NAJBOLJŠE ZAVAROVANJE
JE TVOJE RAVNANJE

06.06.2024 | 5 min branja | Dom

10 koristnih nasvetov za kuhanje z otroki

Varnost v kuhinji in otroci

V gospodinjstvu običajno posvetimo veliko časa vrtenju kuhalnice. Pogosto se ne zavedamo vseh nevarnosti, ki se lahko ob tem pripetijo, še posebej, če se nam v kuhinji pridružijo mali pomočniki. Manjše opekline z vročimi lonci in paro so pogoste, kako pa preprečiti, da se ne zgodi kaj hujšega?

 

Mlajšim otrokom postavite pravila za varnost v kuhinji

Otroke učite, da so pečica, štedilnik in kuhalna plošča nevarno območje, kjer je potrebna izjemna previdnost. Naj bo to območje zanje nedostopno, kadar koli so naprave v uporabi, razen če vam pomagajo. Otrokom pojasnite nevarnost in se tudi sami obnašajte, kot da se nevarnosti zavedate. Otrokom pojasnite in jim pokažite, pri katerih opravilih in kako vam lahko pomagajo.

Priprava hrane in kuhinjski stol pomagalček: otrokom prilagojen stol omogoča, da otroci varno stojijo na višini, ki je primerna za delovne površine v kuhinji. S pomočjo pomagalčka otroci lahko sproščeno sodelujejo pri kuhinjskih opravilih, ne da bi se vzpenjali na potencialno nevarne kuhinjske stole ali pulte.

Infografika: Mlajšim otrokom postavite pravila za vedenje v kuhinji

 

Raje ne kuhajte z otrokom v naročju

Infografika: Ne kuhajte z otrokom v naročju

Otrok lahko hitro prime za ročaj posode, se dotakne vročega krožnika ali zgrabi oster nož. Ne podcenjujte njihovih sposobnosti. NIJZ navaja, da so opekline pogostejše pri dečkih kot pri deklicah, dečki namreč bolj intenzivno raziskujejo (tudi kuhinjsko) okolje.

👉  Kako otroka povabiti h kuhanju? Preverite v našem priročniku o kuhanju z otrokom, z recepti, ki jih lahko pripravite z otrokom.

 

Opekline: lahko jih povzročijo pečica, štedilnik in kuhalna plošča

Infografika: Nikoli ne pustite štedilnika brez nadzora

Nikoli ne pustite prižganega štedilnika brez nadzora. Kuhalne plošče ali gorilnike, ki jih po kuhanju ne potrebujete več, vedno takoj izključite, enako velja za druge kuhinjske naprave, ki lahko predstavljajo nevarnost. 

 

Infografika: Pred odpiranjem pečice poglejte okrog sebe

Pred odpiranjem pečice poglejte okrog sebe. Vedno preverite, če je varno, da jo odprete. Poučite svoje otroke, naj se ne približujejo pečici, ko je odprta. Tudi sami pri odpiranju pečice vedno stopite nazaj, da vas vroč zrak ne opeče.

 

Vroča posoda in čistoča kuhinje

Infografika: Kuhinjske površine naj bodo proste

Kuhinjske površine naj bodo proste. Če uporabljate pečico, je prostor na pultu zelo pomemben, saj potrebujete prostor, ko vročo posodo jemljete iz pečice in jo odlagate na pult. Ne odlagajte vročih loncev ali ponev na druge predmete ali na rob kuhinjskega pulta. Tako se izognete tveganju, da bi se posoda prevrnila in vsebina polila. Ko jemljete vroče posode iz pečice ali jih premikate na štedilniku, vedno uporabljajte kuhinjske rokavice, ki ščitijo pred vročino.

 

Infografika: Kuhinja naj bo vedno čista in pospravljena

Kuhinja naj bo vedno čista in pospravljena. Po uporabi štedilnik vedno temeljito očistite. Ostanki hrane (posebno maščobe) na štedilniku ali v pečici se lahko hitro vnamejo. Vedno tudi poberite, kar vam pade na tla. S tem se izognete možnosti, da bi vam spodrsnilo in bi padli.

 

Infografika: Obrnite ročaje posod proti notranjosti pulta

Obrnite ročaje posod za kuhanje proti notranjosti. Na ta način se posode ne bodo prevrnile in jih mlajši otroci ne bodo mogli doseči in prevrniti nase. Če je mogoče, lahko za večjo varnost poskrbite tudi s kuhanjem na zadnjih kuhalnih ploščah ali gorilnikih štedilnika. 

 

Infografika: Ne prenašajte vroče posode nad ali za drugimi osebami

Ne prenašajte vroče posode nad drugimi osebami. Med prenašanjem hrane iz štedilnika na mizo pazite, da na poti ni nikogar. Posebno pozorni bodite, da ne spregledate mlajših otrok in jih po nesreči ne polijete ali opečete. Nevarne niso le opekline, ampak tudi oparine, torej poškodbe kože ali tkiva zaradi vroče tekočine, pare.

Pri segrevanju v mikrovalovni pečici bodite pozorni na vroče dele hrane in posode. Hrano in pijačo pred uživanjem vedno premešajte ali pretresite, da se med hranjenjem ne opečete.

 

Imejte gasilni aparat vedno pri roki in preprečite požar

Infografika: Imejte gasilni aparat vedno pri roki

Večina požarov v gospodinjstvu se zgodi v kuhinji, zato je pomembno, da imate v bližini shranjen gasilni aparat. Preberite navodila za uporabo takrat, ko ga kupite. Ne čakajte, da v vaši kuhinji izbruhne ogenj, preden boste poskušali ugotoviti, kako ga uporabljati. Tudi otroke poučite o požarni varnosti. Priporočamo tudi, da si doma omislite alarm za dim in požarni detektor.

 

Za Anjino nezgodo je bil dovolj trenutek mamine nepazljivosti

Kuhanje z otroki je lahko zabava

Anja je bila 3-letna navihana deklica, ki je zelo rada pomagala mami pri gospodinjskih opravilih. Seveda ji je mama dovolila, da ji pomaga le pri tistih opravilih, ki so bila za njeno starost primerna. Anja se je najraje igrala v svoji plastični otroški kuhinji, ki je stala v varnem kotičku domače kuhinje. Njena največja želja pa je bila kuhati na »pravem« štedilniku. Mama ji je občasno dovolila, da hrano vsaj malo pomeša.

Toda nevarnost nikoli ne počiva. Medtem ko je mama nosila hrano na mizo, je Anja želela pomagati. Približala se je štedilniku in trenutek mamine nepazljivosti je bil dovolj. Anja je zgrabila za ročaj lonca, v katerem se je kuhala juha, in se polila po trebuhu in desni roki.

Mama se je takoj lotila hlajenja opeklin s hladno vodo in zatem Anjo odpeljala na urgenco. Tam so malo Anjo oskrbeli in ostala je v bolnišnični oskrbi še 5 dni. Mama je bila z Anjo doma še 14 dni in še 3-krat sta morali v bolnišnico na kontrolo. Ker je bilo mamino ravnanje hitro in pravilno, se je Anja izognila večjim brazgotinam, ki bi bile lahko posledica opeklin. 

Anja je imela sklenjen paket D Nezgodnega zavarovanja otrok in mladine, za katerega je njena mama namesto 88,92 € z 10-odstotnim popustom zaradi spletne sklenitve na G24 plačala le 80,02 € letne premije. Ko je Anja povsem okrevala, je mama zavarovalnici prijavila škodo in priložila vso zdravniško dokumentacijo, zavarovalnica pa jim je v nekaj dneh nakazala 866 € odškodnine.

IZPLAČILA IZ NEZGODNEGA ZAVAROVANJA OTROK IN MLADINE, PAKET D
Zlomi, izpahi in opekline (75 % zavarovane vsote 1000 €) 750 €
Dnevno nadomestilo za bolnišnično zdravljenje (5 nočitev v bolnišnici – 10 €/dan) 50 €
Dnevno nadomestilo (za čas zdravljenja 22 dni – 3 €/dan)  66 €
Skupaj 866 €

Zgodba je resnična, le ime je zaradi varovanja osebnih podatkov spremenjeno.

 

Naj otroci uživajo aktivno otroštvo

Z nezgodnim zavarovanjem otrok in mladine lahko poskrbite, da posledice nezgode ne prinesejo finančnih skrbi. 24 ur na dan, kjerkoli.

Preverite zavarovanje za otroke