NAJBOLJŠE ZAVAROVANJE
JE TVOJE RAVNANJE

16.01.2024 | 8 min branja | Zdravje

Kako odpraviti bolečine v trebuhu pri otrocih

Deček se drži za trebuh - simbolna fotografija za bolečine v trebuhu pri otrocih

Bolečine v trebuhu pri otrocih so pogosta težava, v večini primerov pa se bodo brez zdravljenja izboljšale v nekaj urah ali dneh. Starši morajo biti pozorni na otrokovo stisko in opazovati, ali so bolečine blage ali intenzivne. Pomembno je, da se posvetujete z zdravnikom, če so bolečine vztrajne ali se poslabšajo.

Po statističnih podatkih je bolečina v trebuhu vzrok za približno 10 % vseh obiskov urgentnih ambulant - to pomeni, da se za osebo zaradi bolečine v trebuhu nemudoma poišče nujno medicinsko pomoč. Kako se odločiti: ali poiskati dežurnega zdravnika takoj ali počakati na redni pregled pri pediatru? Pri otrocih se navadno še hitreje odločimo za obisk urgence. V nadaljevanju smo pripravili koristne nasvete za starše:

  • kako otroku pomagati in se znebiti bolečine v trebuhu,
  • kateri so najpogostejši vzroki za bolečino v trebuhu pri otrocih in
  • kdaj poiskati pomoč pediatra ali celo oditi na urgenco. 

 

Infografika o bolečinah v trebuhu pri otrocih: Pri približno 38 % otrok in mladostnikov se bolečina v trebuhu pojavi vsaj enkrat na teden.

 

Bolečine v trebuhu: vrste, simptomi in vzroki

Ko rečemo, da nas boli trebuh, si navadno predstavljamo bolečino v trebušni votlini, del telesa med prsnim košem in dimljami. Bolečine običajno izvirajo iz organa v trebušni votlini – pri tem pa ne gre zmeraj za želodec. V trebušni votlini so namreč tudi drugi organi:

  • črevesje (tanko in debelo črevo, pa tudi slepo črevo ali cekum, ki je začetni del debelega črevesa),
  • ledvice,
  • trebušna slinavka,
  • jetra,
  • vranica,
  • žolčnik,
  • nadledvične žleze. 

Pod trebušno votlino se razprostira trebušno medenična votlina, kjer se nahaja mehur in pri ženskah tudi rodila. Bolečine v trebuhu lahko povzroča vsak od njih. Moteno delovanje ali preobremenjenost organov v trebušni votlini lahko privede do upada imunskega sistema, ki lahko povzroči različne bolezni ali povečano dovzetnost za okužbe. 

Pri odraslih in tudi otrocih v grobem ločimo dve vrsti bolečin v trebuhu: akutno in kronično.

 

1. Akutna bolečina v trebuhu pri otrocih

Akutne bolečine v trebuhu se pojavijo nenadno in se hitro slabšajo. Običajno so povezane z jasnim in specifičnim vzrokom ter izvirajo iz organa v trebušni votlini.

Pri 1–8 % obiskov pediatra zaradi akutne bolečine v trebuhu se izkaže, da je vzrok vnetje slepiča. To je pogostejše pri dečkih in se redko pojavi pred 5. letim starosti. 

Kaj je akutno vnetje slepiča pri otroku?

Vnetje slepiča ali slepega črevesa je eden najpogostejših vzrokov bolečine v trebuhu in ponavadi morajo kirurgi slepo črevo operativno odstraniti. Pri nenadnem vnetju slepiča pri otroku se lahko najprej pojavijo bolečine v žlički, nato sledijo simptomi, kot so slabost, bruhanje in povišana telesna temperatura. Bolečina se nato premakne v spodnji desni del trebuha.

Hitro iskanje zdravniške pomoči in morebitno kirurško zdravljenje sta ključnega pomena.

Ali je pri vnetju slepiča možna bolečina v trebuhu na levi strani?

Bolečina na levi strani trebuha zgoraj ni običajna, vendar je možna. Spodnji del črevesa lahko občasno zavzame nenavadno postavitev, kar lahko povzroči, da se bolečina pojavi na levi strani trebuha. Možna je tudi bolečina na levi strani trebuha v primeru refleksne (zrcalne) bolečine. 

Črno blato in bolečine v trebuhu pri otrocih: takoj k zdravniku? 

Za blato pravijo, da je preprost pokazatelj zdravja črevesja. Spremembe v obliki, teksturi in barvi lahko pokažejo na občutljivosti na hrano, infekcije in tudi hujše zdravstvene težave. Črna barva lahko pomeni krvavitve iz zgornjega dela prebavnega trakta, zato v kombinaciji z bolečinami v trebušni votlini priporočamo obisk zdravnika oz. pediatra. K pediatru se odpravite tudi, če se otroku pojavi pekoča bolečina v trebuhu.

 

2. Kronične ali ponavljajoče se bolečine v trebuhu pri otrocih

Kronična bolečina v trebuhu je bolečina, ki traja vsaj 3 mesece – lahko traja neprekinjeno ali se pojavi občasno. Kronična bolečina v trebuhu se pri otrocih pojavi pri starosti 5 let. 

Intenzivnost bolečine, mesto nelagodja in celo vrsta bolečine se pri posameznih otrocih razlikujejo. Razen ponavljajočih se primerov bolečin v trebuhu številni otroci s to težavo živijo normalno življenje. 

Vzrokov za to težavo je lahko veliko, mednje pa spadajo prebavne motnje, kot je sindrom razdražljivega črevesja, ali čustvene težave, kot je stres. 

Če se pri vašem otroku pogosto pojavljajo bolečine v trebuhu, obiščite pediatra, da ta postavi pravilno diagnozo in začne z zdravljenjem. 

Infografika o bolečinah v trebuhu pri otrocih: Za ponavljajočo se bolečino v trebuhu trpi 10 - 20 % otrok, pogosteje deklice.

 

Pogosti vzroki bolečine v trebuhu pri otrocih 

Najpogostejši vzroki bolečine v trebuhu pri otrocih so naslednji:  

  • Driska. Ta je lahko povezana z bakterijsko, parazitsko okužbo ali virusom. Bolezensko stanje, ki je pri otrocih prav tako pogosto povezano s črevesnimi okužbami, je kombinacija bolečin v trebuhu, bruhanja in povišane telesne temperature.
  • Zaužita hrana: prenajedanje, intoleranca ali pokvarjena hrana. Bolečine v trebuhu so lahko pokazatelj tudi tega, da se hrana v želodcu ali črevesju težko prebavlja. Vedno tudi obstaja manjša možnost alergije ali intolerance na hrano pri otrocih, kot je intoleranca na fruktozo ali laktozo.
  • Zaprtje pri otrocih. Nelagodje lahko povzroča redko odvajanje blata ali blato, ki je pretrdo. Preberite, kako poskrbeti za uravnoteženo prehrano pri otrocih.  
  • Vnetje slepiča ali apendicitis
  • Čustvena stiska: stres ali tesnoba pri otrocih. Tudi otroci lahko podobno kot odrasli trpijo za stresom ali tesnobo. Njihov želodec lahko razdraži obisk nove šole, sprememba rutine ali pomemben preizkus znanja. 
  • Sindrom razdražljivega črevesa ali funkcionalne bolečine v trebuhu.

 

Kako odpraviti bolečine v trebuhu pri otrocih 

Hrana in tekočina 

Kako omiliti bolečine v trebuhu pri otrocih? Pri tem ima izjemno pomembno vlogo prehrana. Otroku vedno poskušajte zagotoviti hrano, ki je bogata z vlakninami. Otroku ponudite kuhano sadje in zelenjavo, da se bo hrana lažje pomikala po prebavnem traktu. 

Pitje tekočine lahko prav tako omili bolečine v trebuhu pri otrocih. Otroka spodbujajte k pitju obilice vode ali zeliščnih čajev. Kamilica pomaga sprostiti mišice prebavnega trakta in lahko pomiri bolečino v trebuhu. 

Odločite se lahko tudi za druga domača zdravila, kot so napitki z ingverjem – njegove lastnosti pomagajo omiliti slabost in občutek nelagodja. 

Ali veste, katere hrane ni priporočljivo ponuditi otrokom z bolečinami v trebuhu? Izveste lahko v tem videoposnetku.

 

Peroralne raztopine 

Ko otroci bruhajo ali imajo drisko, so peroralne raztopine učinkovit način, da jim zagotovite ustrezno količino soli in sladkorjev, da se znova postavijo na noge. Kupite jih lahko v vseh lekarnah. 

Zdravniška pomoč: kdaj jo obiskati

Zdravnika obiščite v naslednjih primerih:  

  • Bolečina v trebuhu je zelo močna ali se sčasoma poveča. 
  • Otrok zaradi nelagodja ponoči ne more spati. 
  • Bolečina je ostra in lokalizirana v spodnjem desnem delu trebuha. 
  • Po 24 urah pri otroku ni vidno izboljšanje. 
  • V primeru hude driske ali bruhanja. 
  • V primeru resnega tveganja dehidracije. 
  • Otrok je utrujen, brezvoljen in se ne želi igrati.  

Rotavirus cepljenje

Z rotavirusom se do petega leta vsaj enkrat okuži skoraj vsak evropski otrok. Rotavirus je nalezljiv virus, ki povzroča gastroenteritis z drisko, bruhanjem, bolečino v trebuhu in vročino, še posebej pri dojenčkih in malčkih. Pred rotavirusnimi gastroenteritisi pa lahko dojenčke zaščitimo s preventivnim cepljenjem, povprašajte pediatra svojega otroka. 

Gliste pri otrocih 

Gliste ali podančice pri otrocih so pogost pojav. Simptomi poleg bolečine v trebuhu vključujejo še srbenje okoli analnega predela, še posebej ponoči, lahko pa se pojavijo tudi naslednji znaki: izguba teže, razdražljivost in motnje spanja. 

 

Kako preprečiti bolečine v trebuhu 

Predstavljamo nekaj načinov za preprečevanje bolečin v trebuhu.  

  • Otrok mora imeti dobre higienske navade: pred jedjo in po obisku stranišča se naj navadi umiti roke. 
  • Med večerjo in časom za spanje naj preteče najmanj 1 ura, tako se bo hrana ustrezno prebavila. 
  • Ponudite razumne porcije hrane. 
  • Zagotovite, da ima otrok ustrezne spalne navade. 
  • Premislite, ali se otrok morda spopada s stresom.

 

Nasveti za odpravljanje bolečine v trebuhu pri otrocih

Ne priporočamo zdravil ali sirupov, saj bi ti lahko še bolj razdražili njihov želodec in povečali nelagodje. Uporabljajte domača zdravila, kot so zeliščni čaji in ustrezna prehrana. 

Če bolečine v trebuhu ne izzvenijo, ne odlašajte in se odpravite na urgentni oddelek. Specialist bo ocenil otrokove simptome in predpisal ustrezno zdravljenje.

 

Pogosta vprašanja o bolečinah v trebuhu 

Kaj storiti, ko ima otrok bolečine v trebuhu? 

Ko ima otrok bolečine v trebuhu, priporočamo lažjo hrano. Ponudite mu kuhano hrano, ki je bogata z vlakninami, in obilico tekočine, izogibajte pa se sladkorju in mastni hrani.

Kaj storiti, če se bolečina v trebuhu pojavi v tujini in otrok potrebuje zdravnika?

Z družinskim zavarovanjem Generali TUJINA je postopek precej preprost. Lahko sami poiščite zdravnika, o tem pa čim prej obvestite 24-urni Asistenčni center, ki vam zagotavlja hiter odziv in pomoč v slovenskem jeziku 24 ur na dan vse dni v letu. Asistenčni center obvestite tudi, če boste zdravstvene ali druge stroške v tujini poravnali sami.

Lahko pa vam zdravnika pomaga najti Asistenčni center. Ob klicu pripravite številko police, ime in priimek, začasni naslov, telefonsko številko ter vrsto bolezni oziroma pomoč, ki jo potrebujete.

👉  Koristno za zavarovance: Telefonska številka Asistenčnega centra + 386 5 66 28 500. Shranite si jo v svoj imenik, kjer vam bo pri roki, če bi v tujini potrebovali pomoč. Več o prijavi škode in vračilu stroškov najdete tukaj.

Kako dolgo trajajo bolečine v trebuhu pri otrocih?

Trajanje je odvisno od vzroka nelagodja. Če je vzrok za bolečine v trebuhu gastroenteritis, lahko bolečine trajajo 7 do 10 dni. Če je vzrok slabo prebavljena hrana, lahko trajajo le nekaj ur.

Kaj lahko dam otroku z bolečinami v trebuhu? 

Za zmanjšanje nelagodja in vnetja ter posledično zmanjšanje bolečin v trebuhu pri otrocih priporočamo zeliščne čaje s kamilico in ingverjem. Ponudite mu lahko tudi kuhano sadje in zelenjavo, da spodbudite njegov prebavni trakt.

👉 Za konec še koristen link: Zdravo življenje otrok, uravnotežena prehrana in prava rutina 

 

 

Želite prebirati več podobnih vsebin?

Pridružite se prejemnikom naših novic in bodite obveščeni o novih objavah.

Pridružite se