NAJBOLJŠE ZAVAROVANJE
JE TVOJE RAVNANJE

15.05.2024 | 5 min branja | Dom

Kako izbrati primerno pohištvo za majhne otroške sobe?

Zabavno in funkcionalno pohištvo v otroški sobi

Opremljanje otroške sobe je eden najbolj pomembnih opravkov, ko urejate stanovanje, saj z njo želite pokazati svojo skrb in ljubezen do otroka, hkrati pa mora, vsaj ko je otrok večji, odražati tudi razumevanje za otrokovo potrebo po kotičku, kamor se lahko umakne, kjer ima svojo zasebnost in kjer se začne osamosvajati. Preberite nekaj nasvetov, ki jih je dobro upoštevati, ko iščete pohištvo za otroške sobe.

 

Arhitekt svetuje: Tudi stanovanje naj ima elemente otroške sobe

V nasprotju z našimi starši ali dedki in babicami, ki so končali z delom že zgodaj popoldne, današnje generacije preživijo z otroki manj časa zaradi daljših delovnikov, ki trajajo do 17. ure in še dlje. Zato je smiselno, da se elementi otroške sobe subtilno vključijo tudi v dnevne prostore. To bo okrepilo povezavo med starši in otroki, ki se bodo ob tem še naučili vsakodnevnih opravil, kot so kuhanje, priprava mize ali urejanje dnevne sobe. Otrokom omogočite, da sodelujejo pri vsakodnevnih aktivnostih, hkrati pa naj imajo v svoji sobi prostor za zasebnost in umik.

👉 Celotno mnenje arhitekta Mateja Peneša iz arhitekturnega biroja BAAM arhitekti, preberite v brezplačnem vodiču za opremo otroške sobe.

 

Otroška soba naj torej ne bo izoliran prostor, ampak naraven del celotnega stanovanja, ki omogoča otroku igro tudi izven njenih meja. Vsi pa vemo, da lahko doma in v otroških sobah včasih pride do pravega kaosa, predvsem v tistih, kjer je manj prostora.

Lesene in plišaste igrače, kocke lego, pripomočki za ustvarjanje, raziskovalni seti in didatktične igrače, baloni ... Potem so tu še obleke! Toliko stvari, da je tudi najbolj organiziranim in vestnim družinam težko ohranjati pospravljen dom in otroško sobo. Če ste rojeni pod srečno zvezdo in imate v svojem stanovanju prostora več kot dovolj, potem morda nimate teh skrbi. V nasprotnem primeru vam nekaj nasvetov za organizacijo in prenovo lahko pride še kako prav.

Medtem ko boste v otroški sobi naredili vse, da ne bo le lepa in praktična, pač pa tudi varna, se v ostalih prostorih verjetno skriva kar nekaj nevarnosti za otroka. Preverite, kjer in katere nevarnosti to so!

 

Rešitve za majhne otroške sobe

Pri opremljanju majhne otroške spalnice je pomembno, da ustvarite prijetno okolje za spanje, ustvarjanje in igro ter se hkrati izognete prenatrpanosti z igračami in pohištvom. Otroška soba je otrokovo zatočišče, zato poskrbite, da se bo v njej počutil dobro.

Oprema za majhne otroške sobe je prvenstveno odvisna od:

  • števila otrok, ki bodo odraščali v sobi,
  • lokacije sobe v domu – če je v mansardi, jo bomo opremili drugače, kot če je v spalnem delu doma,
  • želje po številu kotičkov ali prostorov znotraj sobe,
  • finančnih sredstev.

Ko se starši odločimo za prenovo otroške sobe, nas pogosto prevzamejo slikovite podobe dizajnerskih otroških sob, ki jih najdemo na internetu. Če bi želeli poustvariti tako sobo, bi potrebovali precejšnja finančna sredstva. Vendar pa vaš otrok takšne sobe resnično ne potrebuje.

 

Se lotevate prenove otroške sobe? Poleg nasveta, ki ga berete, vam bo pomagal tudi vodič o prenovi otroške, da bo kakšna odločitev lažja oziroma da boste pomislili na kakšno malenkost, na katero bi sicer v kopici obveznosti pozabili.

Prenesite vodič >

 

Organizacija majhne otroške sobe zahteva načrt in vizualizacijo

Pri opremljanju majhnih otroških sob je pomembno, da maksimalno izkoristite prostor, hkrati pa zagotovite varno, funkcionalno in prijetno okolje za otroka. Da bi iz majhne sobice lahko potegnili največ, kar se le da, je treba pazljivo izkoristiti vsak centimeter.

Preden se odločite za nakup nove otroške omare ali otroške postelje, natančno premerite prostor, zamislite si postavitev in svoje ideje prelijte na papir, skicirajte. Pomaga tudi, če se pogovarjate s prijatelji in skupaj poiščete ideje, kako najbolje izkoristiti prostor, ki vam je na voljo. Rek »več glav, več ve,« običajno drži.

Če si ne znate predstavljati, kako polna bo soba, ko boste vanjo postavili zamišljeno pohištvo, si priskrbite mere in ga s pleskarskim trakom "narišite" na tla. Potem se po sobi premikajte in opazujte, koliko prostora vam je ostalo za gibanje.

 

Opremljanje otroške spalnice in pravo pohištvo za otroke

Kako izbrati pohištvo za otroke? Pri izbiri pohištva za majhno otroško sobo svetujemo, da se odločite za večnamensko pohištvo. S pohištvom, ki nudi več funkcij hkrati, boste izdatno prihranili pri prostoru.

  • Omogočite otroku, da sobo uporablja na svoj način: postelja lahko postane trampolin, miza in omarice pa sedalne površine.
  • Izberite lahko pohištvo, ki ga lahko otrok sam premika in prilagaja, saj to spodbuja njegovo kreativnost in sposobnost reševanja problemov.

Otroška postelja bo vzela največ prostora

Začnite s posteljo, ki je načeloma največji element vsake sobe za otroke. Ste že slišali za otroško posteljo s predalnikom in policami? Idealna izbira za manjše otroške sobe, saj se pod posteljo nahajajo predali in poličke, ki so odlično mesto za shranjevanje igrač. Na ta način se boste izognili postavljanju dodatne omare ali zaboja za shranjevanje igrač.

*Naučite otroka, da po igri pospravi igrače na svoje mesto, naj to naredi (skoraj) sam in že zelo zgodaj. Tako se bo naučil pomembnosti reda in discipline.

Če v sobi prebivata dva nadobudneža, potem se odločite za otroški pograd. Zanimivi so kotni pogradi, ki so v spodnjem delu prav tako lahko opremljen s predali. V primeru manjšega tlorisa otroške sobe je lahko rešitev tudi zložljiva otroška postelja. Če majhno sobo uporabljata dva otroka, pa se rešitev skriva v izvlečni postelji ali celo v postelji, ki se pospravi v omaro.

👉 Deževni dnevi v otroški sobi ali prosto popoldne kličejo po dobrih idejah za kratkočasenje.

Ostala oprema v otroški sobi

Otroške omare naj ne bodo pregloboke. Morda najdete celo tako, ki ima poleg funkcije shranjevanja še možnost, da jo otrok uporablja kot otroško pisalno mizo (zložljiva stranska deska, ki služi kot mizica). Ker izbirate omaro, razmislite tudi o vratih – krila vzamejo prostor v sobi, medtem ko drsna zmanjšajo omaro. Izberite torej tako omaro, ki je bolj primerna za vaš prostor.

Ne pustite, da vas preveč zapelje estetika prostora. Boljše počutje zagotavljajo naravni materiali, kot so les, bombaž in volna, ki so prijetni na otip. Izogibajte se barvito potiskanim posteljninam z visoko vsebnostjo plastike, saj so te lahko že zaradi statične elektrike slabša izbira.

 

Varnost za aktivno otroštvo

Z nezgodnim zavarovanjem otrok in mladine lahko poskrbite, da posledice nezgode ne prinesejo finančnih skrbi. 24 ur na dan, kjerkoli.

Preverite zavarovanje za otroke