NAJBOLJŠE ZAVAROVANJE
JE TVOJE RAVNANJE

19.06.2020 | 3 min branja | Dom

Želite znižati stroške za električno energijo?

Mlada ženska žarnico v strošni svetilki menja z varčnejšo različico.

Poraba energentov iz leta v leto narašča, zato je zalog energije vedno manj. Če z energijo ne bomo ravnali varčno in skrbno, se lahko kmalu zgodi, da je ne bo dovolj za vse uporabnike. A ne le to. Varčevanje z energijo prinaša številne prednosti – predvsem prihranek vašega gospodinjstva in čistejše okolje. Zmanjšanje porabe energije nam tako pomaga ohranjati  vire in omogoča, da bodo trajali dlje. Kaj lahko ukrenete sami?

 

Spremenite svoje navade

Pomemben in koristen je prav vsak način prihranka električne energije, ki ga lahko vključite v vaš vsakdan. Spremenite svoje vsakodnevne »razvade« in življenjski slog ter postanite ozaveščeni porabnik energije. Življenje ne bo nič manj udobno, prihranili boste in vaš odnos do okolja bo odgovornejši. 

Uporabljajte varčne naprave, ki pripomorejo k nižji porabi električne energije. Namestite LED sijalke in ugašajte luči, ko jih ne potrebujete. To sta najpreprostejša načina varčevanja z energijo, ki ju lahko osvojite tudi vi.

 

Ali ste vedeli?

  • Varčne sijalke porabijo kar do 80 % manj energije od klasičnih; ob tem je seveda  pomembna tudi primerna razporeditev svetil v stanovanju.
  • Zračenje z zgoraj priprtim oknom je energijsko zelo potratno in neučinkovito. Strokovnjaki svetujejo, da zračimo prostore s široko odprtimi okni večkrat na dan.
  • Skozi slabo zatesnjena okna in vrata uhaja kar 25 % toplotne energije.

 

Kako lahko v svojem domu varčujete z energijo?

V infografiki predstavljamo majhne spremembe, s katerimi boste lahko privarčevali pri porabi električne energije in ogrevanju doma, s tem pa prihranili pri mesečnih stroških in pomembno  prispevali k čistejšemu okolju.

 

Razsipnost z energetskimi viri  vpliva na okolje

Znanstvena dognanja kažejo, da se naš planet v zadnjih letih segreva. Kot posledice podnebnih sprememb v Sloveniji  napovedujejo večjo nevarnost ekstremnih vremenskih pojavov, kot so močna neurja, poplave, vročinski valovi, žled in suše, ki lahko povzročijo veliko škodo. Zato poskrbite za svoj dom tudi z ustreznim zavarovanjem pred temi nevarnostmi. Posledice naravnih nesreč so lahko zelo drage.

SPOZNAJTE PAKET DOM

 

Infografika o energetskih prihrankih v gospodinjstvu

Želite prebirati več podobnih vsebin?

Pridružite se prejemnikom naših novic.

PRIJAVITE SE