NAJBOLJŠE ZAVAROVANJE
JE TVOJE RAVNANJE

19.07.2016 | - min branja |

Poskrbite za varno kopanje v morju in bazenu

Otroci in voda – to je skoraj vedno recept za otroško veselje in zabavo. Naj gre za majhen bazen na vrtu, obrežje jezera ali reke, bazenske komplekse v termah ali morje, otroci imajo vodo in zabavo v njej nadvse radi. Igra in druge aktivnosti v, na ter ob vodi pa predvsem od staršev zahtevajo veliko pozornosti in varnostnih ukrepov, da se igra ne bi končala s poškodbami ali celo s tragično nesrečo.

Tudi majhen bazen(ček) zahteva veliko pozornosti

Pri prvih stikih otroka z vodo se je treba zavedati, da za nesrečo ni potrebna globoka voda. Za utopitev predšolskega otroka je dovolj že nekaj centimetrov, zato je tudi pri še tako majhnem bazenu potreben nenehen nadzor. Kadar tega ne morete zagotoviti, vzemite otroka iz vode, bazen pa izpraznite oziroma otroku preprečite dostop. Malce večji otroci naj imajo med igro ob vodi ves čas nataknjene rokavčke ali oblečen plavalni jopič, kar pa še vedno ni zagotovilo, da ne morejo potoniti z obrazom pod gladino, zato jih imejte kljub temu na očeh.

 

Nadzor otrok naj bo aktiven

Strokovnjaki opozarjajo, da predvsem mali otroci, ki še niso dopolnili 4 let, pri padcu v vodo ne krilijo z rokami, ne brcajo in ne kričijo, pač pa potonejo hitro in skoraj neslišno. To je tudi razlog, zakaj morate imeti predvsem na kopališčih svojega otroka nenehno na očeh, obenem pa se od njega ne smete oddaljiti. Vedno naj bo na dosegu vaših rok, da ga lahko v primeru težav hitro dvignete z glavo nad gladino. Nadzor z brisače, ki je od vode in otroka oddaljena nekaj deset metrov, ne omogoča dovolj hitre pomoči. Ne zanašajte se na to, da so v vodi tudi drugi kopalci oziroma da nad kopališčem bdi reševalec iz vode. Prav tako vzemite resno opozorila na napihljivih obročih, blazinah, »črvih« in drugih vodnih igračah. To niso varnostni pripomočki, pač pa le igrače, ki ne nudijo dovolj varnosti. Otroci, ki se na gladini za silo držijo tudi brez rokavčkov, naj imajo pri plavanju vedno tesno ob sebi dobrega odraslega plavalca, oba pa naj ne plavata v globoko vodo, kjer otrok ne more stati.

Kopališča, reke, jezera in morje

Nevarnosti, ki ob vodi prežijo na razposajene otroke, so raznolike, nesrečam in poškodbam pa lahko botrujejo različni dejavniki.

  • Na kopališčih ali na z algami poraslih skalah in pomolih lahko zaradi tekanja po spolzkih tleh pride do padcev z različnimi posledicami. Med najpogostejšimi so podplutbe, odrgnine, zlomi in prebita koža. Del igre lovljenja in skakanja v vodo je tudi prerivanje, kar prav tako lahko privede do padcev. Ti so še posebej nevarni na robu bazena in na pomolu, saj lahko otrok po udarcu ob tla izgubi zavest in nato pade v vodo.
  • Ob rekah in jezerih morate biti pozorni na temperaturo vode, rečne tokove, brzice in tolmune. Če je otrok predolgo v mrzli vodi, lahko pride do podhladitve in mu hitro poidejo moči. V takih razmerah se otrok ne more upirati rečnemu toku ali vrtincem, zaradi hladne vode in toka pa je zahtevno tudi reševanje ponesrečenca. Otroci naj gredo iz vode tudi v primeru visokih valov, slabega vremena oziroma nevihte.
  • S skakanjem v vodo otroci dokazujejo svoj pogum, kar je povsem v redu, dokler skačejo v dovolj globoko vodo in na varen način. Največjo nevarnost predstavljajo skoki v plitvo vodo, s prevelike višine in na glavo. V teh primerih lahko pride do hudih poškodb rok, nog, glave in hrbtenice, zato ne sme otrok nikoli skakati v vodo, če ni prepričan o njeni globini in o tem, da pod gladino ni drugih ovir, v katere lahko trči.
  • Potapljanje na dah je postalo priljubljena zabava, a tovrstno potapljanje prav tako zahteva nekaj znanja in varnostnih ukrepov. Poškodbe ušes zaradi tlaka vode ter težave zaradi predolgega zadrževanja zraka se običajno pojavijo pri mladostnikih, ki se že lahko potapljajo globlje, zato se je treba na dah vedno potapljati v dvoje.

Kako ravnati v primeru utopitve?

Če pride do nesreče z utopitvijo, je treba ponesrečenca najprej potegniti iz vode, nato pa začeti z oživljanjem. Preberite navodila za prvo pomoč pri utopitvah, saj je to, kako hitro boste opazili utapljajočega se otroka, čas, ko je bil pod vodo, ter vaš pravilen in hiter odziv ključnega pomena za uspešno pomoč.

Pri reševanju ne oklevajte, obenem pa mislite tudi na svojo varnost. Na nesrečo opozorite ljudi v okolici. Kdor zna in zmore, naj vam pomaga, pokličejo naj pomoč, nekdo naj beleži dogajanje. Ostali naj se umaknejo. Oživljajte ves čas do prihoda reševalcev – ne glede na to, ali ponesrečenec kaže znake življenja ali ne.

Kopanje je predvsem zabava in še več zabave

Čeprav je nevarnost utopitve ves čas prisotna, pa pri kopanju in z vodo povezani zabavi večkrat pride do drugih, za življenje otrok nenevarnih nezgod. Ker lahko tovrstne poškodbe pokvarijo dopust, pustijo kakšno »počitniško« brazgotino, v najhujših primerih pa resno ogrozijo finančno varnost vaše družine, vam priporočamo sklenitev nezgodnega zavarovanja otrok in mladine. Z zavarovanjem bodo poletne vragolije brezskrbnejše, otroci pa tudi v času šolskih počitnic zavarovani povsod – v, na in ob vodi. Zdaj pa hitro vsi v vodo! Bombicaaaa!