NAJBOLJŠE ZAVAROVANJE
JE TVOJE RAVNANJE

27.06.2023 | 10 min branja | Dom

Kako poskrbeti za zaščito otroka doma: Preprečevanje nesreč

Otrok stoji na stolu v kuhinji in se steguje do police s piškoti. Simbolna slika za zaščito otroka doma.

Je kdo od nas odrasel brez potolčenih kolen? Pravijo celo, da so eden od znakov srečnega otroštva.  A to ni vse! Udarci v glavo, padci, zastrupitev z napačnimi zdravili, opekline ... Ali ste vedeli, da se polovica nesreč, ki doletijo otroke, zgodi doma? Ker je večina domov prilagojenih odraslim, so za otroke lahko nevarni, čeprav jim želimo le najboljše.

Ker kot odrasli nevarnosti preprosto ne vidimo, varnosti in zaščiti otrok doma pogosto posvečamo premalo pozornosti. Vseeno vam ni treba vašega doma razkužiti ali zaviti vsega pohištva v peno. Cilj izboljšanja varnosti otrok doma je čim bolj omejiti nevarnosti tako, da dom še vedno ostane prijeten in udoben.

Pri tem vam lahko pomagamo z naslednjimi 10 nasveti za zagotavljanje varnosti in zaščite otrok doma.

 

Padci so najpogostejše poškodbe pri predšolskih otrocih

Nezgode so pri predšolskih otrocih praktično na dnevnem redu in velika sreča je, da večina nima resnejših posledic. Zaščita otroka pred nezgodami je skoraj nemogoča, a dobro je vedeti, na kaj morate biti pozorni. To pa so najpogostejši vzroki nezgod.

  1. Padci. Padci so najpogostejši vzrok poškodb pri predšolskih otrocih. Igrala, drevesa, stopnice, pohišto ali preprosto slabo ravnotežje hitro pripeljejo do padca.
  2. Udarci. Pri igri se otroci pogosto kam zaletijo in udarijo ali pa vanje prileti žoga ali kak drug predmet. Predšolski otroci še razvijajo svoje motorične sposobnosti, zato so nespretnost in neizkušenost glavni vzrok teh poškodb.
  3. Tujki, ki pripeljejo do zadušitve. Otroci pogosto raziskujejo svet okoli sebe z usti in majhni predmeti so pri tem velika nevarnost. Previdno tudi s trdimi bomboni!
  4. Prometne nesreče. Nesreče se lahko zgodijo na cesti, na parkiriščih ali celo na domačem dvorišču.
  5. Opekline in ureznine. Opekline lahko povzročijo že vroči napitki ali para, ureznine pa tudi škarje, ki jih pozabimo v bližini otroka.

 

Za zaščito otroka doma naredite varnostni pregled in prilagoditve

Prvi korak pri izboljšanju varnosti otrok doma je določiti stopnjo nevarnosti v vašem domu, kar storite tako, da ugotovite, kateri so za otroka najnevarnejši prostori in območja. Glede na statistične podatke se v nekaterih prostorih in območjih zgodi več nesreč. Na naslednje morate biti najbolj pozorni.

Vrata in okna

Na žalost so vas vrata v zvezi z otroki že kdaj prestrašila. Otrok je radoveden in pogosto s prsti sega med vrata ali podboje. Enako velja za okna.

Na vratih in oknih lahko uporabite varovala ter s tem otroku preprečite, da bi jih odprl brez vašega nadzora. To je preprost sistem, ki odraslim ne bo v napoto, otroke pa bo odvrnil od okenskih polic in vrat. Previdno pa tudi pri oknih, ki jih lahko "zaklenete" na zračenje, saj varovalo lahko popusti, otrok pa si priščipne prste.

Otroci nagon po preživetju začnejo razvijati šele, ko so stari dve leti. Odprto in nenadzorovano okno se lahko v nekaj sekundah prelevi v nevarnost.

Ker boste poleti verjetno zračili, in bo okno vedno odprto, je vseeno dobro, da poskrbite, da pod oknom ni pohištva, po katerem bi otrok lahko splezal na okensko polico. Že razmeroma majhna odprtina je lahko pogubna.

Nasvet: kljub želji po zaščiti otroka na okna nikoli ne namestite kovinskih rešetk. V primeru požara boste s tem onemogočili dostop gasilcem. Bolje je namestiti certificirane varnostne mreže proti padcem.

Kopalnica

Prostori z neposrednim dostopom do vode so zmeraj nevarnost za otroke. In ne le zaradi zdrsov. Tveganje za električni udar, ko električna naprava pride v stik s kadjo, polno vode, in plavajočimi igračami, je veliko pogostejše, kot si mislite, zato poskrbite, da le te niso na dosegu otrok.

👉Preberite naslednji nasvet! Kako poskrbeti za varno kopanje v morju in bazenu

Kuhinja

Kuhinja je eden najbolj nevarnih prostorov v domu, kar velja tudi za najmlajše - čeprav ne kuhajo. Ko se otroci zadržujejo v kuhinji, lahko uvedete določene ukrepe, da bo to okolje zanje varnejše.

  • Če je možno, plinsko ali steklokeramično kuhališče zamenjajte z indukcijskim. Ker za ogrevanje uporablja magnetno polje, njegova površina nikdar ni vroča, kar odpravi tveganje za opekline.
  • Pred odpiranjem pečice ali prenašanjem vročih jedi, se prepričajte, da blizu ni otrok.

Starejše pečice zamenjajte z novejšimi, kjer se vrata nikoli ne segrejejo premočno in se pri visokih temperaturah zaklenejo ali pa nanje namestite dodatno zapiralo.

  • Posode in pribora ne odlagajte na rob pulta ali mize. Prav tako pazite, da so ročaji vedno obrnjeni proti notranjosti. Tako preprečite, da bi otrok dosegel posodo ali celo nož in ga potegnil nase.
  • Ne kuhajte z otrokom v naročju, saj vam mimogrede lahko iz roke potegne nož ali neprimerno živilo, poleg tega tvegate tudi, da ga poškropi vrela voda ali olje. V pripravo hrane ga vključite, ko je stabilen, na primernem stolu in pri primernih opravilih.

Dodaten priročen nasvet: nekatere električne naprave, kot so pečice, so enake višine kot majhni otroci. Za preprečevanje nesreč si priskrbite varovalo za pečice. Varovalo bo blokiralo vrata in gumbe, zato jih otroci ne bodo mogli pomotoma vklopiti. Preverite navodila svoje pečice, če imate sistem varovala za otroke morda že vgrajen.

👉  Poznate požarne nevarnosti v svojem domu? Nasveti za požarno varnost doma

👉  Najboljše učenje je praksa. Izkoristite recept za velikonočno pletenico in preizkusite ustvarjanje v kuhinji z otroci.

Stopnice

Imate doma stopnice? Če jih imate, so za otroka nedvomno nevarne. Na njih lahko izgubijo ravnotežje, se z glavo udarijo ob rob stopnice ali pa jim na njih spodrsne.

Namestite varnostne rešetke za otroke, da omejite otrokov dostop do stopnic ali prostorov, ki jih drugače ne morete zaščititi. Prepričajte se, da razmik med rešetkami ni večji od 7,5 centimetra.

Pohištvo

Čeprav je pohištvo v dnevni sobi in spalnici videti nezanimivo, otrokom predstavlja privlačna igrala. Koti pohištva, vrata, predalniki, predmeti v njih in pomanjkanje stabilnosti za otroke predstavljajo jasno nevarnost. Če otrok lahko odpre vrata, bodite še posebej pozorni.

Pritrdite pohištvo na tla ali ob steno, s čimer boste preprečili, da bi se nagnilo in padlo na vašega otroka.

Podvige malega raziskovalca lahko preprečite s ključavnicami, ki bodo otroku preprečile odpiranje predalov in vrat na pohištvu, kjer so shranjeni nevarni predmeti. Cena paketa 5 ključavnic se giblje od 4 do 10 evrov. Pazite le na to, da so varnostno odobrene.

Dolge zavese

Neolžne zavese že ne morejo predstavljati nevarnosti! Pa jo lahko. Če se otrok nanje obesi, je zelo verjetno, da teže ne bodo zdržale, zato bo otrok padel po tleh. Zavese na drogovih so še nevarnejše, saj lahko zavesam sledi še drog in nesreča je tu.

Temu se lahko izognete s krajšimi zavesami, ki jih otrok s tal ne more doseči. Če se ne želite odpovedati tistim, ki jih že imate, lahko z dekorativno vrvico spodnji meter zaves privežete za zgornji del. Rešitev je tudi, da jih za nekaj mesecev, dokler otroka zavese zanimajo, popolnoma odstranite, kasneje pa jih zopet obesite na karnise.

Preproge in spolzka tla

Pri otrocih se koordinacija telesa razvija dolgo. Na preprogah in nekaterih talnih materialih, kot so marmor, keramične ali polirane površine, bodo zelo težko ohranjali ravnotežje. Še posebej pa bodite previdni pri preprogah okoli stopnic.

Vtičnice in kabli predstavljajo največjo nevarnost

Zdi se, da smo že ponotranjili zavedanje glede tveganja, ki ga vtičnice predstavljajo za otroke. Čeprav se tega zavedamo, pa si ne smemo privoščiti niti trenutka nepazljivosti. Električni udar s smrtnim izidom ali nesreče s kabli sta med najpogostejšimi nesrečami otrok v gospodinjstvu.

Nevarne snovi

Ko opazujete otroka, se lahko samo čudite, kako neverjetno spretni so mali prstki - posebej takrat, ko želijo priti v omaro ali predal, kjer hranite nevarne ali "prepovedane" stvari.  Žlica sicer zgreši usta, a ko bo malček želel odpreti omaro, kjer hranite loščilo za tla, boste imeli občutek, da opazujete najbolj prekanjenega vlomilca.

Prvi nasvet je seveda, da vse nevarne snovi umaknete na višja mesta, kjer jih otrok res ne more doseči.

V najhladnejših dneh leta se veliko družin odloči za nakup manjših plinskih grelnikov za odganjanje mraza. Čeprav so učinkovita rešitev, oddajajo veliko toplote, a pri uporabi je potrebna previdnost. Vedno pozorno opazujte otroka v bližini grelnika in preprečite, da bi se dotikal kovinske površine električne naprave, saj lahko povzroči opekline.

 

Prvi ukrep za zaščito otroka sta zgled in pogovor

Seveda se z dojenčkom ne boste pogovarjali o nevarnostih v domu, malčki pa bodo marsikatero nevarnost spoznali skozi izkušnje. Ko bodo prvič prstek priščipnili v predal, bodo razumeli, da je tam nevarnost, na primer.

Take izkušnje otroku lahko opišete. Namesto "grdi predal", otroku opišite, kaj se je zgodilo. Prav tako pomembno je, da opišete nevarnost elektrike v vtičnici (čeprav so dandanes praktično vse zaščitene) ali pa vroče posode. Bolj, ko jih boste v svoje aktivnosti vključevali in se pri tem sami vedli previdno, bolj se bodo previdnosti učili tudi otroci.

 

Majhnih otrok ne puščajte samih

Majhni otroci, sploh tisti, ki še vse mogoče nosijo v usta ali so pri gibanju nestabilni, potrebujejo nadzor odraslega. Jasno je, da imate tudi starši opravke in obveznosti, a poskusite jih imeti vedno na očeh.

Praktično je, če lahko v delih sob, v katerih imate redne opravke, ustvarite igralne kotičke. Tako zagotovite zaščito otroka, hkrati pa postorite, kar je nujno.

Strokonjaki pravijo, da je otrok okoli devetega leta lahko doma sam, seveda pa boste pri mlajših otrokih poskusili tako, da bodo sami pol ure, uro ... Pri tem je pomembno, da se z otrokom pogovorite, čemu naj se izogiba in kako naj ravna, če potrebuje pomoč.

Ne pozabite, da je lahko predvsem v naslednjih okoliščinah pomanjkanje nadzora izjemno nevarno.

  • Ko se otroci kopajo. Že nekaj sekund je dovolj, da se vaš otrok utopi.
  • Ko otroci stojijo na kavču ali stolu, je nevarnost za padec in poškodbo glave ali zlom roke veliko večja.
  • Brez vašega nadzora je nemiren in nepozoren otrok, ki brezciljno tava po hiši, recept za nesrečo.
  • Pri jedi majhnega otroka nikoli ne puščajte brez nadzora, to velja tudi za manjše prigrizke.

👉  To vas bo gotovo zanimalo: Načrt za finančno brezskrbnost ob prihodu dojenčka

Pomagajte si z elektronsko varuško

Ko otrok spi v svoji sobi, boste lahko s pomočjo elektronske varuške z videom popazili nanj. Nekateri modeli imajo vgrajen mikrofon, tako da lahko tudi na daljavo pomirite svojega otroka, če začne jokati.

Taka kamera je priročna tudi, če je otrok v igralnici, vi pa morate v kuhinjo. A imejte v mislih, da posnetek ni dovolj razločen, da bi videli, če je v bližini otroka na primer majhen predmet, ki predstavlja nevarnost.

 

Pozor, tudi igrače so lahko nevarne

Žal vse igrače niso za otroke varne. Pri nakupu je pomembno, da se prepričate, da je igrača primerna za otrokovo starost in označena z evropsko oznako CE. Ta oznaka zagotavlja, da igrače ne predstavljajo nevarnosti za vašega nadobudneža. Pazite tudi, da poškodovane igrače odstranite.

Poseben problem so lahko tudi igrače, ki:

  • imajo vrvice daljše od 22 cm, saj se otrok lahko vanje zaplete, se poškoduje ali zaduši (pazite na dotrajane igrače z vrvicami),
  • so preglasne, saj otroci nimajo občutka, da bi glasove sprožali na primerni razdalji,
  • so namenjene starejšim otrokom npr. poganjalci, rolke,
  • uporabljajo elektriko ali premajhne delce.

Igrač kupite raje manj in tiste kvalitetnejše. Poiščite take, ki so izdelane iz lesa in jih bodo otroci lahko uporabljali pri različnih starostih, tako boste zaščitili otrokovo sedanjost in prihodnost.

 

Koristni varnostni pripomočki za otroke

Ali veste, kateri so najkoristnejši varnostni pripomočki za otroke? Svoj dom opremite z najboljšimi:

  • Varovali za vrata in okna za preprečevanje nenamernega odprtja.
  • Ščitniki za vogale. Obstajajo različne velikosti in koti za vse vrste kotov in robov, ki jih želite prekriti, naj bo to na steklenih mizicah, pohištvu v dnevni sobi, vratih ali robovih lesenih stolov.
  • Plastično folijo za zaščito pred zlomljenim steklom. Ali ste že slišali za to prozorno folijo? Z njo boste preprečili, da bi zlomljeno steklo mizice, ogledala ali okna porezalo vašega otroka.
  • Zaščito za vtičnice. Namestite jo lahko, ne da bi obenem vtičnica postala neuporabna.

 

Najboljše zavarovanje je vaše ravnanje

Pogosto slišimo nasvet, da "otroka ne smemo zavijati v vato", kljub temu pa se večini staršev ne uspe upreti želji, da bi otroka zaščitili pred vsem slabim. To je povsem razumljivo. A vseeno moramo sprejeti, da ne moremo biti vedno povsod in da je otroštvo pač čas prask in bušk.

Če imate doma majhne otroke lahko svoji polici zavarovanja nepremičnin in premičnin Paket Dom dodate družinsko nezgodno zavarovanje. Pri večjih otrocih ali otrocih, ki se aktivno uvkarjajo s športom, pa priporočamo nezgodno zavarovanje otrok in mladine, ki vključuje širši nabor kritij in na primer omogoča tudi izplačilo zaradi zlomov, izpahov ali opeklin. Nenazadnje je otroštvo čas, ko mora otrok nabirati tudi praske in buške.

 

Viri, uporabljeni za ta nasvet

NIJZ

 

Poskrbite za varen dom

Paket Dom na eni polici zavaruje vaš dom in premičnine v njem za nevarnosti, ki vas ogrožajo v vsakdanjem življenju.

Več o zavarovanju Paket Dom