NAJBOLJŠE ZAVAROVANJE
JE TVOJE RAVNANJE

31.08.2023 | 5 min branja | Avto

Tako s svojo vožnjo poskrbite, da so pešci in kolesarji v prometu varnejši

Deklica prečka cesto. Simbolna slika za nasvete, da bodo pešci in kolesarji varnejši v prometu.

Ena od prednosti avtomobila je ta, da vam omogoča visoko hitrost vožnje, medtem ko sedite v precej udobni in varni pločevinasti škatli. Pešci in kolesarji žal tega razkošja nimajo.

Zato je pomembno, da vozniki skrbijo za varnost vseh, tako da so pri vožnji v bližini teh ranljivejših udeležencev v prometu še nekoliko bolj previdni in pozorni kot sicer. V nadaljevanju najdete 15 nasvetov, ki bi jih morali upoštevati vozniki za večjo varnost vseh udeležencev v prometu.

 

1. Vedno uporabljajte smernike

Tudi ko mislite, da v bližini ni nikogar, je možno, da se pešec ali kolesar skrivata v mrtvem kotu. Poleg tega, če se privadite na res vsakokratno uporabo smernikov, boste poskrbeli, da jih tudi v izjemnih situacijah zlepa ne boste pozabili uporabiti.

 

2. V križiščih so tudi pešci in kolesarji

V križiščih so trki vozil in kolesarjev še posebej pogosti, saj se vozniki osredotočajo predvsem na druga, veliko večja vozila. Zato si ne pozabite nameniti nekaj več pozornosti opazovanju morebitnih kolesarjev.

 

3. Preden zavijete, preverite, če so ob vas kolesarji

Tudi če se na cesti, na katero se nameravate vključiti, ne približuje noben kolesar, se lahko zgodi, da je kolesar pripeljal ob bok vašega vozila, medtem ko ste gledali naprej. Če boste zavili v njegovo smer, je to zelo pomembno.

 

4. Ko prehitevate kolesarje in tekače, bodite potrpežljivi in jim zagotovite dovolj prostora

Za tekača ali kolesarja je lahko precej zastrašujoče, ko ga avto prehiti na razdalji le nekaj centimetrov. Če bi se prav v trenutku, ko ga vozilo prehiteva zgodilo, da bi izgubil ravnotežje, pa je taka situacija lahko usodna.

Najmanj en meter in pol je ne le priporočljiva, pač pa tudi zakonsko predpisana bočna razdalja pri prehitevanju kolesarja. Predvsem bodite potrpežljivi - če ne morete prehiteti, ne da bi pustili dovolj prostora, počakajte.

 

Če ne zaradi varnosti, ravnajte pravilno zaradi svojega proračuna. Če kolesarja ne boste prehitevali skladno s predpisi, vas lahko doleti kazen 80 eur.

 

5. Preverite, preden odprete vrata

Če odpirate vrata na cesto, verjetno vedno preverite, da se vam ne približuje kakšno vozilo. A pozorni morate biti tudi na pešce in kolesarje. Tako za ene kot za druge je nenadna ovira (odprta vrata), lahko zelo nevarna.

👉  Za takrat, ko boste na sprehodu peš, preverite Nasvete za večjo varnost pešcev v prometu.

 

6. Opazujte znake, ki jih dajejo kolesarji

To ne velja le za očitne znake, kot je iztegnjena roka, ki nakazuje, da bo kolesar zavil. Bodite pozorni tudi na druge znake, ki kažejo, da nameravajo zaviti in ustrezno ukrepajte.

 

7. Odpravite motilce pozornosti

Ne glede na to, ali gre za nered v vozilu ali klepetavega sopotnika, so motilci pozornosti še posebej nevarni pri vožnji v bližini pešcev in kolesarjev. Največ pozornosti seveda odvrne vaš telefon - že prostoročno telefoniranje lahko odvrne vaše misli od vožnje in dogajanja na ter ob cesti.

 

8. Hupajte le v nujnih primerih

Voznikom se hupanje morda ne zdi nič posebnega, a nepričakovano trobljenje lahko pešce in kolesarje precej prestraši. Če torej ne gre za neposredno nevarnost, je priporočljivo, da hupe ne uporabljate.

 

9. Tudi pešci in kolesarji so lahko v mrtvih kotih

Uporabljajte vsa ogledala in preverjajte mrtve kote - če je to pomembno za avtomobile, je nujno, ko vozite v bližini pešcev in kolesarjev.

 

10. Spustite luči

Ko se bližamo avtomobilom, večina voznikov samodejno spusti luči. Kaj pa, ko se bližate pešcem ali kolesarjem? Tudi njih lahko zaslepite in jih tako ogrožate.

 

11. Tudi na prehodih se pešci lahko znajdejo nenadoma

Prav na prehodih za pešce je še posebej verjetno, da bodo pešci ali kolesarji prečkali cesto, brez da bi se prepričali, če je to varno. Če ste pripravljeni na možnost, da bodo tako ravnali, se boste lažje pravočasno ustavili in preprečili najhujše.

Enako velja tudi, ko se peljete mimo igrišč in drugih površin, kjer se zadržujejo otroci.

👉  Preberite tudi, kako si v Generaliju prizadevamo za varnejše prehode za pešce z inovativnimi 3D zebrami.

 

12. Posebej previdno vozite mimo parkiranih avtomobilov

Za vsakim parkiranim avtomobilom se lahko skriva pešec, še posebej otrok. Zato bodite še posebej pozorni, ko vozite mimo parkiranih vozil in poskusite zagotoviti zadostno bočno razdaljo, da se morebitno presenečenje ne bo končalo tragično.

Enako velja tudi za smetnjake ob cesti ali visoke žive meje.

 

13. Pri vzvratni vožnji se prepričajte, kje so pešci in kolesarji

Pešce in kolesarje je še težje opaziti, ko vozite vzvratno. Nujno uporabljajte ogledala, obračajte se na sedežu, da preverite vse kote, in vozite čim počasneje, da omogočite tistim, ki jih morda ne vidite - posebej majhnim otrokom, pa tudi kužkom, da vas opazijo in se umaknejo.

 

14. Na znanih cestah bodite še posebej zbrani

Vsi imamo ceste, po katerih se vozimo tako redno, da se nam zdi, da nas nikoli ne morejo presenetiti. A prav tam, kjer se hitro zgodi da zato vozite tudi prehitro, vas lahko presenetijo pešci in kolesarji.

Zato prav na poznanih cestah - v domači ulici, bližini trgovine ali službe - dosledno upoštevajte omejitve hitrosti in še pozorneje opazujte okolico.

 

15. Pozanimajte se o pravicah pešcev in kolesarjev

Preberite si predpise in priporočila o tem, kako naj se pešci in kolesarji obnašajo na cesti, in seveda, kako se morate v njihovi bližini obnašati kot voznik. Dejstva, da si cesto delite, ne morete spremeniti, lahko pa vplivate na to, kako varno bo vaše sobivanje.

 

Najboljše zavarovanje je vaše ravnanje

Varna in strpna vožnja ne bo zagotovila le večje varnosti za pešce in kolesarje, pač pa tudi za vas. Za vse ostalo je tu avtomobilska asistenca. Deluje na območju cele Evrope z ustreznim paketom pa ste zavarovani za primere, ko je vozilo nevozno zaradi okvare, nezgode, kraje, pa tudi v primeru težav s ključi ali gorivom doma ali v tujini ter celo v primeru, da bi v tujini potrebovali nujno zdravljenje. Zavarovanje Avto asistence lahko sklenete samostojno ali kot dodatek k zavarovanju AO oziroma kasko zavarovanju vozil.

 

Viri, uporabljeni pri pripravi tega nasveta

Zakon o pravilih cestnega prometa (ZPrCP)

 

Želite prebirati več podobnih vsebin?

Pridružite se prejemnikom naših novic in bodite obveščeni o novih objavah.

Pridružite se