NAJBOLJŠE ZAVAROVANJE
JE TVOJE RAVNANJE

20.08.2021 | 6 min branja | Nezgoda

Zna vaš otrok varno prečkati cesto? Jo znate vi?

Deklica prečka cesto med parkiranimi avtomobili

Prehodi za pešce ali zebre so v Sloveniji pogosti in pešcem pomagajo, da cestišča prečkajo varno tudi tam, kjer ni semaforjev. A vseeno je tudi na zebri potrebna previdnost. Zebra lahko ustvarja lažen občutek varnosti - še posebej otrokom, v resnici pa vsem pešcem. Mislite, da ste izjema? Preverite!

 

Zebra ustvarja lažen občutek varnosti

Pogosto otroke učimo, da mora pred zebro avto ustaviti, zato bodo tam prečkali varno. A žal marsikateri voznik pelje dalje – tudi, ko ob robu cestišča čaka pešec.

Otroci morajo biti na prehodu za pešce še posebej pozorni na napake drugih udeležencev v prometu. Ker hitrosti in oddaljenosti bližajočih vozil ne znajo pravilno oceniti, je najbolje, da počakajo, da se kolesa vozil popolnoma ustavijo, preden prečkajo cesto, hkrati pa je bistveno tudi, da preverijo, če so jih vozniki videli in jih gledajo.

Po drugi strani lahko voznikom pomagajo tako, da mirno stojijo ob robu cestišča in dvignejo roko. Tako bodo bolj opazni, njihova namera o prečkanju pa bo povsem jasna.

 

Prečkanje ceste je ena najbolj zahtevnih nalog v prometu

Varno prečkanje ceste, ko upoštevamo tudi možnost napak ostalih v prometu, pa je zahtevna naloga celo za odraslega. In, verjetno bo marsikdo tiho prikimal, tudi odrasli radi pri njej »guljufamo«. Zato ne bo odveč, če ponovite, kako gre – če imate otroke, ki vstopajo v promet, pa pravilnega prečkanja naučite še njih.

Kako prepoznate varno mesto za prečkanje?

Izbira mesta za prečkanje je prvi korak k varnemu prečkanju. Zebre so praviloma že umeščene tam, kjer je bilo varneje in bolj pregledno. A včasih zebre ni blizu oziroma nam pot do nje prepreči delovišče ali pa vozilo, ki je parkirano na pločniku. Takrat moramo za prečkanje ceste izbrati drugo mesto, kjer vas bodo vozniki hitro opazili.

Otroka naučite, da so to slaba mesta za prečkanje (upoštevajte pa jih tudi sami):

  • ko bi na cesto stopili med parkiranimi vozili, smetnjaki ali izza ograje, žive meje oziroma druge rasti,
  • ko vozila prihajajo izza ovinka (videli vas bodo šele, ko zavijejo),
  • ko je na drugi strani ceste kaj posebej opaznega (utripajoč pano, ljudje z zastavami, …).

Varnejši so tudi prehodi, na katere opozarjajo svetlobni signali oziroma, ki so postavljeni na "ležečih policajih" z namenom, da vozniki pred njimi upočasnijo. Enak je namen delovanja 3D-zeber, inovativnih prehodov za pešce, ki jih najdete v nekaterih slovenskih mestih in s preprostim optičnim trikom pritegnejo pozornost voznikov, da upočasnijo.

👉  Ste že slišali za 3D zebre? Inovativni prehodi voznike opozarjajo na ranljive udeležence v prometu že v številnih občinah.

 

Namig za voznike

Ko ste za volanom (na motorju ali tudi na kolesu), se spomnite, da morate biti v naseljih na slabo preglednih odsekih še posebej previdni na otroke, ki lahko izza vozila, avtobusa ali žive meje stopijo na cesto.

 

Se ustavite pred robom pločnika?

Odrasli si v prometu pridobivamo izkušnje in se z njimi pogosto navadimo, da promet opazujemo že ko hodimo ob cesti in nato brez postanka stopimo na cesto ter prečkamo. Najkasneje, ko v promet uvajate otroka, se znebite te navade.

Otroka morate navaditi na to, da se pred robom ceste ustavi in si glasno reče »STOJ« ter se takrat tudi ustavi, dokler se ne prepriča, da je prečkanje res varno. Naj to postane ritual tudi pred blokom ali hišo, tudi, kadar je v vaši družbi. Pomembno je, da otrok tudi vas vidi, kako se ustavite, ne glede na to, koliko se vam mudi.

Namig za starše

Otroka morate naučiti, da je stanje ob robu ceste namenjeno opazovanju. Tudi, če stojite pred semaforiziranim križiščem ali prehodom. Tako se bo otrok naučil stati mirno, saj predvsem mlajši otroci sicer radi začnejo stopicljati naokoli, kar je ob robu cestišča zelo nevarno.

Da boste vedeli, če res opazuje, naj vam opisuje kaj vidi in sliši. Se bliža avto, tovornjak ali morda motor? Ali loči različne zvoke? Je opazil, da kolesa ni mogel slišati? Opozorite ga na tih zvok električnega vozila. Je morda na oblačen dan spregledal siv avto?

 

Pešca punca in fant prečkata cesto na zebri, medtem avto stoji pred prehodom

Se prepričate, da je prečkanje res varno?

Levo-desno-levo je najbolj pogosto navodilo, ki ga otroci prejmejo pred prečkanjem ceste. Ker imajo otroci ožje vidno polje kot odrasli, je res pomembno, da obrnejo glavo v smer, v katero gledajo. Ko jih učite prečkanja jih vprašajte, kaj vidijo.

Otrok bo namreč obračanje glave hitro vzel za ritual, ki ga naredi zato, da zadovolji vaši zahtevi, preden bo razumel, da je od tega odvisna njegova varnost. Naj tudi glasno izgovarja: »levo, desno, levo«, tako bo vadil in se učil razlikovati smeri.

Za otroka je prečkanje zares varno šele, ko se prepriča, da ne vidi nobenega vozila, oziroma, če prečka bolj prometno cesto, da se kolesa vozil ne premikajo. Zato je pomemben korak tudi ta, da se nauči poiskati očesni stik z voznikom in se tako prepriča, da ga je voznik res videl oziroma ga gleda in ne bo speljal prehitro.

Kaj pa, če cesta ni prazna in se mu dejansko bliža vozilo? Takrat mora postopek levo-desno-levo, ponoviti!

Otroka naučite za konkretno situacijo

Otroci ne znajo posploševati prometnih pravil. Zato je pomembno, da njegovo šolsko pot obdelate kot konkretno situacijo s konkretnimi pravili. To vključuje tudi vse morebitne izjeme.

1. Enosmerna cesta. Če bo otrok prečkal enosmerno cesto, mu pojasnite, da bodo vozila prihajala le z ene strani. Posebej pomembno je to, če bodo prihajala z desne. V tem primeru mora biti zadnji pogled desno, ne levo.

Če je kolesarski promet po ulici dvosmeren, to izpostavitev – potem mora biti pozoren na obe strani, v eno še posebej, če se mu bliža kolesar, ki ga je lažje spregledati.

2. Prečkanje med parkiranimi vozili. Dobro je, da otroka naučite ravnanja v taki situaciji, čeprav naj izbere varnejše mesto, če ga le lahko. Če mora prečkati med vozili, naj se najprej prepriča, da v vozilih, med katerima bo prečkal, ni voznika. Če je, naj počaka, da odpelje. Nato naj z roba ceste med vozili stopi toliko naprej, da bo lahko dobro videl cestišče.

Pri pregledu ceste naj ne stopi na cestišče, pač pa naprej nagne le trup in se tako prepriča, če je cestišče prazno oziroma so ga vozniki opazili.

3. V šolo se mu mudi, ker je zaspal. Otroka naučite, da je boljša neopravičena ura kot neprevidnost v prometu. Brezkompromisno, tudi če prvo uro piše test ali bi moral biti vprašan. Čez cesto naj nikoli ne teče.

👉  Preberite tudi, kako otroka pripraviti na varno pot v šolo - saj do šole ne bo prišel le s prečkanjem ceste.

 

Kako prečkate?

Še ena slaba navada, ki jo imamo mnogi odrasli. Ko se odločimo prečkati cesto, so naše oči že na drugi strani ceste. Naši koraki so dolgi in zanašamo se na sluh. Otroke morate naučiti, da ima tudi samo prečkanje 2 dela:

1. del: ko se je prepričal, da je varno, prečka cesto do polovice.

2. del: na sredini oziroma v točki, kjer preide na vozni pas vozil, ki prihajajo iz druge smeri, se ponovno ozre na desno in šele nato nadaljuje pot. Če ugotovi, da se je situacija spremenila, naj nikakor ne teče nazaj, pač pa naj postoji, dokler bližajoče vozilo ne ustavi.

 

Otroka naučite tudi, da hodi po desni strani zebre, saj je tako v trenutku, ko stopi na cesto, najdlje od bližajočega vozila in vozniku zopet zagotovi nekaj časa, da ustavi. Cesto naj vedno prečka v ravni črti. Nikoli naj ne hodi poševno čez cesto, saj tako prečkanje traja dlje, hkrati pa lahko ovira ostale pešce na prehodu.

 

Prečkanje na semaforiziranem prehodu

Pri prečkanju semaforiziranega prehoda se najprej prepričamo, če imamo zeleno luč, nato pa s pogledom levo in desno še vedno pogledamo, če je pot prosta. Otroka morate naučiti tudi, da naj pot nadaljuje, čeprav bi se med prečkanjem prižgala rdeča luč.

👉  Vozniki! Vaša vožnja je ključna pri zagotavljanju varnosti ranljivih udeležencev v prometu. Preberite, na kaj morate biti posebej pozorni.

 

Varno ima vedno prav!

Ne pozabite, starši ste svojemu otroku lahko najboljši zgled! Vsa našteta pravila upoštevajte tudi sami, še posebej, če je otrok z vami. Prav tako pa ne pozabite vedno ustaviti ped prehodom in na šolskih poteh voziti prilagojeno.

Preverite tudi, če je na šolski poti vašega otroka morda umeščena 3D zebra.

 

Nezgode se dogajajo, preprečite lahko le njihove finančne posledice

Čas odraščanja prinaša tudi povečano možnost lažjih ali težjih poškodb. Nezgodno zavarovanje pomembno pripomore k uspešnemu in brezskrbnemu okrevanju ter k finančni varnosti družine.

Preverite nezgodno zavarovanje