NAJBOLJŠE ZAVAROVANJE
JE TVOJE RAVNANJE

08.09.2023 | 9 min branja | Nezgoda

Plavalni tečaj za otroke – kdaj in katerega izbrati

Deklica, ki obiskuje plavalni tečaj za otroke, v bazenu čofota z učnim pripomočkom

Plavanje je odlična prostočasna aktivnost za otroke, čeprav ga najpogosteje povezujemo s poletjem. Medtem ko je poletno morsko čofotanje namenjeno zgolj sprostitvi, je plavalni tečaj, ki ga otrok obiskuje vse leto, namenjeno izboljšanju fizične pripravljenosti – pa tudi večji varnosti otroka, kadarkoli bo v bližini vode.

Vsako leto se v Sloveniji utopi 10–20 ljudi, največkrat v morju ali rekah. Utopitev je tudi drugi najpogostejši vzrok smrti pri predšolskih otrocih – in se lahko zgodi tudi doma.

Preberite torej, kako je s plavalnimi tečaji in kaj bo vaš otrok pridobil, če ga vpišete na plavalni tečaj.

 

Vloga plavalnega tečaja pri preprečevanju nesreč v vodi

Infografika: Utopitve so med leti 2017 in 2021 terjale 71 življenj..jpg

Plavalni tečaj je izjemno pomemben za zagotavljanje otrokove varnost v vodi, vseeno pa se morate kot starši zavedati, da je ne zagotavlja.

Najprej bodo na plavalnem tečaju za otroke poskrbeli, da bodo otroci premagali morebiten strah pred vodo in se nanjo navadili. Privajanje na vodo je prvi korak, da otrok lahko tudi ob morebitnem padcu v vodo ohrani trezno glavo. Nato bodo otroka na primer naučili, da se mora v primeru, da pade v vodo, obrniti na hrbet in lebdeti, dokler ne pride pomoč.

Hkrati bodo otroka naučili tudi pravil vedenja na bazenu, kar je prav tako pomembno. Morebiten padec na drsečih ploščicah ima lahko prav tako hude posledice.

Tečaji za malčke so pogosti tudi v ZDA, na zahodni obali, kjer so v sklopu družinskih hiš pogosto tudi bazeni. Da bi zagotovili večjo varnost otroka, tudi, če ga starši ne gledajo vsak trenutek, mnogi starši otroke vpišejo na tečaje, kjer jih naučijo, da se potopa pod vodo ne ustrašijo in da v vodi brcajo, dokler lahko oziroma dokler ne pride pomoč.

Vseeno pa morate upoštevati, ko ste z otrokom ob vodi, da znanje plavanja ne more preprečiti utopitve. Slabši plavalci lahko vedno postanejo preveč pogumni in jih premaga tok, pa tudi za dobre plavalce se svetuje, da ne plavajo sami.

 

Zakaj je plavalni tečaj odličen za otrokovo zdravje?

Plavanje ni le športna aktivnost, je tudi pomembna življenjska veščina. Ko otroka vpišete na plavalni tečaj za otroke, je cilj, da se otrok nauči varnosti v vodi, razvija motorične spretnosti in krepi mišice. Seveda želite tudi, da se druži in zabava, to pa bo gradilo njegovo samozavest in samostojnost. Ključne koristi za zdravje otrok pa lahko strnemo v 5 točk.

Izboljšanje zdravja srčno-žilnega sistema: plavanje je aerobna dejavnost, ki poviša srčni utrip, izboljša pretok krvi in pripomore k zdravju srca.

Razvoj mišic in večja moč: pri plavanju otrok uporablja različne mišične skupine v telesu, vključno z mišicami hrbta, ramen, rok, nog in trupa. To prispeva tudi k večji vzdržljivosti in boljši drži.

Izboljšanje ravnotežja in koordinacije: zlasti mlajši otroci imajo s koordinacijo gibov precejšnje težave, ki se lahko z rednim plavanjem zmanjšajo.

Povečanje pljučne kapacitete: Redno plavanje in urejanje tehnik dihanja prispeva k izboljšanju dihalnih zmogljivosti in koristi celotnemu dihalnemu sistemu.

Sproščanje: Voda ima pomirjujoč učinek, zato plavanje lahko pomaga zmanjšati anksioznost in stres, novopridobljene veščine pa pri otrocih pomagajo graditi tudi samozavest.

 

 

Kdaj je pravi čas za plavalni tečaj za otroka?

Večina otrok je na plavalni tečaj pripravljenih okoli 4. leta starosti. Takrat so dovolj razviti, da lahko sledijo navodilom vaditelja in se v vodi počutijo udobno. Seveda to ne pomeni, da ste kakorkoli zamudili, če vaš otrok v vrtcu še ne obvlada kravla. Marsikdaj starši otroke vpišejo na plavalni tečaj, ko v prvem ali drugem razredu izbirajo obšolske dejavnosti.

Otrok se bo krajšega plavalnega tečaja udeležil tudi v okviru rednega pouka v prvi triadi osnovne šole, kar pa naj ne bo ovira pri izbiri obšolske dejavnosti.

Obstajajo tudi plavalni tečaji za dojenčke, kjer pa gre v resnici za privajanje na vodo in ne plavanje, več o njih pa kasneje.

 

Kaj morate upoštevati, ko izbirate plavalni tečaj za otroka?

Ko izbirate plavalni tečaj za otroka, upoštevajte naslednje.

Otrokovo starost in sproščenost v vodi. Nekateri tečaji so namenjeni otrokom od treh let naprej, drugi starejšim. Poiščite takega, ki bo prilagojen starosti otroka in ki bo lahko upošteval njegove morebitne posebne potrebe. Pri triletnikih bo bolje, če boste iskali tečaj, ki je osnovan na igri, medtem ko pri šestletniku morda želite bolj, da se tečaj osredotoča na različne tehnike plavanja in dihanja. Slednje boste lažje našli v športnih klubih, ki organizirajo tudi treninge.

Otrokovo stopnjo samostojnosti. Nekateri tečaji so organizirani tako, da se otroci za v bazen uredijo ob pomoči vaditelja ali koordinatorja, drugi se začnejo šele pri izstopu iz garderobe, preobleči pa se mora otrok sam – ali pa za to poskrbite starši.

Lokacijo tečaja. Po eni strani je seveda pomembno, da imate bazen čim bližje, saj že sama vadba običajno traja vsaj uro in pol (s preoblačenjem vred), a pomembno je tudi, da je voda v bazenu čista, primerno ogrevana ter da je poskrbljeno za varnost. Preverite spletno stran bazena in o izkušnjah povprašajte druge starše.

Strokovnost in število vaditeljev oziroma velikost skupin. Varnost v vodi ni hec, zato je pomembno, kako velike skupine so in koliko izkušenj imajo vaditelji. Pri plavalcih so skupine lahko večje, medtem ko je pri neplavalcih ključno, da se lahko vaditelj kdaj posveti tudi posameznemu otroku, sploh če ima vaš otrok kakšne posebne potrebe.

Termin tečaja. Tudi termini tečajev so lahko izziv, sploh, če domov prihajate pozno. Nekateri klubi razpisujejo tečaje tudi ob sobotah – s tem se sicer obvežete k vikend aktivnosti, a boste med tednom manj v stresu.

Želje otroka. Ne pozabite se pred odločitvijo pogovoriti z otrokom. Si sploh želi plavati? Se je pripravljen sam podati v nepoznano skupino in se pod taktirko neznanca podati v vodo? Ponekod za mlajše otroke organizirajo tečaje, pri katerih sodelujejo tudi starši.

 

Kakšne so socialne koristi plavalnega tečaja za otroke?

Plavalni tečaj lahko združuje tudi 20 otrok ali več – seveda pa jih pred bazenom razdelijo na manjše skupine. Otrok bo spoznal druge otroke, se naučil drugačne dinamike druženja, kot v šoli ali na igrišču, ter se uril v športni tekmovalnosti.

Hkrati se bo otrok na tečaju moral naučiti tudi, da si izbori svoje mesto v garderobi, varno pospravi svoja oblačila in se hitro sam preobleče in uredi. Čeprav mnogo staršev spremlja otroka v garderobo, navodila o pripravah prepustite organizatorjem tečaja, če bodo v garderobah. Če jih ne bo, otroku pomagajte prvič, nato pa zaupajte, da se znajde sam.

 

Pripravite se na spoznavni sestanek z vaditelji in prepoznajte kakovostni tečaj plavanja za otroke

Pripravili bomo nekaj vprašanj, ki vam bodo pomagala dobiti dober občutek za pristope, ki jih uporablja plavalni tečaj. Kvaliteten plavalni tečaj omogoča individualnost, in se osredotoča na varnost, ustrezno opremo in jasne cilje. Hkrati pa mora ustrezati tudi vašim potrebam. Pomembno je, da ste vi in vaš otrok z izbiro zadovoljni in da vaditeljem in programu zaupate.

Kako dolgo že organizirajo tečaje oziroma kako dolgo vaditelji že poučujejo otroke? Dlje kot plavalna šola obstaja, večja verjetnost je, da boste našli mnenja in priporočila. Pri vaditeljih pričakujte ustrezne licence in izkušnje pri delu z otroki.

Kako bodo oblikovane skupine in kako velike bodo? Dobro je, da so v skupinah otroci s podobnimi znanji in sposobnostmi, ter da vaditelju ni treba skrbeti za preveč otrok hkrati.

Kako je med tečajem poskrbljeno za varnost? Pričakujte informacije o reševalcih in o usposobljenosti vaditeljev za reševanje in prvo pomoč.

Kakšen je pristop vaditeljev do otrok, ki so manj samozavestni ali imajo strah pred vodo? Pomembno je, da so se na tečaju sposobni posvetiti tudi takim izzivom – sploh, če veste, da jih ima vaš otrok.

 

Kako pripraviti otroka na prvi plavalni tečaj?

Koliko priprav bo vaš otrok potreboval za tečaj boste najbolje vedeli sami, a v pomoč vam bodo tudi te smernice.

Otrok naj razume, kam se odpravlja in se tečaja tudi veseli. Spomnite ga na poletno čofotanje in mu povejte, da bo poleti lahko bolj samostojen in se bo lahko z vami podal tudi v globljo vodo, če bo znal plavati. Naj ve, da je plavanje zabavno in varno.

Otrok naj se zna (skoraj) samostojno preobleči in poskrbeti za svoje stvari. Na tečajih, kjer se otroci preoblačijo sami, boste sicer videli tudi starše in stare starše, ki otroku pomagajo, kot da je dojenček. Če sami želite spodbujati otrokovo samostojnost, se to delo začne doma. Hecno – a pomembno – otrok mora dobro poznati svojo brisačo, da ne boste domov dobili tuje. Pri majhnih otrocih je priročen tudi kopalni pončo.

Otrok naj ve, da mora upoštevati vaditelja. Pri starejših otrocih teh dvomov verjetno ne bo, pri mlajših pa ne bo odveč, če jim pojasnite, da je vaditelj tako kot vzgojiteljica in ga morajo nujno upoštevati.

Izberite ustrezen termin. Ne vrinite plavalnega tečaja v termin, ko je otrok vajen, da se zabava z vami ali v čas takoj po vrtcu ali pouku. To je recept, da bo otrok na tečaju nestrpen, slabo sodelovalen in bo tečaj povezoval s slabimi občutki.

Pazite na otrokov urnik prehranjevanja. Tudi za otroke velja, da naj ne plavajo vsaj dve uri po večjem obroku. Lahko pa otroku privoščite manjši prigrizek, da bo lažje počakal na obrok po tečaju.

 

Otrok se bo plavalnega tečaja udeležil tudi v šoli

Otroci imajo v Sloveniji priložnost spoznati plavanje že v osnovnošolskem učnem programu. Zakon o osnovni šoli predvideva 20-urni obvezni plavalni tečaj za otroke v drugem ali tretjem razredu. Na teh tečajih otroci intenzivno spoznavajo osnovne tehnike plavanja, na koncu pa njihovo znanje tudi preizkusijo.

Šolsko ministrstvo šolam financira najem kadra, torej vaditeljev za organizacijo tečaja, a ker večina šol nima lastnega bazena, šolam ostane še strošek najema bazena in prevoza otrok do bazena in nazaj. Marsikje šolam pri teh stroških pomagajo tudi občine, a del stroška lahko bremeni tudi starše.

Plavalni tečaj je lahko organiziran tudi za vrtčevske otroke, je pa tam večji poudarek na privajanju na vodo in samostojnost.

👉  Morda vas bo zanimalo tudi, kako izbrati obšolske aktivnosti za vašega otroka.

 

Ali lahko starši nadomestite plavalni tečaj?

»Mene so naučili starši, zakaj ne bi jaz mogel naučiti svojega otroka,« boste rekli. Seveda ga lahko naučite vi. Starši na morju otroku sicer predamo osnovne principe, a za sistematično učenje je potreben nekoliko drugačen pristop.

Še ena pomembna razlika med starši in vaditelji je usposobljenost za reševanje iz vode in reakcija na »utapljanje«. Vaditelji so pripravljeni na situacije, v katerih bodo predvsem bolj pogumni otroci nekoliko prezgodaj poskušali zaplavati po svoje in se začeli utapljati. Otroka ne bodo samo rešili, pač pa bodo znali poskrbeti tudi, da otroku situacija ne bo ostala v slabem spominu. Starši boste (razumljivo) reagirali precej bolj čustveno, zato bo tudi otrokov odziv drugačen.

 

Kaj lahko pričakujete, da bo plavalni tečaj nudil vašemu otroku?

Ne vpišite otroka na plavalni tečaj z upanjem, da bo naslednji Michael Phelps ali nova Katie Ledecky. Vse naštete prednosti plavanja bodo vašemu otroku dale ogromno, tudi če v njem ne bodo prebudile naslednjega šampijona.

Odvisno od starosti in spretnosti otroka, lahko pričakujete, da bo na tečaju usvojil določene iz nabora naslednjih spretnosti:

  • se v vodi obrniti na hrbet in lebdeti,
  • potapljanje glave, izdihovanje v vodo, gledanje pod vodo,
  • mrtvak in zvezda,
  • skok na noge, skok na glavo,
  • potapljanje in pobiranje predmetov z dna bazena,
  • drsenje,
  • gibanje z nogami za različne tehnike plavanja,
  • gibanje z rokami za različne tehnike plavanja,
  • usklajeno dihanje med plavanjem,
  • celotne tehnike plavanja (kravl, prsno, hrbtno).

Če v otrokovi prihodnosti želite vrhunski šport, se po zaključenem tečaju pogovorite z vaditeljem in ga povprašajte o potencialu, ki ga je prepoznal v otroku. Sploh, kadar tečaj organizira klub, bodo vaditelji že sami tekom tečaja pristopili do staršev, kjer bodo v otrocih prepoznali posebne potenciale in svetovali, da otrok treninge nadgradi.

 

Plavalni tečaj za dojenčke je namenjen privajanju na vodo

Infografika: Za plavalni tečaj se odločite tudi, ker v Sloveniji prav utopitve najbolj ogrožajo otroke od 1. do 3. leta starosti.

Na trgu boste našli tudi plavalne tečaje za dojenčke, namenjene staršem in dojenčkom. Slednji se privajajo na vodo, skupaj s starši pa uživajo tudi v nežni telovadbi. Priporočila so različna: od 3 mesece po rojstvu do 6 mesecev po rojstvu, a vsekakor boste termin morali izbrati še med starševskim dopustom, saj so ure teh tečajev običajno namenjene staršem, ki imajo čas med delovnim časom.

Dojenčki največ do 1. leta ohranijo refleks, ki poskrbi, da ob potopitvi v vodo zaprejo vse dihalne poti, zato je ta čas odličen za privajanje otroka na to, da potopi glavico pod vodo in pod vodo tudi gleda.

Čeprav gre za prijetno aktivnost, pa tak tečaj lahko predstavlja kar naporen logističen izziv za starša, ki pripelje otroka. Novo okolje bazena je navadno hrupno, kar dojenčka hitro lahko razburi – prav tako kot sprememba dnevne rutine.

Mamica Ana je z nami delila nekaj dobrih nasvetov za lažjo organizacijo obiska na takem tečaju: »Plavalnih uric za dojenčke sem se udeležila pri otrokovi starosti dobre pol leta. Predlagam, da se mamice v kopalke oblečete že doma, čez pa, odvisno od letnega časa, primerno oblačilo. Dojenček za plavalni tečaj potrebuje plavalno plenico za enkratno uporabo ali pa pralno. Dojenčka sem po koncu plavanja kar zavila v brisačo, na poti domov je od utrujenosti zaspal že v avtu, skopala pa sem ga kasneje doma.«

 

Najboljše zavarovanje je vaše ravnanje

Ko razmišljate o otrokovih prostočasnih aktivnostih, je dobro, da premislite tudi o nezgodnem zavarovanju za otroka. Otroci so že tako precej aktivni, pri športnikih pa je še večja možnost, da pride do poškodb. Nezgodno zavarovanje otrok vam z izplačilom v primeru nezgode pomaga, da otroku lažje zagotovite morebitne dodatne fizioterapije, ki bodo pomagale, da bo hitro spet aktiven. Lahko pa izberete paket, ki nudi tudi hitrejši dostop do specialista.

 

 

Viri za ta nasvet

V Sloveniji največ utopitev v morju in rekah, Žurnal24.si
Swimming and Heart Health, American Heart Association
Strength Training, KidsHealth
Is Swimming the Best First Sport for Kids?, Little purs - pediatric urgent care
Boost Your Lung Health with Swimming, Northwestern Medicine
Exercise for Stress and Anxiety, Anxiety and Depression Association of America
Plavanje, NIJZ
Zakon o osnovni šoli (ZOsn)
Priročnik za upravljavce naravnih kopališč in marin, modrazastava.si

 

Želite prebirati več podobnih vsebin?

Pridružite se prejemnikom naših novic in bodite obveščeni o novih objavah.

Pridružite se