NAJBOLJŠE ZAVAROVANJE
JE TVOJE RAVNANJE

29.09.2021 | 5 min branja | Avto , Nezgoda

3D zebra - inovativni prehod za pešce, tudi v Sloveniji

Otroci so skupaj s strokovnjaki pozdravili prvo 3D zebro v Velenju

Kot družba smo zavezani, da za najranljivejše udeležence pot v prometu naredimo čim bolj varno, kar poleg zbranosti in pozornosti v prometu pomeni tudi različne infrastrukturne rešitve. Med slednje se je prva 3D zebra uvrstila jeseni 2021, do jeseni 2022 pa jih imamo v Sloveniji že 16.

Pot v šolo je za mnoge otroke danes pomemben osamosvojitveni mejnik. Med potjo srečujejo sošolce, se pogovarjajo o tem, kaj so počeli prejšnji dan ali pa delijo skrbi zaradi preverjanj, ki jih čakajo tisti dan. Vsaka pot je mala pustolovščina in kot taka vključuje tudi nevarnosti – najpogosteje prečkanje ceste - pri tem pa otrokom lahko pomagajo tudi inovativne rešitve.

 

Zebra – varna točka prečkanja za pešce

»Otroke učimo, da morajo pogledati levo in desno, morali pa bi jih učiti, da pogledajo levo, desno, levo, desno, levo, … - učiti bi jih morali, da je najpomembnejše opazovanje prometa. Žal je tako, da če mi naredimo vse prav, ne pomeni, da tudi ostali udeleženci v prometu naredijo vse prav.«, je na spletnem predavanju o varni poti v šolo povedal Robert Štaba, ustanovitelj in predsednik Zavoda Varna pot.

Naloga prečkanja ceste je že za odrasle zahtevna, čeprav jo običajno izvajamo avtomatično. Zavedati se moramo, na kakšni cesti smo, od kod pričakovati vozilo, ki nas lahko ogrozi, se prepričati, da so te smeri proste in tako dalje. Naloga zahteva popolno koncentracijo. Otrokom pa za to nalogo pogosto manjka ne le koncentracije, pač pa tudi izkušenj.

Najpomembnejšo vlogo pri pripravi otrok na udeležbo v prometu igrajo starši, ki morajo poznati smernice varnih šolskih poti. Pomembno je tudi učenje o pravilnem prečkanju ceste, 3D zebra pa v 15 občinah opozarja voznike na ranljive udeležencev prometu.

Ranljivi udeleženci v prometu močno ogroženi

V letu 2022 je na slovenskih cestah ugasnilo 46 življenj ranljivih udeležencev v prometu. To so vozniki enoslednih vozil, potniki enoslednih vozil, pešci in kolesarji. Teh 46 življenj predstavlja kar 54 % vseh umrlih v cestnem prometu v letu 2022.

12 pešcev in 6 kolesarjev je umrlo v prometni nesreči z osebnim avtom.

V 2022 je bilo sicer za četrtino manj smrtnih žrtev v cestnem prometu kot leto prej, in tudi za skoraj četrtino manj žrtev med ranljivimi udeleženci, kot leto prej, a vseeno je bil delež umrlih ranljivih udeležencev v letih 2021 in 2022 največji v zadnjem 10-letnem obdobju (vir AVP).

Med mladoletnimi udeleženci v prometu sta bili leta 2022 zabeleženi 2 smrti, leta 2021 pa 6. Zraslo je število huje poškodovanih (5 %) in lažje telesno poškodovanih (14 %).

👉  Preverite tudi, če znate pravilno prekčati cesto in ali jo pravilno prečkajo vaši otroci!

 

Upočasniti moramo promet in povečati pozornost voznikov - pomaga tudi 3D zebra

Prav številke umrlih ranljivih udeležencev v prometu in dejstvo, da je prevelika hitrost med najpogostejšimi razlogi za prometne nesreče, je zavarovalnico Generali že leta 2021 spodbudilo k projektu 3D zebra, usmerjenemu v umirjanje prometa v območjih, kjer je ranljivih udeležencev največ.

V sodelovanju z Zavodom Varna pot in tremi slovenskimi občinami je zavarovalnica Generali jeseni 2021 postavila 4 inovativne 3D prehode za pešce (3D zebra) v območjih umirjenega prometa v treh mestih: Velenju, Ljubljani in Ptuju. Gre za preprost, a inovativen, infrastrukturni poseg, ki je namenjen upočasnjevanju prometa v bližini šol in druge infrastrukture. Talne oznake ustvarijo iluzijo tridimenzionalnega objekta, podobnega stopnicam, na cestišču. Voznike zato motivira, da pred prehodom ustavijo.

»Slovenci ljubimo svoje avtomobile in pozabljamo, da so pred nami bolj ranljivi udeleženci v cestnem prometu«, Robert Štaba utemeljuje, zakaj bo učinek ovire na cesti pripomogel k umirjanju prometa bolj kot opozorila o otrocih na cesti.

V letih 2021 in 2022 se je projekt nadaljeval. 3D zebra je prišla tudi v druga mesta, v upanju, da voznike spodbudimo k večji pozornosti in bolj umirjeni vožnji.

3D zebra na Ptuju

 

Prva 3D zebra v Velenju – v letu 2022 pa že 16 zeber po vsej Sloveniji

V prvi fazi smo se odločili za pilotni projekt in ga predstavili nekaj občinam, med katerimi sta se Mestna občina Ljubljana in Mestna občina Velenje kot prvi podpisnici programa Živimo Vizijo NIČ odzvali prvi, pridružila se jim je pa tudi Mestna občina Ptuj, ki v je slovenskem prostoru prepoznana kot občina s številnimi aktivnostmi pri zasledovanju ciljev Vizije NIČ.

Projekt pa je nastavljen dolgoročno, zato bodo zebre našle mesto tudi v drugih občinah, hkrati pa si bomo še naprej prizadevali, da se bo o zebrah in predvsem razlogih zanje čim več govorilo.

👉  Vozniki! Vaša vožnja je ključna pri zagotavljanju varnosti ranljivih udeležencev v prometu. Preberite, na kaj morate biti posebej pozorni.

 

Kje vam bo 3D zebra pomagala varneje prečkati cesto?

  • Na Ptuju 3D zebro najdete na Župančičevi ulici pred OŠ Ljudski vrt.
  • V Velenju sta umeščeni 2 3D zebri: pri hotelu na Rudarski cesti in pri velenjskem izobraževalnem centru.
  • V Ljubljani 3D zebro lahko prečkate v Šiški na križišču Pavšičeve in Derčeve ulice v bližini OŠ Riharda Jakopiča in ZD Šiška.
  • V Črnomlju pri OŠ Loka in vrtcu Otrona Župančiča.
  • V Kobaridu na šolski poti na Stresovi ulici.
  • V Kranju pred OŠ Predoslje na Cesti na Brdo.
  • V Mariboru v šolskem okolišu Osnovne šole Kamnica na Vrbanski cesti.
  • V Murski Soboti na križišču Severjeve in Borovnjakove ulice.
  • V Novem mestu je 3D zebra umeščena pred osnovno šolo Grm na Trdinovi ulici.
  • V Piranu na poti do Osnovne šole Lucija in Vrtca Morje Lucija v bližini šole.
  • V Novi Gorici na križišču Trubarjeve in Kidričeve ulice.
  • V Celju ob vrtcu Anice Černejeve.
  • Na Bledu na križišču Partizanske ceste s kolesarsko potjo v bližini OŠ prof. dr. Josipa Plemlja.
  • V Krškem pri vrtčevski enoti Pika nogavička vrtca Leskovec.
  • V Trebnjem na Golievem trgu med parkom in pošto.

 

Lajf ni dirka, je treba merkat, opozarja tudi Trkaj

Posebej za projekt Varno ima vedno prav pa je Rok Terkaj – Trkaj napisal pesem, ki bo nagovorila tako voznike kot pešce, mlade in starejše udeležence v prometu.

Glasbenik na svoj značilno humoren način opozarja na nezbranost za volanom in v prometu nasploh, na katero vplivajo mobilni telefoni, zaspanost in utrujenost pa tudi alkohol. Predvsem pa opozarja, da po tem, ko pride do prometne nesreče, ni več mogoče zavrteti časa nazaj, zato je pravočasna pazljivost ključna.

Pesmi lahko prisluhnete tudi na platformi Spotify ali v spodnjem videu.

 

 

Ostali projekti zavarovalnice Generali za varnost v prometu

Generali podpira številne projekte s področja varnosti v prometu, med njimi sta najbolj prepoznana projekt Heroji furajo v pižamah in Čista nula, čista vest. Poleg tega si prizadevamo starše ozaveščati tudi s koristnimi vsebinami v obliki vodičev in spletnih predavanj v okviru pobude Najboljše zavarovanje je tvoje ravnanje (NZJTR). Preverite vodič za varno pot v šolo.

 

Viri, uporabljeni pri pisanju tega nasveta:

AVP - uradni podatki o stanju prometne varnosti v letu 2022

 

Nezgode se dogajajo, preprečite lahko le njihove finančne posledice

Čas odraščanja prinaša tudi povečano možnost lažjih ali težjih poškodb. Nezgodno zavarovanje pomembno pripomore k uspešnemu in brezskrbnemu okrevanju ter k finančni varnosti družine.

Preverite nezgodno zavarovanje