NAJBOLJŠE ZAVAROVANJE
JE TVOJE RAVNANJE

15.06.2021 | 5 min branja | Dom , Prosti čas

Kako varno postaviti in vzdrževati montažni bazen?

zagotovite-varnost-montaznega-bazena_Generali_L.jpg

Montažni bazen je predvsem za lastnike hiš in vikendov odlična priložnost, da svojo zelenico spremenijo v poletno zabavišče. Bazen pri hiši seveda pomeni, da se lahko kopate vedno, ko vreme dopušča, ne glede na to, kako malo časa imate. Poleg tega se boste lahko kopali tudi, če bodo strokovnjaki odsvetovali druženje na javnih kopališčih. S pravilnim postavljanjem in vzdrževanjem vas bo montažni bazen dolgo razveseljeval, zato je pomembno, da se pri teh korakih držite nasvetov strokovnjakov.

Vsebina je pripravljena v sodelovanju s strokovnjaki za bazene in bazensko tehniko Bestway.

 

1. korak Pripravite teren za bazen

Preden se lotite postavitve montažnega bazena, morate poskrbeti za teren. Potrebujete površino, ki izpolnjuje dva ključna pogoja

  • 100-odstotno vodoravna in
  • na njej ni kamnov, krtin, vej ali večjih delcev, ki bi lahko preluknjali bazensko platno.

Najbolj optimalna bo površina, ki bo ravna in jo boste najprej prekrili s tršim stiroporjem ali stirodurjem. Tako boste zagotovili res varno površino in izolacijo hkrati. Nato na to postavite še zaščitno podlogo za montažni bazen. Slednja bo bazen še dodatno ščitila pred tujki in poškodbami. Pazite tudi, da je površina, ki ste jo izbrali, dovolj velika ne le za bazen, pač pa mora biti poleg bazena nekaj prostora tudi za črpalko in seveda za lestev, ki bo olajšala vstop v bazen.

Ravnost terena, kjer boste postavili bazen, je ključna, zato nikar ne skoparite z uporabo vodne tehtnice. Če boste pri polnjenju ugotovili, da bazen visi, boste postopek morali ponavljati.

 

2. korak: Polnjenje montažnega bazena

Radi bi čim prej zaplavali, a vseeno ne prehitevajte! Premišljeno polnjenje bo zagotovilo dolgo plavalno veselje in življenjsko dobo vašega montažnega bazena. Že pri razprostiranju bodite pozorni na morebitne poškodbe platna.

Ko ga razprostrete, v bazen natočite le nekaj centimetrov vode in skrbno poravnajte bazensko platno. Na dnu naj ne bo niti ene gube. To storite z bosimi nogami, tako da gube gladite od sredine navzven v smeri urinega kazalca. Za polnjenje bazena ne uporabljajte zbrane vode, vode iz vrtine ali drenažne vode.

Priporočljivo je, da bazen, v katerega ste natočili od 10 do 20 centimetrov vode, pustite mirovati 24 ur in nato preverite, ali kje pušča.

Do priporočene višine oziroma volumna bazen napolnite šele po tem, ko ste zgladili dno in opravili 24-urni test tesnjenja. Med polnjenjem bazena ne puščajte nenadzorovanega in poskrbite, da ga ne napolnite preveč. Bazen napolnite le do 90 % prostornine, saj se lahko v nasprotnem primeru celo poruši.

Ko končate s polnjenjem, se lahko prepričate, da se voda ne nabira na nobeni strani in da je bazen raven. Če je na bazenu izboklina ali je katera od stranic bazena neravna, bazen ni več vodoraven in stranice lahko celo počijo. Nenadno razlitje vode pa lahko povzroči razdejanje na vrtu ali celo hiši, poškoduje pa lahko tudi osebe v bližini. Če opazite kateregakoli od teh znakov, da bazen ne stoji na ravni površini, morate vodo izpustiti in ponovno poravnati tla, tako da izkopljete odvečno zemljo.

zagotovite-varnost-montaznega-bazena_Generali_vmes2.jpg

Montažnega bazena nikoli ne premikajte, ko je v njem voda. S premikanjem lahko poškodujete bazen, tvegate pa tudi, da se med premikanjem poškodujete sami.

Ko ste končali s polnjenjem, ponovno preverite ali bazen kje pušča (npr. pri ventilih ali šivih ali na talni podlogi). Šele nato dodajajte kemikalije.

👉  K varnosti otroka v bazenu prispeva tudi znanje plavanja. Preberite, kdaj in kateri plavalni tečaj izbrati!

 

3. korak: Filtrirni sistem

Za varno sprostitev v montažnem bazenu je ključna tudi čistoča vode, zato ne pozabite na filtrirno črpalko. Preden zaženete črpalko za bazen, preverite, da je filter črpalke čist in da je črpalka postavljena na isti nivo kot bazen. Po zagonu črpalke in pred prvim kopanjem jo pustite delovati vsaj nekaj ur, npr. od šest do osem ur.

Črpalka naj od prvega zagona dalje deluje redno od štiri do šest ur na dan. Čas čiščenja naj bo daljši, ko boste bazen uporabljali več oz. bo v njem več ljudi. Ko bazen uporabljate, pa naj bo črpalka izklopljena. Najbolje je, če dnevni filtracijski cikel opravite čez noč. Večina peščenih črpalk ima časovnik, zato lahko cikle filtriranja vode nastavite vnaprej.

Med sezono lahko vzdrževanje bazenske vode prilagajate pogostosti uporabe, pri čemer pa morate nekatera bistvena opravila opravljati redno, tudi če bazena ne uporabljate. S testnimi lističi redno preverjajte vsebnost snovi v vodi in dodajanje kemikalij prilagodite rezultatom meritev.

Za testiranje bazenske vode so najboljši testni trakovi, ki merijo prosti klor od 0 do 10 ppm, alkalnost od 0 do 240 ppm in pH od 6,2 do 8,4 s takojšnjimi rezultati.

Potrebno je tudi redno čiščenje in menjava kartuš črpalke oziroma izpiranje in menjava filtrirnega peska ali filtrirnih kroglic za peščene filtre. Filtrski vložek morate redno splakovati pod tekočo vodo in ga menjavati vsakih deset do štirinajst dni.

 

4. korak: Redno vzdrževanje montažnega bazena

Le s pozornostjo do čistoče boste zagotovili zdravje vsem, ki se kopajo v vašem bazenu. Bazensko platno čistite z neabrazivno krtačo in ustreznim sesalcem za bazen. Pomembno je, da bazen pokrivate, ko ga ne uporabljate, izpraznjenega pa ne puščate na prostem.

Ob začetku uporabe montažnega bazena boste potrebovali še nekaj izdelkov, ki bodo zagotavljali ustrezno sestavo in čistočo vode. O vsem tem je najbolje, da se posvetujete s prodajalcem bazena oziroma temeljito preberete navodila, saj napačna uporaba kemikalij lahko poškoduje ali uniči bazensko platno, oziroma še huje, povzroči poškodbe na koži.

 

Ko je čas, da montažni bazen pospravite

Tudi ob spravilu bazena vedno upoštevajte navodila proizvajalca. Bazensko platno pred skladiščenjem temeljito očistite, obrišite in počakajte, da se do konca posuši na soncu. Nato ga dobro potresite s pudrom v prahu ter ga skrbno in nežno zložite.

Tako ravnanje bo zagotovilo, da boste naslednjo sezono bazensko platno z lahkoto razprostrli in postavili na konstrukcijo.

zagotovite-varnost-montaznega-bazena_Generali_vmes1.jpg

 

Najboljše zavarovanje je vaše ravnanje

Bazena na domačem vrtu bodo najbolj veseli otroci, a prav zaradi njih morate še posebej paziti na varnost. Predlagamo nekaj ukrepov:

  1. Otroci naj ne vstopajo v bazen brez nadzora staršev.
  2. V bazenu naj ne bo preveč otrok naenkrat, da v gneči ne pride do poškodb.
  3. Otroci naj v bazenu nosijo rokavčke.

Dodatno varnost lahko zagotovite, če varnostni lestvi odstranite zunanje stopnice. Tako manjši otroci ne bodo mogli sami v bazen.

 

Želite prebirati več podobnih vsebin?

Pridružite se prejemnikom naših novic.

Prijavite se