne težave. Visok vnos kalorij pa lahko povzroči tudi tesnobo in težave s spanjem, da zastrupitev s hrano sploh ne omenjamo.

Bogato obložena praznična miza se pogosto kar šibi pod težo jedi, ki jih sicer jemo le redko ali ne sploh. Zato včasih prav med temi obroki tudi kdo ugotovi, da določeno hrano slabo prenaša ali je nanjo celo alergičen.

Potem sta tu še visoka raven holesterola, maščob in sladkorja. Praznična prenajedanja povečujejo tveganje za bolezni srca in ožilja pri ljudeh s povišanim holesterolom.

 

Recepti za zdravo božično večerjo ali novoletno večerjo

Če potrebujete kakšno idejo, imate letos odlično priložnost, da se poigrate s temi recepti za božično ali novoletno večerjo.

 

Bučna juha s kruhovimi kockami

Bučna juha s kruhovimi kockami

Ta jed se odlično prileže ob hladnem vremenu in je zelo zdrava. Buča je polna antioksidantov, ki upočasnjujejo staranje celic. Med drugim je tudi vir vitamina D, ki pomaga pri absorpciji kalcija.

Recept za bučno juho

V liter vode dajte koščke narezane in olupljene buče. Po želji lahko dodate tudi drugo zelenjavo, na primer korenje, por in krompir. Dodajte malo soli in olivnega olja ter kuhajte pol ure. Z mešalnikom spasirajte, dokler ne dobite goste kremne juhe, v kateri ni več celih kosov zelenjave. Tako bo hitro nared – zdrava božična juha!

Namig: Če želite še kanček višje kulinarike, pripravite domače kruhove kocke. Da bodo tudi te zdrave, jih namesto na ponvi in v olju enostavno za 10 minut popražite v pečici pri 220 ºC.

 

Solata s kvinojo in kozicami

Zakaj ne bi morski sadeži, ki so tradicionalno na mizi na Primorskem, postali tudi del vašega prazničnega krožnika? Kvinoja je žitarica, ki spada med superživila. Bogata je z aminokislinami, beljakovinami, železom, fosforjem in kalcijem. Poleg tega ne vsebuje maščob in se odlično poda k hladnim solatam.

Recept za solato s kvinojo

Pred kuhanjem kvinojo dobro operite, da sperete saponin! Nato jo 15 minut kuhajte kot riž. Medtem v skledi zmešajte motovilec, rukolo in borovnice. Preden solati dodate kvinojo, naj se popolnoma ohladi.

Za piko na i: solatni preliv iz kefirja, ki mu dodate žličko dijonske gorčice in dve žlički balzamičnega kisa. Nazadnje dodajte še kuhane in izluščene kozice, in okus bo res prazničen.

 

Sufle s paradižnikom in kozjim sirom

Sufle s paradižnikom in kozjim sirom

Morda se vam zdi priprava sufleja zapletena, a v resnici sploh ni tako zahtevna. Jed je idealna za zdravo božično večerjo in boste z njo navdušili celo družino. Iz ekološko pridelanega paradižnika in jajc boste pripravili dobro uravnotežen in povsem vegetarijanski krožnik.

Recept za paradižnikov sufle

Za ta recept potrebujete posodo za peko v pečici. Operite paradižnike in jih narežite na rezine. Enako naredite s kozjim sirom. Na dno posode položite plast paradižnika, nato pa jo popolnoma prekrijte s plastjo sira.

Za sufle potrebujete 4 ali 5 beljakov, ki jih stepete v trd sneg. Dodajte malo popra, timijan in rumenjake ter vse skupaj stepite. Paradižnike in sir prekrijte s plastjo jajčne zmesi in vse skupaj 45 minut pecite v pečici pri 200°C.

Namig: Za res trd sneg dodajte ščepec soli. Tako boste beljak veliko laže stepli.

Preberite tudi: Zdravo življenje otrok: uravnotežena prehrana in prava rutina

 

Nadevan puran

Pozabite na mastno pečenko in raje pripravite veliko bolj zdravega nadevanega purana. Zaradi nizke vsebnosti maščob puran pomaga preprečevati bolezni srca in ožilja. Vsebuje tudi železo in beljakovine, ki jih potrebujemo za rast in normalno delovanje telesa, oreščki v nadevu pa so dobri za spomin in spodbujajo delovanje možganov.

Recept za pečenega purana

Za nadev izberite slive, orehe in malo naribanega jabolka. Dodate lahko tudi nekaj pora in dušene čebule. Vse sestavine zmešajte, dodajte mleto meso in začinite po okusu.

Purana napolnite z nadevom, dokler ne postane lepo okrogel. Odprtino nato zašijte s tanko kuhinjsko vrvico, da puran v pečici ne izgubi vsega soka. Premažite ga z malo olivnega olja in ga dve uri pecite v pečici pri 180 °C.

Namig: Da bo priprava enostavnejša, kupite že očiščenega purana. S tem boste prihranili dobre pol ure.

 

Hrustljave kraljeve kozice na posteljici iz gob

Kozice so polne železa in zato odlične proti slabokrvnosti. Prav tako so odličen vir kalcija in fosforja, ki skrbita za zdrave kosti in zobe. In čeprav pri najmlajših običajno niso najbolj priljubljene, se nad to zdravo božično večerjo zagotovo ne bodo pritoževali.

Recept za hrustljave kraljeve kozice

Kupite sveže ali zamrznjene kozice. Odstranite lupine in jih dobro očistite. Pripravite domače testo za paniranje, za katerega potrebujete nekaj nesladkanih zdrobljenih kosmičev. Kozice povaljajte v testu in kosmičih ter jih ocvrite na olju, da postanejo lepo hrustljave.

Namig: Jed lahko dopolnite z gobami na žaru. Pazite, da jih ne prepečete, saj bodo izgubile sočnost in okus.

 

Zdrave in izvirne božične sladice

Božična sadna solata

Seveda pri odlični praznični večerji ne smejo manjkati zabavne, zdrave in izvirne sladice. Za vas smo zbrali nekaj idej:

  • sadna solata s zdrobljenimi lešniki,
  • jogurtov sladoled s cimetom in čokoladnim posipom,
  • čokoladni mousse s prelivom iz gozdnih sadežev,
  • sadna solata iz sladkih pomaranč, datljev in pistacij,
  • pecivo s hruškami in orehi,
  • božični kruh,
  • penasti mousse s penino,
  • mangov tiramisu na posteljici iz pire.

Radi pečete? Preizkusite najljubše praznične recepte Generali agentov! 👉 Specite si lepe praznike

 

Kateri hrani se je med prazniki bolje izogniti?

Po obilnem prazničnem obroku imajo nekateri prav slabo vest. A ne gre samo za količino. Velikost porcij je sicer pomemben del zdrave praznične večerje, vendar se je nekaterim jedem dobro tudi povsem izogniti. To je sedem jedi, ki se jim v prazničnem času raje odpovejte.

  1. Foie gras – ta kulinarična specialiteta je sam holesterol.
  2. Marcipan in sladice z veliko sladkorja – jejte jih le v manjših količinah.
  3. Pečenke, kot sta odojek ali jagenjček – to meso vsebuje veliko nezdravih maščob.
  4. Prelivi in omake – tako mikavni in toliko jih je! Če jih boste že prelivali čez solato, meso ali ribo, naj bodo vsaj sveže pripravljeni.
  5. Suhe mesnine in narezki – klobase, salame, pršut in mortadela so sicer praznična stalnica, a vsebujejo veliko soli in nasičenih maščob.
  6. Gazirane pijače – te so med prazniki še posebej priljubljene pri otrocih, a vsebujejo veliko sladkorjev, ki jih telo ne potrebuje, zato poskusite njihovo količino omejiti.
  7. Alkohol – med prazniki se pogosto spije kakšna kapljica več. A ne pozabite, da alkohol škoduje jetrom, povzroča prebavne težave in zvišuje krvni tlak.

 

Poglejte tudi spletno predavanje licencirane prehranske svetovalke Lucije Volčanšek in spoznajte, katera živila morate pozimi vključiti v svoj jedilnik, ali je priporočljivo posegati po zamrznjeni, konzervirani in fermentirani hrani in dobite nove ideje za pripravo okusnih in zdravih jedi v zimskih mesecih. 

Poglejte predavanje

 

Nasveti za zdravo prehrano med prazniki

Če ste se odločili, da bo letos vaša praznična večerja bolj zdrava, naj to ne pomeni trpljenja in odrekanja. Še vedno lahko pripravite tradicionalno, le bolj zdravo božično večerjo. Če nameravate pripraviti pečenko, se raje odločite za belo meso. Podobno velja za ribe: oslič, brancin, orada in morski list so zaradi nizke vsebnosti maščob odlična izbira.

Seveda ne boste nazdravljali s praznim kozarcem! A če boste posegli po alkoholu, izberite kaj manj močnega. Kalorije v alkoholu nimajo prave hranilne vrednosti, zato izberite vina ali penine z manjšo vsebnostjo alkohola in se izogibajte žganim pijačam, kot so rum, viski, konjak ali žganje.

Vsako jed dopolnite z zdravo prilogo. Solate, sadje ali oreščki bodo praznično večerjo odlično dopolnili, hkrati pa bo ta bolj zdrava.

Predvsem pa uživajte v družinski večerji! Vsake toliko se vseeno lahko malo pregrešite. Pomembno je, da se tudi sicer prehranjujete zmerno, se veliko gibate in redno hodite na zdravniške preglede ter preglede krvi, da poznate tudi svojo raven holesterola v krvi.

Pregled krvi je tudi eden od preventivnih pregledov, ki jih nudi zavarovanje Specialisti z asistenco. Vas zanima več? Dogovorite se za informativni klic z agentom.

 

Iščete več zdravnih receptov?

Potem bo Generali ZAME pravi naslov za vas. Poleg zdravnih receptov in celo zdravnih kuharskih delavnic boste našli tudi nasvete za gibanje in boljši spanec.

Pridružite se Generali ZAME