Ker nam vaša varnost v prometu pomeni vse

Z umeščanjem 3D zeber želimo opozoriti na problematiko prometne varnosti ter z ozaveščanjem prispevati k znižanju števila prometnih nesreč na območjih umirjenega prometa. Inovativni prehodi pritegnejo pozornost in voznike spodbudijo, da upočasnijo.

Kako so nastale 3D zebre v Sloveniji

Otroci, invalidi, starejši, pešci, kolesarji ter tisti na rolerjih in skirojih - najranljivejši udeleženci v prometu predstavljajo skoraj polovico vseh smrtnih žrtev v prometu. 39 mrtvih v letu 2020 je spodbudilo projekt Varno ima vedno prav - tudi s 3D zebro.
Poleg 3D zeber bo javnost o pomenu pozornosti in pazljivosti v prometu ozaveščal tudi Rok Terkaj - Trkaj - s pesmijo Varno prav.

Inovativnost za večjo varnost

"V zavarovalnici Generali vselej stremimo k inovativnim in relevantnim rešitvam. Ta usmeritev nas vodi tudi pri celoletni kampanji ozaveščanja o večji varnosti na območjih umirjenega prometa, pri kateri sodelujemo z Zavodom Varna pot in občinami. Projekt 3D zeber s kreativnim in inovativnim posegom v prometno infrastrukturo opozarja na problematiko prometne varnosti. Naš cilj je, da s 3D zebrami povečamo tako varnost šolarjev kot tudi drugih ranljivih udeležencev v prometu in spodbudimo pozornost voznikov na območjih umirjenega prometa."

Svetlana Almaš, direktorica marketinga in odnosov z javnostmi Generali Zavarovalnica

Za manj žrtev med ranljivimi udeleženci v prometu

V Sloveniji smo še vedno priča (pre)mnogim prometnim nesrečam, v katerih so udeleženi najbolj ranljivi udeleženci v prometu, kot so otroci, invalidi, starejši, pešci, kolesarji ter tisti na rolerjih in skirojih.

"Prav ta skupina predstavlja skoraj polovico vseh smrtnih žrtev v prometu. V letu 2020 je umrlo skupno 39 ranljivih udeležencev cestnega prometa kar predstavlja 49 odstotkov vseh umrlih, vsak od njih ima svoje ime, priimek in svoje najdražje. Dovolj velik razlog za naš skupen prispevek?"

Robert Štaba, predsednik Zavoda Varna pot.

”Lajf ni dirka, je treba merkat”

Trkaj je ob projektu ustvaril tudi pesem Varno prav, ki opozarja na vse motilce v prometu in posledice, če jim podležemo.

»Dandanes je prava umetnost biti skoncentriran med vožnjo, saj je toliko motilcev, ki nam govorijo drugače. A če res pomislimo, potem ima varno vedno prav. Če s projektom in pesmijo Varno prav preprečimo eno prometno nesrečo, potem smo naredili ogromno. Če rešimo eno življenje, smo dosegli neprecenljivo.«

Rok Terkaj, raper

Prisluhnite pesmi

V 2023 še 5 novih 3D zeber

V okviru pobude Varno ima vedno prav, smo spomladi 2023 umestili še 5 novih 3D prehodov za pešce na območjih šolskih poti ali v bližini vrtcev, kjer je umirjanje prometa še posebej pomembno.

Novi prehodi so bili letos postavljeni:

  • v Novi Gorici,
  • Celju,
  • Krškem,
  • Trebnjem in
  • na Bledu.

Kje so umeščene 3D zebre v Sloveniji?

Pilotne štiri 3D zebre smo v Sloveniji umestili leta 2021 v občinah Ptuj, Velenje in Ljubljana. V letu 2022 so se jim pridružile 3D zebre v novih sedmih občinah: Črnomelj, Kobarid, Kranj, Maribor, Murska Sobota, Novo mesto in Piran. Letos pa smo postavili še 3D zebre v občinah Nova Gorica, Celje, Krško, Bled in Trebnje. Vse 3D zebre so umeščene na območjih šolskih poti, kjer je umirjanje prometa še posebej pomembno. Točne lokacije zadnjih 7 zeber so pomagali izbrati prebivalci - s pomočjo glasovanja.

3D zebra na Ptuju

3D zebra je umeščena na Župančičevi ulici pred OŠ Ljudski vrt na Ptuju, ki predstavlja tudi glavno dovozno pot do šole. Šolo obiskuje 740 učencev, ki bodo na vsakodnevni poti v šolo bolj varno prečkali prehod.

3D zebra v Velenju

3D zebri v Velenju lahko prečkate pri hotelu na Rudarski cesti in pri velenjskem izobraževalnem centru, katerega izobraževalne institucije obiskuje prek 4.000 otrok, dijakov in študentov.

3D zebra v Ljubljani

Na križišču Pavšičeve in Derčeve ulice v Šiški bodo čez 3D zebro varneje hodili številni šolarji OŠ Riharda Jakopiča in obiskovalci ZD Šiška, med njimi tudi starši z otroci in starejši.

3D zebra v Črnomlju

Prva 3Dzebra v Beli krajini je v občini Črnomelj. Umeščena je med dvema izobraževalnima ustanovama, na šolski poti na Kidričevi cesti pri OŠ Loka in Vrtcu Otona Župančiča.

3D zebra v Kobaridu

Inovativni prehod za pešce je v občini Kobarid na šolski poti na Stresovi ulici. Prečkajo jo učenci OŠ Simona Gregorčiča Kobarid in predšolski otroci Vrtca Kobarid.

3D zebra v Kranju

Prva 3D zebra v Mestni občini Kranj je pred OŠ Predoslje na Cesti na Brdo. Prehod prečka 463 učenk in učencev iz 21 oddelkov šole ter otroci iz vrtca pri Osnovni šoli Predoslje Kranj.

3D zebra v Mariboru

Navidezni 3D prehod za pešce opozarja voznike na prilagoditev hitrosti in večjo previdnost v šolskem okolišu Osnovne šole Kamnica na Vrbanski cesti.

3D zebra v Murski Soboti

Prehod služi skupno več kot 700 osnovnošolcem in sodelavcem OŠ I Murska Sobota, saj je umeščena na križišču Severjeve in Borovnjakove ulice pred šolskim kompleksom.

3D zebra v Novem mestu

Za bolj varno šolsko pot v Novem mestu skrbi 3D zebra pred osnovno šolo Grm na Trdinovi ulici.

3D zebra v Piranu

V občini Piran je 3D zebra umeščena v Luciji. Za večjo varnost v prometu skrbi na cesti za obrtno cono v Fazanu, ki vodi do Osnovne šole Lucija in Vrtca Morje Lucija v bližini šole.

3D zebra v Novi Gorici

V središču Nove Gorice je prvi tridimenzionalni prehod za pešce v občini zarisan na križišču Trubarjeve in Kidričeve ulice v neposredni bližini OŠ Frana Erjavca.

3D zebra v Celju

Za varno prečkanje ceste in umirjanje prometa v Celju skrbi inovativen prehod za pešce ob vrtcu Anice Černejeve.

3D zebra na Bledu

Tudi ena izmed najbolj turističnih občin v Sloveniji ima svoj prvi 3D prehod za pešce in sicer na križišču Partizanske ceste s kolesarsko potjo v bližini OŠ prof. dr. Josipa Plemlja.

3D zebra v Krškem

Prehod na Leskovški cesti 6 je najbližje vrtčevski enoti Pika nogavička vrtca Leskovec. Povečal je varnost najmlajših udeležencev v prometu pred bližnjim križiščem v bližini lokalnega avtobusnega postajališča.

3D zebra v Trebnjem

Navidezno tridimenzionalni prehod za pešce na glavni cesti skozi Trebnje na Golievem trgu med parkom in pošto največ prispeva prometni varnosti za šolarje v OŠ Trebnje, ki je v neposredni bližini.

Svetlobni plakati - sprehod čez svetlobno zebro

Na varnosti v prometu smo posebej opozarjali v decembru 2021, ko smo s svetlobnimi zebrami s prav posebnih plakatov pešcem osvetljevali pomen vidnosti. Mimoidoči so z gibanjem v bližini plakata sprožili luči, ki so s plakata na pločnik osvetlile svetlobno 3D zebro, plakat pa jih je povabil tudi k sodelovanju v nagradni igri. S sodelovanjem v kratkem kvizu so sodelujoči izvedeli, kako lahko s pravo opremo in ravnanjem pripomorejo k svoji boljši vidnosti in varnosti v prometu.

Da boste tudi v temi vidni, vam pomagamo tudi z nasveti. Ne pozabite, Vidno ima vedno prav!

Pomagajte vašemu šolarju varno v šolo!

Starši so najpomembnejši zgled otrokom tudi v prometu. Zato smo prav za starše pripravili priročnik z 10 vedno varnimi pravili, ki vam bodo pomagala, da svojega šolarja pripravite na varno samostojno pot v prometu.

Prenesite vodič

Poskrbite, da boste tudi ob slabi vidljivosti varni

Gibanje v prometu, ko se stemni, v megli ali v dežju je za pešce in kolesarje še posebej nevarno, saj jih vozniki težje opazijo. Ker so takšni pogoji pogostejši jeseni in pozimi, je to čas, ko morajo biti vozniki še posebej pozorni, pešci pa posebej previdni – in vidni. Veste, kaj lahko in kaj morate kot pešci in kolesarji narediti za svojo vidnost? Preverite svoje znanje!

Preverite svoje znanje

Izognite se finančnim posledicam nezgod - z nezgodnim zavarovanjem za otroke in mladino

Pred nezgodami otroka ne morete obvarovati, pa če se še tako trudite. Z našim nezgodnim zavarovanjem pa lahko poskrbite, da posledice nezgode ne bodo prinesle finančnih skrbi.
Nezgodno zavarovanje velja 24 ur na dan, ne glede, kdaj in kje se zgodi nezgoda: v vrtcu, šoli, na izletu, potovanju, doma ali v tujini, med počitnicami. Vaš otrok ali mladostnik v najkrajšem času pridobi diagnozo in zdravljenje, ki omeji morebitne trajne posledice in omogoči vrnitev v šolo.

Preverite zavarovanje

Varno ima vedno prav

Pripravite otroka na varno pot v šolo

V času šolskega pouka se mnogi otroci vsako jutro peš odpravijo v šolo. Samostojen prihod v šolo je za otroka razburljiv in pomemben mejnik na poti do odraslosti, a pomembno je, da ga na pot pravilno pripravimo - to je naloga staršev.

Ste prepričani, da znate pravilno prečkati cesto?

Prečkanje ceste je ena najbolj zahtevnih nalog v prometu, še posebej, kadar se pred prehodom znajdejo otroci. Preverite, če poznate vsa pravila, ki jih morate priučiti otroku.

Otroci v prometu - starši kot učitelji in zgled

Kako lahko prispevamo k varnosti v cestnem prometu in kako na varno udeležbo pripravimo otroke, nam je v spletnem pogovoru predstavil Robert Štaba, strokovnjak na področju varne mobilnosti in predsednik Zavoda Varna pot.

Partnerji projekta 3D zebre

Projekt 3D zebre je plod sodelovanja zavarovalnice Generali, občin in Zavoda Varna pot, ki smo združili moči, da prispevamo k bolj umirjenemu prometu ter večji vidljivosti najobčutljivejših udeležencev v prometu.

Partner projekta 3D-zebre Zavod Varna pot - logotip