NAJBOLJŠE ZAVAROVANJE
JE TVOJE RAVNANJE

17.12.2022 | 5 min branja | Nezgoda , Prosti čas

Nasveti za večjo varnost pešcev v prometu

Moški in ženska napačno prečkata cesto v Ljubljani - simbolna fotografija za varnost pešcev v prometu.

Promet je naša realnost vsakič, ko stopimo iz hiše. Tudi, če smo "samo pešci". O cestnoprometnih predpisih in varnosti zato redko razmišljamo aktivno, celo nasprotno! Pravila večkrat zavestno kršimo in ubiramo bližnjice, saj se nam kljub temu nič ne pripeti.

A dovolj le en nepreviden voznik ali preprosto nesrečen splet okoliščin, in nesreča je tu. Ker na dejanja drugih ne moremo vplivati, je še toliko bolj pomembno, da smo sami posebej previdni v prometu.

Preberite nekaj nasvetov za večjo varnost pešcev v prometu ter o pripomočkih in inovacijah, s katerimi bo vaša družina varnejša.

V zavarovalnici Generali pešcem pomagamo do bolj varnega gibanja v prometu s 3D prehodi, ki v več večjih slovenskih mestih zagotavljajo večjo varnost otrok pri prečkanju ceste na poti v šolo ter drugih ranljivih skupin v prometu (na primer starejše in invalidne osebe). 

 

Previdno pri uporabi slušalk v prometu

Pešci, ki med hojo uporabljajo slušalke, so lahko manj pozorni na okolico in zato bolj izpostavljeni nevarnostim. A na trgu so tudi takšne slušalke, ki omogočajo, da uživate v svoji najljubši glasbi ali podkastu ter hkrati še vedno slišite zvoke iz okolice.

V grobem obstajajo tri vrste takih slušalk: naglavne slušalke odprtega tipa, slušalke s tehnologijo kostne prevodnosti in slušalke s tehnologijo, ki omogoča ojačitev zvoka okolice. 

Naglavne slušalke odprtega tipa

Pri teh slušalkah ušesne čašice niso neprodušne, torej med ušesi in okolico ni trdne pregrade. Slušalke tako prepuščajo pretok zraka in zvok iz okolice.  

Slušalke s tehnologijo kostne prevodnosti

Če pri teku ali na sprehodih radi poslušate glasbo, vam svetujemo nakup slušalk s tehnologijo kostne prevodnosti, kot so Aftershokz. Te pametne slušalke se namesto čez ušesa ali v ušesno votlino namestijo ob ušesa in z vibracijami kosti zagotavljajo odličen zvok, še vedno pa omogočajo, da jasno slišite dogajanje v prometu in okoli vas. 

Tehnologija zvoka okolice

Ta tip slušalk ima napredne funkcije filtriranja, ki s pomočjo mikrofona ojačajo zvoke iz okolice in uporabniku omogočajo, da sliši, kaj se dogaja okoli njega.  

 

Varnost "na vrvici"

Varnost v prometu je še toliko bolj pomembna, ko so z vami malčki. Če je otrok že prevelik za voziček, a še vedno premajhen, da bi bil povsem samostojen, si lahko pomagate z varnostnimi povodci za otroke.

Morda vam bo na začetku nekoliko neprijetno zaradi pogledov mimoidočih, a hitro boste spoznali, da je varnost vašega otroka veliko bolj pomembna kot to, kaj si mislijo drugi. Povodec v obliki naprsnice ali zapestnice otroku nudi več svobode, hkrati pa vam omogoča več nadzora, če bi otrok nenadoma stekel oziroma se uspel izviti iz prijema. Malčka boste tako naučili varnosti in samostojnosti, še vedno pa ga boste lahko zaustavili, če bi poskusil steči na cesto. 

In če vas skrbi, da bi uporaba povodca otroku pustila psihološke posledice, naj vas pomirimo -- strokovnjaki ugotavljajo, da posledic ni. Večja težava so družbene norme, ki uporabo enačijo z uporabo povodcev pri živalih [1].

 

Aplikacije o cestnoprometnih predpisih

Tudi, če v promet niste vključeni kot voznik ali kolesar, morate poznati in upoštevati osnove cestnoprometnih predpisov, da ne pride do nesreče. Nikoli ni prezgodaj, da začnete otroka vzgajati o varnem vedenju ob in na cesti. Ne pozabite pa tudi, da otroci bolj kot besedam, sledijo zgledu. Zato prometna pravila dosledno upoštevajte tudi sami, vsaj, ko je otrok z vami.

Mlajše otroke lahko na pravilno vedenje v prometu opozorite tudi skozi igro. V Sloveniji otroci prve izkušnje glede vedenja v prometu pridobivajo že v vrtcu, pri štirih ali petih letih starosti. Bolj sistematično pa se cestnoprometnih predpisov učijo med opravljanjem kolesarskega izpita, ko so stari okrog 10 let.

 

Preberite več nasvetov o tem, kako lahko najbolje otroka pripravite na varno pot v šolo.

Preberite nasvet

 

Povečajte svojo vidljivost

V jesensko-zimskem času so dnevi krajši in pogosto se v službo (ali šolo) in iz nje odpravljamo v mraku ali temi. Če te poti opravljate peš ali s kolesom, so odsevna oblačila in dodatki obvezna oprema. Ponoči boste vidnejši z odsevnimi trakovi na zapestjih in okoli gležnjev, kresničko ter z oblačili svetlejših barv. 

Nekatere blagovne znamke, kot so Levi’s, Rapha in Proviz, ponujajo tudi posebne linije oblačil z diskretnimi odsevniki, ki zažarijo v soju žarometov. Ne pozabite pa niti na vaše najmlajše, ki bodo morda bolj navdušeni nad odsevnimi nogavičkami

Če se redno sprehajate ali tečete v temi, razmislite tudi o nakupu odsevnega jopiča, brezrokavnika z LED lučko, zapestnic z LED lučmi, naglavne oziroma čelne svetilke ali tekaškega pasu z LED lučko. Kupite lahko tudi odsevni sprej, ki je primeren za uporabo na kolesih otroških vozičkov, koles, e-skirojih, kolesarskih čeladah in podobno.

Ne pozabite na štirinožnega prijatelja

Če ste lastnik psa, ga gotovo peljete na sprehod vsaj dvakrat na dan. A ker so psi precej nižji od odraslega človeka, jih je težje opaziti, zlasti na daljavo. Še posebej, če je tudi njihova dlaka temnejše barve. Da bo vaš pes med sprehodi bolj viden, mu kupite ovratnico z odsevniki ali LED lučkami.

 

Iščete več nasvetov, kako biti vidni v prometu? Tudi takrat na primer, ko nosite večerno toaleto in se zdijo odsevniki neprimerni.

Preberite nasvet

 

Vedno čez prehod za pešce

Če je le mogoče, cesto prečkajte na prehodu za pešce. Ponoči raje uporabite tiste prehode in ceste, ki so dobro osvetljeni. Vozniki namreč ne pričakujejo, da se bo pešec kar naenkrat pojavil na cesti, še posebej, če ta na cesto stopi izza parkiranega avtomobila ali zabojnikov za smeti.

Preden prečkate cesto, se vedno ustavite in prepričajte, da je res varno stopiti na cestišče. Pred prehodi za pešce so običajno znaki, ki voznike opozarjajo nanje. Ko se približate robu ceste, pa lahko vozniku z dvignjeno roko tudi sami nakažete, da nameravate prečkati cesto.

 

Ste prepričani, da upoštevate vse korake varnega prečkanja ceste?

Preverite nasvet!

 

3D zebre za varnejše prečkanje ceste

Vse bolj se uveljavljajo tudi inovativni prehodi, ki voznika še dodatno opominjajo, da naj bodo pozorni na pešce. Primer takšnih prehodov je 3D optična iluzija, ki pritegne voznikovo pozornost in ga spomni, da pred prehodom zmanjša hitrost. Takšne prehode najdete v različnih krajih v Sloveniji, prve pa smo uredili v Velenju in na Ptuju.  

Prehod za pešce ali tako imenovana zebra je označena s širokimi belimi črtami na temni podlagi. Pri 3D različici pa je videti, kot da bele črte lebdijo oziroma kot da so na cesti kamniti bloki. Zaradi optične iluzije, da je na cesti ovira, vozniki upočasnijo vozilo in ga v primeru, da pešec nenadoma stopi na cestišče, tudi lažje ustavijo.

S 3D zebrami želi zavarovalnica Generali opozoriti na cestnoprometno varnost in z ozaveščanjem prispevati k zmanjšanju števila prometnih nesreč na območjih umirjenega prometa.  

 

Viri:

[1] romper.com: So It Turns Out Putting Your Kid On A Leash Might Not Be So Bad

Želite prebirati več podobnih vsebin?

Pridružite se prejemnikom naših novic in bodite obveščeni o novih objavah.

Pridružite se