NAJBOLJŠE ZAVAROVANJE
JE TVOJE RAVNANJE

27.07.2022 | 4 min branja | Tujina

Izgubljena prtljaga – kaj narediti, če letalska družba izgubi vašo?

Fant, ki pred tekočim trakom čaka svojo prtljago - izgubljena prtljaga je redni spremljevalec letalskih potovanj

Pristanete na letališču, veselite se raziskovanja novih krajev, nato pa doživite hladen tuš: izgubljena prtljaga. To je ena najhujših nočnih mor vsakega potnika. Kaj narediti, ko letalska družba izgubi vašo prtljago?

Dobra novica: število izgubljenih ali začasno izgubljenih kosov prtljage z leti upada. Denimo, leta 2007 je bilo izgubljenih ali začasno izgubljenih 46,9 milijona kosov prtljage, leta 2021 pa se je to število v primerjavi z letom 2007 zmanjšalo za 77 odstotkov na 9,9 milijona izgubljenih ali začasno izgubljenih kosov prtljage. Gre za podatke iz analize strokovnjakov iz vodilnega tehnološkega podjetja na področju zračnega prometa SITA.

Kljub temu, da se zdijo te številke velike, pa se to pravzaprav zgodi redko – izgubijo ali založijo le 4,35 kosa prtljage na 1000 potnikov. A to je slaba tolažba, ko ste sami med tistimi redkimi nesrečniki, ki se jim to pripeti.

Na srečo imate v takšnem primeru pravico do odškodnine, kar vam sicer ne bo povrnilo vaših najljubših hlač ali spominkov z dopusta, pomagalo pa vam bo preboleti izgubo. V nadaljevanju preberite, kakšne možnosti imate na voljo ob izgubljeni prtljagi.

 

Najprej se prepričajte, da je vaša prtljaga izgubljena

Potniki se pogosto (razumljivo!) razburijo, ko se njihova prtljaga ne pojavi na traku. Pomembno je, da pri letalski družbi takoj preverite, ali morda vaša prtljaga zgolj zamuja.

Nemudoma se obrnite na predstavništvo letalske družbe na letališču, saj je večja verjetnost, da bo letalska družba prevzela odgovornost za poškodovano ali izgubljeno prtljago, če to takoj prijavite. Letalska družba vam mora dati številko za sledenje zamujeni prtljagi in vas sproti obveščati, kaj se dogaja z zahtevkom.

 

Priskrbite si pravo dokumentacijo o izgubljeni prtljagi

Pri okencu za izgubljeno in najdeno prtljago najprej izpolnite vse potrebne obrazce. Prejeti morate kopijo zapisnika o neprispeli prtljagi (Property Irregularity Report). To je obrazec, ki ga osebje letalske družbe uporablja za zapis podrobnosti o vaši osebni prtljagi.

Vendar pa letalske družbe niso zakonsko obvezane, da vam izdajo kopijo zapisnika. Morda za to obstajajo tudi utemeljeni razlogi (nekatera manjša letališča imajo na primer okenca za prtljago brez osebja). Vsekakor zapisnik poskusite dobiti, preden zapustite letališče.

V okviru Generalijevega zavarovanja TUJINA, škodo izgubljene prtljage krijemo do zneska, ki je za to predviden v paketu, ki ste ga sklenili. Pomembno je, da zahtevku predložite tudi potrdilo prevoznika, da je prtljaga dokončno izgubljena in da je iskanje zaključeno.

Zavarovanje TUJINA

 

Izgubljeno prtljago pisno prijavite letalski družbi

Poskrbite, da boste v sedmih dneh letalski družbi tudi pisno prijavili izgubljeno prtljago in poslali zapisnik o neprispeli prtljagi. Svojo izgubljeno prtljago opišite s čim več podrobnostmi – velikost, barvo in morebitne posebnosti, po katerih bi jo lažje prepoznali (v tem primeru vam bo prišlo zelo prav, če imate denimo živo roza kovček, poslikan s plamenci).

 

Izgubljena prtljaga bo lažje najdena, če imate fotografijo

Da vaša izgubljena prtljaga ne bo ostala za vedno izgubljena, jo morate znati dobro opisati.

Ko priljavljate izgubljeno prtljago, vam bo prišlo zelo prav, če boste imeli v telefonu shranjeno fotografijo svoje osebne prtljage, da jo bo letalska družba lažje prepoznala. Če letalsko osebje med pretovarjanjem poškoduje vašo osebno prtljago, vam bo pri zahtevku za odškodnino prav tako prišlo prav, če boste imeli fotografije poškodovane prtljage.

Pred odhodom na počitnice nihče ne želi razmišljati o možnosti izgubljene prtljage, a navadite se, da pred vsakim potovanjem naredite eno ali dve fotografiji vaše osebne prtljage. Zelo pametno je tudi, da vašo osebno prtljago označite z vašim naslovom in kontaktnimi podatki. 

Nenavadno, a resnično. Nekateri redni popotniki v denarnici ob fotografijah družinskih članov (ali kar namesto njih) nosijo kar fotografijo prtljage. Seveda fotografijo lahko tudi preprosto hranite na telefonu, a lažje bo, če jo boste na prijavnem okencu lahko tudi izročili. 

 

Še hranite račune? 

Včasih se izplača dlje časa hraniti račune za stvari, ki smo jih kupili. Tudi v primeru izgubljene prtljage vam bo zelo prav prišlo, če boste imeli račune, ki dokazujejo vrednost vaše prtljage in njene vsebine. Če računov nimate več, lahko predložite tudi izpiske kreditnih ali debetnih kartic, ki izkazujejo vsak nakup posebej.

Zavedati se morate, da vam bodo povrnili vrednost izgubljene prtljage na podlagi starosti posameznih predmetov v času izgube prtljage in ne njihovih nakupnih vrednosti. Če morate na potovanju kupiti nujne predmete, kot so spodnje perilo, oblačila in higienski pripomočki, da nadomestite tiste, ki so bili izgubljeni, skrbno shranite tudi te račune. Poskrbite, da boste vse zahtevke oddali v 21 dneh po izgubi prtljage.

👉  Dobro je vedeti tudi, kako izbrati ustrezno zavarovalno vsoto za vaše naslednje potovanje.

 

Izgubljena prtljaga je stvar letalske družbe, ki jo je prevažala zadnja

Če ste na isti poti zamenjali letalo in je bila vaša prtljaga predana drugi letalski družbi, vložite zahtevek pri zadnjem letalskem prevozniku – ta letalska družba je običajno tista, ki nato obravnava primere izgubljene prtljage.

 

Imate urejeno zavarovanje?

Letalske družbe morajo v skladu z Montrealsko konvencijo prevzeti odgovornost za izgubljeno prtljago, vendar vas bodo številne letalske družbe preusmerile na vašo zavarovalnico. Turistično zavarovanje bi načeloma moralo kriti vašo izgubljeno prtljago, vendar je to odvisno od vaše sklenjene zavarovalne police, zato vedno preberite pogoje zavarovanja.

Vlogo za odškodnino mora poleg zapisnika letalske družbe spremljati tudi dokaz o vsebini prtljage in njeni vrednosti. Zato je dobro, če shranite račune kovčkov, pa tudi dražjih oblačil. Pri določilu nadomestila pa se bo upoštevala tudi starost prtljage. Pomembno je tudi, da veste, da v izgubljeni prtljagi ni krita elektronika, kot so telefon, fotoaparat ali prenosni računalnik, Ti predmeti so kriti le, če so bili odtujeni z ropom ali roparsko tatvino. Priporočamo, da tovrstne predmete nosite v ročni prtljagi.

 

Na potovanje z zavarovanjem, ki krije tudi prtljago

Dogovorite se za klic z zastopnikom, ki vam bo predstavil zavarovanje TUJINA in pripravil ponudbo, prilagojeno vašim potovalnim načrtom.

Naročite klic zastopnika