NAJBOLJŠE ZAVAROVANJE
JE TVOJE RAVNANJE

06.03.2017 | 4 min branja | Dom

Kako prihraniti pri varčevanju z energijo

Že z majhnimi spremembami v življenjskih navadah in razvadah lahko naredimo bistveni premik k ekološki ozaveščenosti in prihranku energije ter stroškov.

Kako pričeti?

Prvi in najpomembnejši korak je preskok v mišljenju. Razmislite o svojih navadah in kako bi jih lahko spremenili. Ali veste, da znižanje temperature za 1 stopinjo predstavlja približno 6 % manjšo porabo energije za ogrevanje? Pred nakupom novega velikega gospodinjskega aparata razmislite o energijsko varčnejši različici, ob odhodu iz prostora pa za sabo ugasnite luč.

Na katere navade niste pomislili?

Ste med tistimi, ki zračijo in grejejo hkrati, kuhajo brez pokrovke, prižgejo klimo takoj, ko se zunaj otopli, ali na delovnem mestu ravnajo drugače kot doma? V infografiki predstavljamo majhne spremembe, s katerimi boste privarčevali pri porabi električne energije in ogrevanju doma, s tem pa prihranili pri mesečnih stroških in bistveno prispevali k ohranjanju okolja.

Razsipnost z energetskimi viri predstavlja večji pritisk na okolje

Znanstvena dognanja kažejo, da se naš planet v zadnjih letih segreva. Kot mogoče posledice podnebnih sprememb v Sloveniji se navajajo večja pogostost ekstremnih vremenskih pojavov, kot so močna neurja, poplave, vročinski valovi, suše. Pomanjkanje vode bo prizadelo kmetijstvo in energetiko, posledice pa bomo občutili kot dražjo hrano, energijo in vodo (vir: www.umanotera.org).
Poskrbite za svoj dom tudi z ustreznim zavarovanjem pred najpogostejšimi nevarnostmi, kot so neurja, poplave, požari ipd. Posledice naravnih nesreč so brez zavarovanja lahko zelo drage.