NAJBOLJŠE ZAVAROVANJE
JE TVOJE RAVNANJE

14.08.2020 | 2 min branja | Tujina , Zdravje

Nevarni poletni vročinski krči

Vročinski krči so najpogostejši pri otrocih, starih od 6 mesecev do 6 let. Podobni so epileptičnim napadom, kar mnoge starše močno prestraši in se zato nanje odzovejo kar preveč panično. Vročinski krči so običajno povezani s povišano telesno temperaturo, pogosteje pa se pojavijo, ko ta preseže 38,5 °C. Zniževanje oziroma zadrževanje telesne temperature pod to mejo je pomembno tudi zaradi preprečevanja možnih hujših poškodb možganov, do katerih sicer pride zelo redko.

Deček se igra na plaži v poznih popoldanskih urah - simbolna slika za članek o vročinskih krčih

 

Epileptični napad ali vročinski krči?

Pojav vročinskih krčev ni tako redek, saj jih po zdravniških podatkih od 5 do 7 % vseh otrok doživi vsaj enkrat. Če se ponavljajo ali trajajo dlje od 10 minut, je treba poklicati zdravnika, starši teh otrok pa se morajo poučiti o tem, kako prepoznati prve znake, ki vodijo k pojavu krčev, in kako v takem primeru pravilno ukrepati. Čeprav so pogostejši v času virusnih okužb, se včasih pojavijo tudi poleti. 

Glavni znaki vročinskih krčev so:

  • močno povišana telesna temperatura (visoka vročina),
  • pojav krčev (trzanje rok, nog, drgetanje in trzanje celega telesa),
  • nenadzorovani sunkoviti gibi (nagibanje glave nazaj, usločen hrbet, otepanje z rokama in brcanje z nogama),
  • bruhanje, pretirano izločanje sline, lahko se pojavi pena na ustih,
  • zardel ali modrikast obraz, zavijanje z očmi, navzgor obrnjene oči (gledanje »z belim«),
  • otopelost, nezavest (otrok se ne odziva, izgublja zavest, je zmeden),
  • težave z dihanjem (težko diha ali hrope).

 

Kaj storiti v primeru vročinskih krčev?

V primeru pojava vročinskih krčev morajo starši ostati mirni, saj lahko le tako uspešno pomagajo otroku. Osnovne tri zapovedi so:

  1. Varnost otroka. Med trzanjem, zvijanjem in brcanjem se otrok lahko poškoduje, zato je treba paziti, da si ne poškoduje glave, rok in nog. Ob njem naj bo ves čas en od staršev, ki mora paziti tudi na to, da si otrok ne pregrizne jezika. Če starši pokličejo reševalce (112), morajo podati čim več podatkov o trajanju in obliki krčev.
  2. Nadzor otroka in ukrepanje. Najboljši je položaj za nezavestnega, dihalne poti morajo biti proste. V primeru, da otrok izgubi zavest, je treba nadzorovati dihanje in začeti z oživljanjem, če neha dihati, ter takoj poklicati pomoč (112).
  3. Spremljanje telesne temperature. Otroka je treba sleči in znižati njegovo telesno temperaturo. Tega se navadno ne da, dokler ga tresejo krči, zato je treba počakati, da minejo. Temperaturo lahko znižamo s prhanjem z mlačno vodo (oziroma s sirupom in svečkami). Otrok mora zaužiti čim več tekočine, a zmerno in v več majhnih požirkih. Prostor naj ne bo preveč segret, otroka pa se ne sme pokrivati z odejami. Ves čas je treba meriti otrokovo telesno temperaturo in če ta ne pade, poklicati zdravniško pomoč.

Prenesite priročnik za pakiranje

 

Poletne počitnice in vročinski krči

Nejc je vročino in vročinske krče dobil med poletnimi počitnicami na Rabu. Zdravnik v zdravstvenem domu ga je pregledal, opravili so tudi laboratorijske preiskave. Naslednji dan se je Nejčevo stanje poslabšalo, zato je zdravnik odredil nujni medicinski prevoz v bolnico. Nejc je v bolnici ostal več dni, ves čas pa je bila z njim tudi njegova mama. Ker sta starša pred odhodom na počitnice sklenila zavarovanje za tujino z asistenco Tujina, je 1.560 evrov stroškov pregledov, nujnega prevoza ter namestitve Nejca in njegove mame v bolnišnici pokrila zavarovalnica. Nejčeve počitnice niso bile najlepše, a nič hudega - vseeno se že veseli naslednjih. 

Zgodbe je resnična, le nekatere podrobnosti (ime, kraj in podobno) so zaradi varovanja osebnih podatkov spremenjene.

 

Zdaj veste, kako ukepati ob vročinskih krčih, kaj pa, če bi morali oskrbeti rano? Pomagati pri opeklinah ali ožigu meduze? Bi znali pomagati pri piku čebele ali prepoznati alergijsko reakcijo? Preberite nasvet Prva pomoč za poletne družinske počitnice.

 

$content

Se odpravljate v tujino?

Zavarovanje TUJINA vključuje pomoč Asistenčnega centra v slovenščini 24/7, kjer je na voljo tudi medicinsko osebje.

Preberite več