NAJBOLJŠE ZAVAROVANJE
JE TVOJE RAVNANJE

06.06.2019 | 3 min branja | Avto , Prosti čas , Šport

Kam na izlet z motorjem, 5 najlepših motorističnih poti

Toplo vreme vsako leto predrami motoristične navdušence, ki na plano pripeljejo svoje jeklene konjičke in se podajo na pot. Izlet z motorjem marsikomu pomeni pobeg iz vsakdanje rutine, ki nudi občutek svobode in avanture, seveda pa je potrebno pred potjo obnoviti znanje, preveriti stanje vašega motorja in si za brezskrbnen oddih urediti zavarovanje za tujino. Za vas smo pripravili seznam petih najbolj slikovitih motorističnih poti pri sosedih in v bližnjih deželah.

Avstrija: gorska cesta Grossglockner

Panoramska cesta se vije skozi alpsko gorovje Visoke Ture, dom več kot 30 tritisočakov, kjer pa kraljuje Grossglockner, s 3.798 metri najvišji avstrijski vrh. Sama pot je dolga 48 kilometrov, ima 36 serpentin in se vzpne na višino 2.504 metrov, kot nalašč za razgiban izlet z motorjem. Alpski svet vas bo očaral s svojo naravo, snežnimi vrhovi, ledeniki in slapovi, po poti pa so na voljo tudi mnoge razgledne, informacijske in razstavne točke. Ker se cesta nahaja v narodnem parku, je potrebno plačati vstopnino, ki za motoriste znaša 26,50 EUR, zaradi visoke nadmorske višine pa je potrebno pred potjo preveriti tudi prevoznost.

Hrvaška: otok Hvar

Sosednja Hrvaška je znana po dolgi jadranski obali, posejani z več kot 1.000 otoki, in ponuja vrsto zanimivih poti ter lepih razgledov, za vas pa smo izbrali pot po sončnem Hvaru, najdaljšem jadranskem otoku. Trajekt vas izkrca v mestu Stari Grad, od koder pot nadaljujete skozi očarljive vasi Dol, Svirče in Vrisnik. Pitve so izhodišče do južne strani otoka, pot pa vas vodi skozi tunel istega imena, ki je vsekakor svojevrstno doživetje. 1.400 metrov dolg predor, izklesan v živo skalo, je neosvetljen in širok le za eno vozilo, zato promet skozenj poteka izmenično, na drugi strani pa vas pričaka čudovit razgled na morje ter otoka Korčula in Vis. Cesta je asfaltirana do vasi Sv. Nedjelja, bolj avanturistični motoristi pa lahko pot nadaljujejo po makadamski cesti, ki se visoko nad obalo vije proti mestu Hvar.

Francija: Dordonja

Dordonja je departma v jugozahodni Franciji med reko Loaro na severu in Pireneji na jugu, imenovan po reki, ki teče skozenj. Motoristični izlet ob reki odlikuje čudovita zelena pokrajina in številni mostovi, prav tako pa Dordonja velja za deželo gradov, ponaša se namreč s preko 1.000 gradovi, dvorci in utrdbami. Pot začnite v mestecu Rocamadour, ki sicer leži izven departmaja, nato pa ob reki nadaljujte proti zahodu do mesta Bergerac, skozi slikoviti srednjeveški vasi La Roque Gageac in Beynac-et-Cazenac, v kateri so snemali film Čokolada, nad vasjo pa leži tudi eden od najbolj znanih in ohranjenih gradov v pokrajini. Ogleda vredni so tudi vrtovi Manor d'Eyrignac in pa paleolitske stenske poslikave v jamah Lascaux, ki so na seznamu Unescove svetovne dediščine.

Italija: Dolomiti

V Italiji se nahaja veliko priljubljenih motorističnih poti, kot je naprimer Amalfijska obala, ki pa znajo biti v glavni sezoni zelo oblegane, zato vam predlagamo, da se to poletje z vašim motorjem raje odpravite na izlet po tako imenovani Veliki dolomitski cesti v srcu gorovja na Južnem Tirolskem. La Grande Strada delle Dolomiti, kot ji rečejo Italijani, poteka od Cortine d'Ampezzo od Bolzana v dolžini 110 kilometrov, vodi pa čez prelaza Falzarego in Pordoi, mimo gradu Andraz ter prekrasnega jezera Carezza. Na mestih zavita, serpentinasta pot ponuja veliko kotičkov za postanek in občudovanje dih jemajočih vršacev, med katerimi je Marmolada, najvišji vrh Dolomitev. Priporočamo tudi ogled naravnega parka Treh Cin oziroma Tre Cime v izvirniku.

Črna gora: dolina reke Tare in Durmitor

Kanjon reke Tare je na Unescovem seznamu kulturne dediščine in je eden najglobljih v Evropi, globina kanjona namreč doseže kar 1.300 metrov. Pot začnite s prečenjem reke Tare preko mosta Đurđevića Tara, ki v dolžino meri 365 metrov in se vzpenja 170 metrov nad reko, nudi pa osupljive razglede na sam kanjon. Jeklene konjičke usmerite proti Žabljaku, od koder predlagamo krožno turo po Durmitoru, največjem črnogorskem narodnem parku, s postankom v mestu Trsa. Cesta ni prometna, poteka pa skozi očarljivo gorsko naravo posejano z vrhovi in pašniki. Na poti boste morda srečali naključno čredo drobnice, tako da malo previdnosti ne škodi.

Preden se odpravite na izlet z motorjem

Ne pozabite na nezgodno zavarovanje voznika in kasko zavarovanje motorja. S pravim zavarovanjem boste pokrbeli za svojo varnost in zaščito motorja. 

Na pot z zavarovanjem TUJINA

K dobrim pripravam na pot sodi tudi urejeno zavarovanje TUJINA. ki poskrbi, da nepredvideni dogodki ne povzročijo dodatnih stroškov!

Preberite več