NAJBOLJŠE ZAVAROVANJE
JE TVOJE RAVNANJE

23.08.2023 | 8 min branja | Tujina

4 situacije na potovanjih, ko pomaga turistično zavarovanje

Andreja Počkaj, solo popotnica je tudi na Danskem pozabila uporabiti turistično zavarovanje.

Piše: Andreja Počkaj, solo popotnica

 

V preteklosti sem prepotovala veliko sveta in vem, kako hitro lahko človek pri vsem hitenju in skrbi za tisoč in eno stvar postane nepreviden. Zato zame nikoli ni obstajalo vprašanje, ali se zavarovati za v tujino ali ne, temveč kako dobro turistično zavarovanje naj imam.

Skozi leta se mi je zgodilo kar nekaj situacij, kjer bi mi turistično zavarovanje prišlo prav, pa takrat npr. nisem imela urejenih vseh kritij, ki bi jih izbrala danes ali pa preprosto nisem vedela, kako jih uporabiti. Toda ravno te situacije so mi pomagale, da sem z leti svoja kritja na polici turističnega zavarovanja dodobra osvojila.

V nadaljevanju vam predstavljam nekaj situacij, ki so se mi zgodile, in ki se lahko zgodijo tudi vam – iz njih pa vam lahko pomaga prav turistično zavarovanje - in 2 taki, kjer boste za svoje napake morali odgovarjati sami.

 

1. Na Šrilanki sem zbolela za adenovirusom

Šrilanka je država, ki mi je ostala v zelo lepem spominu, saj sem tam praznovala svoj 30. rojstni dan. Vendar pa je izkušnjo malo pokvarila bolezen, ki sem jo pobrala na poti. Kaj je adenovirus ni predmet te zgodbe, saj ga tudi sama ne poznam najbolje. Vem pa, da gre za zelo nalezljivo bolezen, ki vpliva na celotno telo. Sama sem imela vneti obe očesi, zelo visoko vročino in boleče grlo. Sama v tuji državi, hotelski sobi, brez nekoga, ki bi lahko skrbel zame.

Napačna zdravila in diagnoza šele doma

Čeprav sem imela sklenjeno turistično zavarovanje, nisem vedela, kako reagirati. Obiskala sem zdravnika, ki je moje stanje ocenil kot navadno vnetje in mi predpisal nekaj zdravil, ki sem jih plačala, na koncu pa niso kaj dosti pomagala. Šele v Sloveniji sem po obisku očesne klinike dobila diagnozo adenovirusa in bila zaradi splošne zdravstvene varnosti napotena v karanteno. Zavarovanja nisem koristila, pa bi ga lahko.

Turistično zavarovanje bi mi nudilo pomoč in plačilo stroškov

  • Če bi se takrat spomnila, bi lahko poklicala v Asistenčni center (24/7), ki bi me usmeril v zdravstveno ustanovo, mi svetoval, kako ravnati ter kaj ukreniti, če se moje zdravstveno stanje ne bi izboljšalo.
  • Če bi se zdravila celo v bolnišnici, bi jih Asistenčni center kontaktiral in skupaj s svojo ekipo zdravnikov nadziral potek zdravljenja ter urejal plačila stroškov.
  • Če bi ob prihodu v Slovenijo vložila zahtevek za povračilo stroškov (pa sem celo to pozabila), bi mi zavarovalnica povrnila vse stroške pregleda in zdravil, ki sem jih plačala sama.

👉  Preberite tudi, kako izbrati zavarovalno vsoto na polici turističnega zavarovanja.

 

2. V Združenih državah Amerike sem izgubila potni list

V Združenih država Amerike imam daljne sorodnike, ki sem jih obiskala leta 2014. To je tudi leto, ko sem prvič izgubila potni list. Takrat zaradi tega nisem delala velike panike. Zdelo se mi je, da sem v državi, kjer novega potnega lista ne bo težko urediti in res je bilo tako.

Andreja Počkaj v ZDA, kjer turističnega zavarovanja ni potrebovala.

Pomoč slovenske ambasade

Slovenski ambasadi v ZDA sem po elektronski in navadni pošti dostavila vso potrebno dokumentacijo in dokumente, ki sem jih potrebovala za uspešno vrnitev domov, sem prejela še pred svojim odhodom.

Sreča je bila tudi v tem, da se mi je to zgodilo dovolj zgodaj na poti, da mi ni bilo treba spreminjati potovalnih načrtov. Sicer bi morala kupiti novo letalsko vozovnico, urediti prevoze in verjetno še marsikaj. Zavarovanje sem imela sicer sklenjeno, a brez kritja za izgubljen potni list, tako da do povračila stroškov nisem bila upravičena.

Turistično zavarovanje bi mi nudilo pomoč pri urejanju začasnih dokumentov

Čez nekaj let se mi je podobna zgodba, vendar z bolj srečnim koncem – našla sem potni list – zgodila v Indoneziji in takrat sem imela sklenjeno pravo zavarovanje, predvsem pa sem vedela, kaj bi bilo potrebno naredili. V turistično zavarovanje zavarovalnice Generali sem imela vključeno dodatno kritje TUJINA Potovanje, ki bi mi omogočilo povračilo stroškov za izdelavo novega uradnega osebnega dokumenta. Predvsem pa bi mi pomagali skozi vse postopke, ki sem jih v ZDA morala opraviti sama.

 

Na potovanje odlično zavarovani

Preverite pakete kritij zavarovanja TUJINA in poskrbite, da vas na naslednji poti na presenetijo nepotrebni stroški. Z letnim zavarovanjem boste brez skrbi tudi takrat, ko se boste spontano odločili za kavo v Trstu ali nakupe v Zagrebu.

Sklenite kar na spletu

 

3. Na Danskem so mi izgubili prtljago

Izgubljena prtljaga oziroma zamuda pri izročitvi prtljage je verjetno ena od stvari, ki mnogim potnikom predstavlja stres. Sama do prtljage in materialnih reči ne čutim veliko, tako da se me take situacije ne dotaknejo preveč. Si pa kljub temu ne želim, da bi se mi to zgodilo na poti v drugo državo.

Prtljago so mi izgubili, ko sem potovala z Danske. Kljub temu, kar sem napisala zgoraj, priznam, da je eden najbolj neprijetnih občutkov ta, ko stojiš pred letališkim trakom po katerem kroži prtljaga in že vsi dobijo svoje kovčke, ti pa še kar čakaš. Seveda na koncu ugotoviš, da prtljage ne bo.

Veselje ob tem, da so prtljago sploh našli

Dosti več kot to, da sem izgubljeno prtljago prijavila na letališču, nisem morala storiti. Čez nekaj dni so me iz letališča obvestili, da so prtljago našli in mi jo pripeljali.

To je bilo pred mnogo leti in takrat zavarovalnice kritij za take situacije še niso imele. Če se dobro spomnim, je bilo takšno zavarovanje možno le pri letalski družbi in ga seveda takrat nisem imela sklenjenega.

Turistično zavarovanje krije stroške nakupa nujno potrebnih stvari

Čeprav sem le enkrat doživela izgubljeno prtljago, redno pri turističnem zavarovanju sklepam tudi dodatno kritje za tak primer. Pri zavarovanju TUJINA bi mi v primeru, da bi moja prtljaga zamujala več kot 4 ure, krili stroške za nakup nujno potrebnih oblačil in obutve, zdravil in toaletnih potrebščin.

 

4. V Parizu sem zamudila let v Maroko

Nihče si ne želi zamuditi leta. Ampak vsi vemo, da je velikokrat tako, da zamude ne moremo preprečiti, čeprav se na pot odpravimo 5 ur prej. Po nekaj dneh pohajkovanja po Parizu sva se s prijateljico odpravili proti Maroku. Jutranji let, ki sva ga imeli rezerviran v Marakeš, sva zamudili za pičlih 5 minut. Ampak pravila so pravila in na letalo nisva mogli.

Andreja Počkaj se je v Parizu naučila, da turistično zavarovanje ne krije zamujenih letov.

Nakup nove letalske vozovnice

Isti dan sva kupili novo letalsko vozovnico za bistveno višjo ceno kot prvotno, se peljali na drugo letališče (Pariz ima v svoji okolici 3 letališča) in še isti dan prišli v Marakeš. To je bila precej draga izkušnja, ki je ne bi rada ponovila.

Zamude leta po lastni krivdi turistično zavarovanje TUJINA ne krije

Zamuda leta v Marakeš je bila moja velika malomarnost in lepa šola za naprej. Turistično zavarovanje TUJINA namreč ne krije tega, da po lastni krivdi zamudite letalo, zato se, tudi če ste dobro zavarovani, na letališče odpravite kakšno uro prej, pozanimajte se o stanju na cestah, morebitnih prestavljenih letih in podobno.

 

5. Na Filipinih sem se zastrupila s hrano

Filipini slovijo po lepih plažah, po dobri hrani pa žal ne. Če ste tam že bili, veste, da je hitra hrana njihova največja specialiteta. Sama nisem največja ljubiteljica hitre hrane, tako da sem iskala kaj bolj pristnega. Na žalost mi pri tej izbiri sreča ni bila naklonjena in sem se na enem od filipinskih otokov zastrupila s hrano. Podrobnosti raje ne bom opisovala, ker si najbrž predstavljate, kaj to pomeni in kako zastrupitev izmuči telo.

Po nekaj dneh sem se pozdravila sama

Pomagala sem si sama in po kakšnem dnevu sem se lahko postavila na noge, da sem se počutila res zdravo pa je trajalo skoraj pet dni. Zdravnika nisem obiskala in zavarovanja tudi nisem izkoristila, čeprav sem se kasneje zavedela, da bi ga lahko.

Turistično zavarovanje bi mi lahko nudilo pomoč in povračilo stroškov

Tako kot v primeru, ko sem zbolela na Šrilanki, bi lahko zavarovanje TUJINA koristila tudi na Filipinih, vendar pa se mi takrat moja težava ni zdela tako velika, da bi obiskala zdravnika. Poklicati bi morala na Asistenčni center Generali, kjer bi me usmerili na najbližjo zdravstveno ustanovo, s katero bi nato tudi komunicirali glede mojega zdravstvenega stanja in urejali plačilo stroškov.

Če trezno premislim, vem, da zaradi zastrupitve s hrano lahko pride tudi do daljših in večjih zdravstvenih zapletov, zato ne ponovite moje napake, če se znajdete v podobni situaciji. Sledite navodilom zavarovalnice in obiščite zdravnika.

 

6. V Kolumbiji sem kupila letalsko vozovnico za napačen let

Prav ste prebrali in v svoje opravičilo bom rekla samo to, da se živemu človeku vse zgodi. Situacija pa je izgledala tako, da sem na letališče prišla v dobri veri, da imam letalsko vozovnico za tisti dan. Tudi gospa na okencu, kjer pregledujejo vozovnice, ni vedela, kaj točno je narobe in me je poslala na okence letalske družbe. Tam so zelo hitro ugotovili, da je moj let šele čez en mesec.

V Kolumbiji so bile letalske vozovnice v tistem času zelo poceni, tako da sem lahko na istem okencu kupila vozovnico za let, na katerega sem v prvotnem planu želela.

Napačno kupljena vozovnica ni krita v zavarovanju TUJINA

Na žalost mi turistično zavarovanje pri tej zagati ni pomagalo, saj napačno kupljena vozovnica ni krita v sklopu zavarovanja TUJINA. Zato vam predlagam, da ste zelo pozorni, ko kupujete letalske vozovnice ali pa to prepustite turistični agenciji. Predvsem nakup potrdite šele, ko ste vse preverili trikrat.

 

Najboljše zavarovanje je vaše ravnanje: turistično zavarovanje

To je le delček zagat, ki sem jih doživela na svojih potovanjih. Vsi rajši beremo o lepših stvareh, ne o zastrupitvah s hrano, izgubljenih potnih listih, prtljagi in podobno, ampak tudi to je del potovanj in nikoli ne moremo računati, da bo vse šlo po načrtih.

Na potovanjih, kot povsod v življenju, je pomembna sreča. A ko te ta zapusti, je dobro, da ohraniš trezno presojo, se znajdeš in ne pozabiš, da imaš v žepu tudi turistično zavarovanje, ki lahko pomaga rešiti marsikatero zagato.

Turistično zavarovanje TUJINA lahko sklenete na spletu dan pred odhodom ali pri zavarovalnem zastopniku celo do ene ure preden zapustite Slovenijo, zato nikoli ni prepozno, da se na potovanje odpravite dobro zavarovani.

 

Na pot z zavarovanjem TUJINA

K dobrim pripravam na pot sodi tudi urejeno zavarovanje TUJINA.

Preverite kritja