Ker nam vaša varnost v prometu pomeni vse

Z umeščanjem 3D-zeber želimo opozoriti na problematiko prometne varnosti ter z ozaveščanjem prispevati k znižanju števila prometnih nesreč na območjih umirjenega prometa. Inovativni prehodi pritegnejo pozornost in voznike spodbudijo, da upočasnijo.

Kako so nastale 3D-zebre v Sloveniji

Otroci, invalidi, starejši, pešci, kolesarji ter tisti na rolerjih in skirojih - najranljivejši udeleženci v prometu predstavljajo skoraj polovico vseh smrtnih žrtev v prometu. 39 mrtvih v letu 2020 je spodbudilo projekt Varno ima vedno prav - tudi s 3D-zebro.
Poleg 3D-zeber bo javnost o pomenu pozornosti in pazljivosti v prometu ozaveščal tudi Rok Terkaj - Trkaj - s pesmijo Varno prav.

Inovativnost za večjo varnost

"V zavarovalnici Generali vselej stremimo k inovativnim in relevantnim rešitvam. Ta usmeritev nas vodi tudi pri celoletni kampanji ozaveščanja o večji varnosti na območjih umirjenega prometa, pri kateri sodelujemo z Zavodom Varna pot in občinami. Projekt 3D-zeber s kreativnim in inovativnim posegom v prometno infrastrukturo opozarja na problematiko prometne varnosti. Naš cilj je, da s 3D-zebrami povečamo tako varnost šolarjev kot tudi drugih ranljivih udeležencev v prometu in spodbudimo pozornost voznikov na območjih umirjenega prometa."

Svetlana Almaš, direktorica marketinga in odnosov z javnostmi Generali Zavarovalnica

Za manj žrtev med ranljivimi udeleženci v prometu

V Sloveniji smo še vedno priča (pre)mnogim prometnim nesrečam, v katerih so udeleženi najbolj ranljivi udeleženci v prometu, kot so otroci, invalidi, starejši, pešci, kolesarji ter tisti na rolerjih in skirojih.

"Prav ta skupina predstavlja skoraj polovico vseh smrtnih žrtev v prometu. V letu 2020 je umrlo skupno 39 ranljivih udeležencev cestnega prometa kar predstavlja 49 odstotkov vseh umrlih, vsak od njih ima svoje ime, priimek in svoje najdražje. Dovolj velik razlog za naš skupen prispevek?"

Robert Štaba, predsednik Zavoda Varna pot.

”Lajf ni dirka, je treba merkat”

Trkaj je ob projektu ustvaril tudi pesem Varno prav, ki opozarja na vse motilce v prometu in posledice, če jim podležemo.

»Dandanes je prava umetnost biti skoncentriran med vožnjo, saj je toliko motilcev, ki nam govorijo drugače. A če res pomislimo, potem ima varno vedno prav. Če s projektom in pesmijo Varno prav preprečimo eno prometno nesrečo, potem smo naredili ogromno. Če rešimo eno življenje, smo dosegli neprecenljivo.«

Rok Terkaj, raper

Prisluhnite pesmi

Kje bodo umeščene 3D-zebre v Sloveniji?

V letu 2022 bodo nove 3D-zebre umeščene v novih sedem občin: Črnomelj, Kobarid, Kranj, Maribor, Murska Sobota, Novo mesto in Piran. Lokacije novih inovativnih prehodov za pešce bodo županom pomagali izbrati prebivalci – s pomočjo glasovanja.

Pilotnim štiri 3D-zebre smo v Sloveniji umestili leta 2021 v občinah Ptuj, Velenje in Ljubljana. Umeščene so na območjih šolskih poti, kjer je umirjanje prometa še posebej pomembno.

Glas za novih 7 3D-zeber ste lahko oddali do 30. 3. 2022.

Poglejte, kje bodo umeščene in komu izmed glasovalcev se je nasmehnil žreb.

 

3D-zebra na Ptuju

3D-zebra je umeščena na Župančičevi ulici pred OŠ Ljudski vrt na Ptuju, ki predstavlja tudi glavno dovozno pot do šole. Šolo obiskuje 740 učencev, ki bodo na vsakodnevni poti v šolo bolj varno prečkali prehod.

3D-zebra v Velenju

3D-zebri v Velenju lahko prečkate pri hotelu na Rudarski cesti in pri velenjskem izobraževalnem centru, katerega izobraževalne institucije obiskuje prek 4.000 otrok, dijakov in študentov.

3D-zebra v Ljubljani

Na križišču Pavšičeve in Derčeve ulice v Šiški bodo čez 3D-zebro varneje hodili številni šolarji OŠ Riharda Jakopiča in obiskovalci ZD Šiška, med njimi tudi starši z otroci in starejši.

Svetlobni plakati - sprehod čez svetlobno zebro

Na varnosti v prometu smo posebej opozarjali v decembru 2021, ko smo s svetlobnimi zebrami s prav posebnih plakatov pešcem osvetljevali pomen vidnosti. Mimoidoči so z gibanjem v bližini plakata sprožili luči, ki so s plakata na pločnik osvetlile svetlobno 3D-zebro, plakat pa jih je povabil tudi k sodelovanju v nagradni igri. S sodelovanjem v kratkem kvizu so sodelujoči izvedeli, kako lahko s pravo opremo in ravnanjem pripomorejo k svoji boljši vidnosti in varnosti v prometu.

Da boste tudi v temi vidni, vam pomagamo tudi z nasveti. Ne pozabite, Vidno ima vedno prav!

Pomagajte vašemu šolarju varno v šolo!

Starši so najpomembnejši zgled otrokom tudi v prometu. Zato smo prav za starše pripravili priročnik z 10 vedno varnimi pravili, ki vam bodo pomagala, da svojega šolarja pripravite na varno samostojno pot v prometu.

Prenesite vodič

Poskrbite, da boste tudi ob slabi vidljivosti varni

Gibanje v prometu, ko se stemni, v megli ali v dežju je za pešce in kolesarje še posebej nevarno, saj jih vozniki težje opazijo. Ker so takšni pogoji pogostejši jeseni in pozimi, je to čas, ko morajo biti vozniki še posebej pozorni, pešci pa posebej previdni – in vidni. Veste, kaj lahko in kaj morate kot pešci in kolesarji narediti za svojo vidnost? Preverite svoje znanje!

Preverite svoje znanje

Izognite se finančnim posledicam nezgod - z nezgodnim zavarovanjem za otroke in mladino

Pred nezgodami otroka ne morete obvarovati, pa če se še tako trudite. Z našim nezgodnim zavarovanjem pa lahko poskrbite, da posledice nezgode ne bodo prinesle finančnih skrbi.
Nezgodno zavarovanje velja 24 ur na dan, ne glede, kdaj in kje se zgodi nezgoda: v vrtcu, šoli, na izletu, potovanju, doma ali v tujini, med počitnicami. Vaš otrok ali mladostnik v najkrajšem času pridobi diagnozo in zdravljenje, ki omeji morebitne trajne posledice in omogoči vrnitev v šolo.

Preverite zavarovanje

Varno ima vedno prav

Pripravite otroka na varno pot v šolo

V času šolskega pouka se mnogi otroci vsako jutro peš odpravijo v šolo. Samostojen prihod v šolo je za otroka razburljiv in pomemben mejnik na poti do odraslosti, a pomembno je, da ga na pot pravilno pripravimo - to je naloga staršev.

Ste prepričani, da znate pravilno prečkati cesto?

Prečkanje ceste je ena najbolj zahtevnih nalog v prometu, še posebej, kadar se pred prehodom znajdejo otroci. Preverite, če poznate vsa pravila, ki jih morate priučiti otroku.

Otroci v prometu - starši kot učitelji in zgled

Kako lahko prispevamo k varnosti v cestnem prometu in kako na varno udeležbo pripravimo otroke, nam je v spletnem pogovoru predstavil Robert Štaba, strokovnjak na področju varne mobilnosti in predsednik Zavoda Varna pot.

Partnerji projekta 3D-zebre

Projekt 3D-zebre je plod sodelovanja zavarovalnice Generali, občin in Zavoda Varna pot, ki smo združili moči, da prispevamo k bolj umirjenemu prometu ter večji vidljivosti najobčutljivejših udeležencev v prometu.

Partner projekta 3D-zebre Zavod Varna pot - logotip