NAJBOLJŠE ZAVAROVANJE
JE TVOJE RAVNANJE

12.04.2024 | 5 min branja | Zdravje

Vročinski krči – kdaj je vročina pri otroku nevarna

Vročinski krči pri dečku so minili – kljub vročini spi v postelji.

Povišana telesna temperatura je otrokov odziv na okužbo v telesu in dostikrat starši dobijo nasvet, da naj je ne zbijajo za vsako ceno. Obenem pa je starše majhnih otrok pogosto strah, da bi z vročino prišli tudi vročinski krči. Z Andrejo Gerl, diplomirano medicinsko sestro, zaposleno v urgentni ambulanti smo se pogovarjali o tem, kdaj pride do vročinskih krčev in kdaj je zato nujno, da se spopadate z vročino pri otroku.

Vročinski krči so podobni epileptičnim napadom, kar mnoge starše močno prestraši in se zato nanje odzovejo kar preveč panično. Na srečo so v večini primerov vročinski krči kratkotrajni in ob pravilnem ukrepanju ne pustijo trajnih posledic. Da bi jih preprečili, je pomembno, da se trudite zbijati vročino pri otroku, ko ta doseže 38,5 °C, tudi zaradi preprečevanja možnih hujših poškodb možganov, do katerih sicer pride zelo redko.

 

2 do 5 % vseh otrok doživi vročinski krč vsaj enkrat.

 

Vročinski krči niso povezani s poletjem – pogostejši so v času respiratornih obolenj

Do vročinskih krčev pride, ko telesna temperatura naraste tako hitro, da se otroški nezreli možgani, hitri rasti temperature ne morejo prilagajati. Vročinski krči so zato najpogostejši pri otrocih, starih med 6 mesecev in 5 let. Običajno so povezani s povišano telesno temperaturo in se najpogosteje pojavijo v prvem dnevu otrokove povišane telesne temperature, največkrat ko ta preseže 38,5 °C, a se lahko pojavijo tudi pri nižji temperaturi.

Pojav vročinskih krčev ni tako redek, saj jih po zdravniških podatkih od 2 do 5 % vseh otrok doživi vsaj enkrat. Mnogi starši zmotno mislijo, da so vročinski krči stanje, ki se najpogosteje zgodi poleti. Sezonsko je pojav vročinskih krčev pogostejši v jesensko-zimskem času, ko so pogoste okužbe in respiratorna obolenja, se pa lahko pojavijo tudi poleti. Krči pogosto trajajo kratek čas in se spontano prekinejo. Večinoma niso nevarni, če trajajo manj kot 15 minut, zajamejo vse telo in se ne ponovijo v naslednjih 24 urah.

 

Bi prepoznali, da gre za vročinski krč?

Glavni znaki vročinskega krča so:

  • povišana telesna temperatura (visoka vročina),
  • tresenje rok, nog, drgetanje in tresenje celega telesa,
  • nenadzorovani sunkoviti gibi (nagibanje glave nazaj, usločen hrbet, otepanje z rokama in brcanje z nogama),
  • bruhanje, pretirano izločanje sline, lahko se pojavi pena na ustih,
  • zardel ali modrikast obraz, pomodrelost ust, zavijanje z očmi, navzgor obrnjene oči (gledanje »z belim«),
  • otopelost, nezavest (otrok se ne odziva, izgublja zavest, je zmeden),
  • težave z dihanjem (težko diha ali hrope).

Ko vročinski krč mine, boste morda opazili, da sta otroku ušla blato ali urin. Otrok se po vročinskem krču ne zbudi čisto. Morda se še vedno ne bo odzival na vaše klice, vendar bo dihal normalno. Pri večjih otrocih se lahko zgodi, da so po vročinskem krču nekoliko zmedeni.

Vročinski krči so pri otroku ali dojenčku nujno stanje, zato zahtevajo klic na številko 112 in pregled pri zdravniku. Če je otrok vročinski krč doživel prvič, bo morda celo sprejet v bolnišnico.

 

Kako ukrepati, ko pri otroku pride do vročinskih krčev?

Najprej je ključno, da starši ohranite mirno kri, saj boste le tako lahko pomagali otroku. Andreja Gerl, diplomirana medicinska sestra v ambulanti za nujno pomoč, svetuje, kako lahko pomagate otroku:

  1. Otroka obrnite na bok in ga slecite. Z bočnim položajem boste zagotovili, da ima otrok prosto dihalno pot. Če otrok izgubi zavest, bodite pozorni na njegovo dihanje. Takoj pokličite nujno medicinsko pomoč na številki 112. Če bi otrok nehal dihati, začnite z oživljenjem.
  2. Otroku dajte svečko za zniževanje telesne temperature, če jo imate pri roki.
  3. Otroka ovijte v mokro brisačo. Če niste sami, prosite nekoga, da zmoči brisačo, nato pa z njo ogrnite otroka. Tako boste otroku hitreje znižali temperaturo.
  4. Počakajte da vročinski krč mine.

Pomembno! Dokler krč traja, otroku ničesar na dajajte v usta.

Kako še lahko poskrbite, da bo otrok vročinski krč prestal čim bolje?

Med tresenjem, zvijanjem in brcanjem si otrok lahko poškoduje glavo, roki ali nogi. Zato je priporočljivo, da prostor okrog otroka zavarujete z blazinami. Otroka med in po vročinskem krču nikoli ne pustite samega.

Zdravniku bo pomagalo, če zapišete potek dogodka. To storite, ko vročinski krč mine. Zapišite:

  • čas začetka krča,
  • trajanje,
  • posebnosti,
  • meritve vročine pri otroku pred vročinskim krčem (med ali po krču temperature ne merite) in
  • kdaj je otrok nazadnje dobil zdravilo za zniževanje temperature (antipiretik).

Zdravnika bodo vsi ti podatki zanimali, zato je dobro, da ste pripravljeni.

Kako ravnati, ko vročinski krč mine?

Ko vročinski krč mine, ostanite ob otroku in ga opazujte. Počakajte, saj je ekipa nujne medicinske pomoči na poti k vam. Prostor naj ne bo preveč segret, otroka pa ne pokrivajte z dodatnimi odejami. Ostane naj zavit v mokro brisačo.

Pokličite zdravniško pomoč takoj, ko se pojavijo vročinski krči.

👉  Morda vas zanima tudi: Kako otroku pomagati pri bolečinah v trebuhu?

 

Kako preprečiti ponovitev vročinskih krčev?

Vročinske krče učinkovito preprečite le, če pri otroku, ki je dovzeten za razvoj vročinskih krčev, skrbite za zdravo življenje, preprečite možnost okužbe in s tem razvoj povišane telesne temperature. Otrokom, ki so že imeli vročinske krče, pričnite pravočasno zniževati povišano telesno temperaturo - že ko ta naraste nad 38,0 °C oz. po navodilih otrokovega pediatra.

Otrokom, pri katerih se vročinski krči ponavljajo, zdravnik predpiše sredstvo za preprečevanje krčev, ki ga imajo starši doma in ga otroku dajejo v zadnjično odprtino v primeru ponovnega pojava vročinskega krča, ki bi trajal več kot 2 minuti.

👉  Pričakujete naraščaj in vas skrbi, če boste znali poskrbeti za dojenčka? Vključite se v program Za srečen začetek in se potegujte za štipendijo za vašega dojenčka.

 

 

Pri pripravi nasveta so bili uporabljeni naslednji viri:

Dnevnik: https://www.dnevnik.si/1042564432
Žurnal 24: https://www.zurnal24.si/magazin/lepota-telo/pri-vrocinskih-krcih-ukrepajte-hitro-210488

 

Želite prejemati koristne vsebine in svojemu otroku zagotoviti štipendijo?

Prijavite se za prejemanje mesečnih video vsebin in priročnikov in sodelujte v žrebanju za 5-letno štipendijo.

Prijavite se