NAJBOLJŠE ZAVAROVANJE
JE TVOJE RAVNANJE

29.09.2021 | 5 min branja | Avto , Nezgoda

Prve 3D-zebre v Sloveniji

Otroci so skupaj s strokovnjaki pozdravili prvo 3D-zebro v Velenju

Pot v šolo je za mnoge otroke danes pomemben osamosvojitveni mejnik. Med potjo srečujejo sošolce, se pogovarjajo o tem, kaj so počeli prejšnji dan ali pa delijo skrbi zaradi preverjanj, ki jih čakajo tisti dan. Vsaka pot je mala pustolovščina in kot taka vključuje tudi nevarnosti – najpogosteje prečkanje ceste. Kot družba smo zavezani, da za najranljivejše udeležence pot v prometu naredimo čim bolj varno, kar poleg zbranosti in pozornosti v prometu pomeni tudi različne infrastrukturne rešitve. Med njimi so od jeseni 2021 tudi 3D zebre.

Zebra – varna točka prečkanja za pešce

»Otroke učimo, da morajo pogledati levo in desno, morali pa bi jih učiti, da pogledajo levo, desno, levo, desno, levo, … - učiti bi jih morali, da je najpomembnejše opazovanje prometa. Žal je tako, da če mi naredimo vse prav, ne pomeni, da tudi ostali udeleženci v prometu naredijo vse prav.«, je na spletnem predavanju o varni poti v šolo povedal Robert Štaba, ustanovitelj in predsednik Zavoda Varna pot.

Naloga prečkanja ceste je že za odrasle zahtevna, čeprav jo običajno izvajamo avtomatično. Zavedati se moramo, na kakšni cesti smo, od kod pričakovati vozilo, ki nas lahko ogrozi, se prepričati, da so te smeri proste in tako dalje. Naloga zahteva popolno koncentracijo. Otrokom pa za to nalogo pogosto manjka ne le koncentracije, pač pa tudi izkušenj.

Najpomembnejšo vlogo pri pripravi otrok na udeležbo v prometu igrajo starši, ki morajo poznati vodila varnih šolskih poti.

Prenesite vodič za pešce

 

Ranljivi udeleženci v prometu močno ogroženi

V letu 2020 je na slovenskih cestah ugasnilo 39 življenj ranljivih udeležencev v prometu. To so vozniki enoslednih vozil, potniki enoslednih vozil, pešci in kolesarji. Teh 39 življenj predstavlja kar 49 % vseh umrlih v cestnem prometu v preteklem letu.

Leto 2020 je bilo seveda posebno tudi s stališča prometne varnosti, saj je bilo zaradi akcije #ostanimodoma manj aktivno v cestnem prometu, zato pa je bilo manj tudi prometnih nesreč. Tudi med ranljivimi udeleženci je bilo manj žrtev – 10 manj kot leto prej. A kljub temu statistika zadnjih let kaže, da prav ti udeleženci v prometu potrebujejo posebno skrb. Po podatkih AVP je v letu 2019 delež ranljivih udeležencev med umrlimi v cestnem prometu znašal 48 %, v 2018 pa 45 %. Delež ranljivih udeležencev med smrtnimi žrtvami torej raste.

V 2020 je bilo sicer manj smrtnih žrtev v cestnem prometu kot leto prej, a ravno pri najmlajših udeležencih je bilo zabeleženo največje povečanje. Po podatkih AVP je umrlo 6 mladoletnih, kar je za 3 več kot v l. 2019.

 

Upočasniti moramo promet in povečati pozornost voznikov

Prav številke umrlih ranljivih udeležencev v prometu in dejstvo, da je prevelika hitrost med najpogostejšimi razlogi za prometne nesreče, je zavarovalnico Generali spodbudilo k projektu, usmerjenemu v umirjanje prometa v območjih, kjer je ranljivih udeležencev največ.

V sodelovanju z Zavodom Varna pot in tremi slovenskimi občinami je zavarovalnica Generali jeseni 2021 postavila 4 inovativne 3D-prehode za pešce v območjih umirjenega prometa v treh mestih: Velenju, Ljubljani in Ptuju. Gre za preprost, a inovativen, infrastrukturni poseg, ki je namenjen upočasnjevanju prometa v bližini šol in druge infrastrukture. Talne oznake ustvarijo iluzijo tridimenzionalnega objekta, podobnega stopnicam, na cestišču. Voznike zato motivira, da pred prehodom ustavijo.

»Slovenci ljubimo svoje avtomobile in pozabljamo, da so pred nami bolj ranljivi udeleženci v cestnem prometu«, Robert Štaba utemeljuje, zakaj bo učinek ovire na cesti pripomogel k umirjanju prometa bolj kot opozorila o otrocih na cesti.

 

3D-zebra na Ptuju

Prve 3D-zebre v Velenju, na Ptuju in v Ljubljani – v prihodnje tudi drugod po Sloveniji

V prvi fazi smo se odločili za pilotni projekt in ga predstavili nekaj občinam, med katerimi sta se Mestna občina Ljubljana in Mestna občina Velenje kot prvi podpisnici programa Živimo Vizijo NIČ odzvali prvi, pridružila se jim je pa tudi Mestna občina Ptuj, ki v je slovenskem prostoru prepoznana kot občina s številnimi aktivnostmi pri zasledovanju ciljev Vizije NIČ.

Projekt pa je nastavljen dolgoročno, zato bodo zebre našle mesto tudi v drugih občinah, hkrati pa si bomo še naprej prizadevali, da se bo o zebrah in razlogih zanje čim več govorilo.

Kje si lahko ogledate 3D-zebre?

  • Na Ptuju 3D zebro najdete na Župančičevi ulici pred OŠ Ljudski vrt.
  • V Velenju sta umeščeni 2 3D-zebri: pri hotelu na Rudarski cesti in pri velenjskem izobraževalnem centru.
  • V Ljubljani pa 3D-zebro lahko prečkate v Šiški na križišču Pavšičeve in Derčeve ulice v bližini OŠ Riharda Jakopiča in ZD Šiška.

Lajf ni dirka, je treba merkat, opozarja tudi Trkaj

Posebej za projekt Varno ima vedno prav pa je Rok Terkaj – Trkaj napisal pesem, ki bo nagovorila tako voznike kot pešce, mlade in starejše udeležence v prometu. Glasbenik na svoj značilno humoren način opozarja na nezbranost za volanom in v prometu nasploh, na katero vplivajo mobilni telefoni, zaspanost in utrujenost pa tudi alkohol. Predvsem pa opozarja, da po tem, ko pride do prometne nesreče, ni več mogoče zavrteti časa nazaj, zato je pravočasna pazljivost ključna. Pesmi lahko prisluhnete tudi na platformi Spotify ali v spodnjem videu.

Ostali projekti zavarovalnice Generali za varnost v prometu

Generali podpira številne projekte s področja varnosti v prometu, med njimi sta najbolj prepoznana projekt Heroji furajo v pižamah in Čista nula, čista vest. Poleg tega si prizadevamo starše ozaveščati tudi s koristnimi vsebinami v obliki vodičev in spletnih predavanj v okviru pobude Najboljše zavarovanje je tvoje ravnanje (NZJTR). Preverite vodič za varno pot v šolo.

 

Nezgode se dogajajo, preprečite lahko le njihove finančne posledice

Čas odraščanja prinaša tudi povečano možnost lažjih ali težjih poškodb. Nezgodno zavarovanje pomembno pripomore k uspešnemu in brezskrbnemu okrevanju ter k finančni varnosti družine.

Preverite nezgodno zavarovanje