NAJBOLJŠE ZAVAROVANJE
JE TVOJE RAVNANJE

24.12.2021 | 3 min branja | Prosti čas

Ustvarjajte z otroki – in si ustvarite dobro počutje

Mama ustvarja z otrokom

Se vam je že kdaj zgodilo, da ste se brez energije ali idej usedli za mizo in začeli »čečkati« po listu papirja? Črte so se začele sklepati, nastajale so oblike in skoraj nevede ste ustvarili vzorec, ki ste ga mora začeli tudi barvati. Ob tem so se vaše misli dobivale obliko in ko ste vstali so bile misli nekoliko lažje, kot ko ste sedli. Začutili ste pozitiven občutek ustvarjanja. V Rdečih izzivih je vpliv ustvarjanja na dobro počutje raziskovala tudi vplivnica in ustvarjalka Pikarij, Barbi Završnik.

Barbi s svojimi sledilci pogosto deli misli in posnetke o tem, zakaj je pomembno, a otrokom omogočamo ustvarjalnost in kakšni so pozitivni učinki ustvarjanja. Ne le za razvoj različnih spretnosti, pač pa tudi za dobro počutje. V okviru Rdečih izzivov sta s hčerkico Piko v prazničnem decembru ustvarjali iz papirja.

 

Ustvarjanje otroke uči potrpežljivosti – in gradi njihovo samozavest

Če imate otroke se gotovo spomnite njihovega vrtčevskega obdobja in vrste umetnin, ki so jih prinesli domov. Verjetno ni starša, ki mu v tistem posebnem predalu ali omari do konca vrtčevskega obdobja ne bi zmanjkalo prostora za vse, ker je otrok ustvaril. Ustvarjanje v vrtcu pa ni namenjeno zgolj porabi časa, ki ga otrok preživi v vrtcu.

Otrok je med ustvarjanjem s papirjem miren in osredotočen, trenira pa tudi vztrajnost ter se spoznava z umetnostjo. Na nek način se s procesom ustvarjanja otroci učijo potrpežljivosti, saj ne naredijo stvari tako hitro, kot bi jih odrasli in zato je še toliko bolj pomembno, da jim damo čas. A učinek končnega izdelka, sploh, ko ga starša navdušeno pohvalita, je neizmeren ponos, ki gradi otrokovo samozavest in dobro počutje.

Skupno ustvarjanje otrok in staršev (ali starih staršev) je odlična aktivnost tudi za grajenje medosebne in medgeneracijske povezanosti. Z bližino in dotiki, ki jo ustvarjanje zahtevajo, ustvarimo nevidno, a močno vez, ki otrokom daje moč, v odraslih pa pomaga zbuditi otroško igrivost in radovednost.

"Skupno ustvarjanje je izjemna priložnost za učenje. Vendar ne za otroka, temveč za starša. Odrasli smo zelo ciljno-naravnani, medtem, ko otroci obožujejo proces. Otrok ustvarja zaradi užitka, ne zaradi želje po nekem zaključku, osvojenem cilju. Skupno ustvarjanje nam podari, da to opazujemo, častimo in za nekaj trenutkov stopimo v njegov svet. Naj bo fokus na otrokovih očeh, ne rokah."

Barbi Završnik

 

Ustvarite snežinke iz papirja!

Kdo se ne bi spomnil, kako smo v vrtcu in osnovni šoli iz papirja ustvarjali snežinke in z njimi krasili igralnice in učilnice, obvezno pa tudi otroške sobe doma? Poskusite izdelavo svojimi otroki in opazujte, kako radi ustvarjajo in se veselijo svojih umetnin iz papirja.

Danes je internet sicer poln zapletenih umetnin, ki zahtevajo vrsto materialov, a za popoldansko ustvarjanje z malčkom sta papir in škarje lahko povsem dovolj. Sledite le spodnjim korakom:

  1. Začnete lahko s polo oblike A4 ali s kvadratno polo.
  2. Papir prepognite po diagonali, da dobite trikotnik.
  3. Trikotnik ponovno prepognite po daljši stranici. Če ste začeli z A4 sedaj odrežite pravokotnik, ki ostaja pod trikotnikom.
  4. Tretjino manjšega trikotnika prepognite po sredini daljše stranice.
  5. Zadnjo tretjino prepognite na drugi strani.
  6. Odrežite odstopajoče kote in ustvarite trikotnik za izrezovanje.
  7. Iz trikotnika izrežite poljubne vzorce – bodite drzni, vzorec je lahko asimetričen.
  8. Trikotnik razgrnite in dobili ste snežinko.

Ustvarjajte papirnate snežinke

"Holo papir, bleščice, časopisni papir, nalepke … Včasih je zabavno stopiti iz okvirjev, se prepustiti in snežinko začiniti s čim odštekanim."

Barbi Završnik

 

Spodbujajte ustvarjalnost otrok

Nikoli ni prezgodaj, da začnete spodbujati ustvarjalnost pri otrocih. Zato se je Barbi sadove Pikinega ustvarjanja odločila deliti s Cenetom. Sicer je še vedno premajhen, da bi se jima pridružil pri ustvarjanju, lahko pa uživa v končnih izdelkih. Pri treh mesecih namreč dojenčki postajajo dovzetni za okolje okrog sebe. Začenjajo prepoznavati obraze in kažejo vedno več zanimanja za svojo okolico. Pomembno in dragoceno je, da v tem obdobju otroku omogočite opazovanje različnih zanimivih predmetov in oblik. Tako je Barbi nad Cenetovo posteljico obesila snežinke, ki sta jih ustvarili s Piko.

"Najbolje nama je uspela snežinka pri kateri sva uporabili peki papir – ta je še nekoliko lažji in zato še lepše pleše po zraku! Sicer pa – ljubezen do ustvarjanja aktivnosti sem spoznala že v obdobju, ko je bila Pika dojenček. Vedno, ko sem ji pripravila ali ustvarila nekaj v čemer je nato uživala mi je srce kar raslo in raslo. Sedaj pa je občutek še toliko lepši, ko vidim, da se enako dogaja s Piko – ko skupaj kaj pripraviva za Ceneta, se ji oči kar svetijo in vsem še dneve razlaga o tem!"

Barbi Završnik

👉  Preizkusite tudi teh 5 idej za unikatne novoletne okraske

 

Najboljše zavarovanje je vaše ravnanje

Izkoristite popoldneve tudi za ustvarjanje z otroki – ali pa ustvarjajte sami. Namesto brskanja po družbenih omrežjih ali igranja igric na telefonu, poskusite raje prijeti škarje ali barvice in pred spanjem ustvarjati. Tako boste bolj sproščeni in boste kasneje tudi lažje zaspali.

 

Želite prebirati več podobnih vsebin?

Pridružite se prejemnikom naših novic in bodite obveščeni o novih objavah.

Pridružite se