Ker nam vaša varnost v prometu pomeni vse

Z umeščanjem 3D-zeber želimo opozoriti na problematiko prometne varnosti ter z ozaveščanjem prispevati k znižanju števila prometnih nesreč na območjih umirjenega prometa. Inovativni prehodi pritegnejo pozornost in voznike spodbudijo, da upočasnijo.

Kako so nastale 3D-zebre v Sloveniji

Otroci, invalidi, starejši, pešci, kolesarji ter tisti na rolerjih in skirojih - najranljivejši udeleženci v prometu predstavljajo skoraj polovico vseh smrtnih žrtev v prometu. 39 mrtvih v letu 2020 je spodbudilo projekt Varno ima vedno prav - tudi s 3D-zebro.
Poleg 3D-zeber bo javnost o pomenu pozornosti in pazljivosti v prometu ozaveščal tudi Rok Terkaj - Trkaj - s pesmijo Varno prav.

Inovativnost za večjo varnost

"V zavarovalnici Generali vselej stremimo k inovativnim in relevantnim rešitvam. Ta usmeritev nas vodi tudi pri celoletni kampanji ozaveščanja o večji varnosti na območjih umirjenega prometa, pri kateri sodelujemo z Zavodom Varna pot in občinami. Projekt 3D-zeber s kreativnim in inovativnim posegom v prometno infrastrukturo opozarja na problematiko prometne varnosti. Naš cilj je, da s 3D-zebrami povečamo tako varnost šolarjev kot tudi drugih ranljivih udeležencev v prometu in spodbudimo pozornost voznikov na območjih umirjenega prometa."

Svetlana Almaš, direktorica marketinga in odnosov z javnostmi Generali Zavarovalnica

Za manj žrtev med ranljivimi udeleženci v prometu

V Sloveniji smo še vedno priča (pre)mnogim prometnim nesrečam, v katerih so udeleženi najbolj ranljivi udeleženci v prometu, kot so otroci, invalidi, starejši, pešci, kolesarji ter tisti na rolerjih in skirojih.

"Prav ta skupina predstavlja skoraj polovico vseh smrtnih žrtev v prometu. V letu 2020 je umrlo skupno 39 ranljivih udeležencev cestnega prometa kar predstavlja 49 odstotkov vseh umrlih, vsak od njih ima svoje ime, priimek in svoje najdražje. Dovolj velik razlog za naš skupen prispevek?"

Robert Štaba, predsednik Zavoda Varna pot.

”Lajf ni dirka, je treba merkat”

Trkaj je ob projektu ustvaril tudi pesem Varno prav, ki opozarja na vse motilce v prometu in posledice, če jim podležemo.

»Dandanes je prava umetnost biti skoncentriran med vožnjo, saj je toliko motilcev, ki nam govorijo drugače. A če res pomislimo, potem ima varno vedno prav. Če s projektom in pesmijo Varno prav preprečimo eno prometno nesrečo, potem smo naredili ogromno. Če rešimo eno življenje, smo dosegli neprecenljivo.«

Rok Terkaj, raper

Prisluhnite pesmi

Kje so 3D-zebre že umeščene v Sloveniji?

Zaenkrat bodo v Sloveniji umeščene 4 3D-zebre v treh občinah, ki so se pridružile projektu Varno ima vedno prav. Umeščene so na območjih šolskih poti, kjer je umirjanje prometa še posebej pomembno. Prizadevamo si, da bi se projektu pridružilo še več občin.

3D-zebra na Ptuju

3D-zebra je umeščena na Župančičevi ulici pred OŠ Ljudski vrt na Ptuju, ki predstavlja tudi glavno dovozno pot do šole. Šolo obiskuje 740 učencev, ki bodo na vsakodnevni poti v šolo bolj varno prečkali prehod.

3D-zebra v Velenju

3D-zebri v Velenju lahko prečkate pri hotelu na Rudarski cesti in pri velenjskem izobraževalnem centru, katerega izobraževalne institucije obiskuje prek 4.000 otrok, dijakov in študentov.

3D-zebra v Ljubljani

Na križišču Pavšičeve in Derčeve ulice v Šiški bodo čez 3D-zebro varneje hodili številni šolarji OŠ Riharda Jakopiča in obiskovalci ZD Šiška, med njimi tudi starši z otroci in starejši.

Nagradna igra: Vidno ima vedno prav

V jesenskih mesecih so ranljivi udeleženci v prometu še posebej ogroženi zaradi slabše vidljivosti. Uporaba odsevnikov in svetlih oblačil pomaga povečati varnost teh skupin v prometu. Z inovativnimi oglasi v šestih slovenskih mestih opozarjamo na pomen dobre vidnosti, sporočilo pa smo podprli tudi z nagradno igro.
Poznate vpliv oblačil, ki jih nosijo pešci in kolesarji na vidnost v temi? Preverite svoje znanje in sodelujte v nagradni igri!

Nagradna igra

Pomagajte vašemu šolarju varno v šolo!

Starši so najpomembnejši zgled otrokom tudi v prometu. Zato smo prav za starše pripravili priročnik z 10 vedno varnimi pravili, ki vam bodo pomagala, da svojega šolarja pripravite na varno samostojno pot v prometu.

Prenesite vodič

Izognite se finančnim posledicam nezgod - z nezgodnim zavarovanjem za otroke in mladino

Pred nezgodami otroka ne morete obvarovati, pa če se še tako trudite. Z našim nezgodnim zavarovanjem pa lahko poskrbite, da posledice nezgode ne bodo prinesle finančnih skrbi.
Nezgodno zavarovanje velja 24 ur na dan, ne glede, kdaj in kje se zgodi nezgoda: v vrtcu, šoli, na izletu, potovanju, doma ali v tujini, med počitnicami. Vaš otrok ali mladostnik v najkrajšem času pridobi diagnozo in zdravljenje, ki omeji morebitne trajne posledice in omogoči vrnitev v šolo.

Preverite zavarovanje

Varno ima vedno prav

Pripravite otroka na varno pot v šolo

V času šolskega pouka se mnogi otroci vsako jutro peš odpravijo v šolo. Samostojen prihod v šolo je za otroka razburljiv in pomemben mejnik na poti do odraslosti, a pomembno je, da ga na pot pravilno pripravimo - to je naloga staršev.

Ste prepričani, da znate pravilno prečkati cesto?

Prečkanje ceste je ena najbolj zahtevnih nalog v prometu, še posebej, kadar se pred prehodom znajdejo otroci. Preverite, če poznate vsa pravila, ki jih morate priučiti otroku.

Otroci v prometu - starši kot učitelji in zgled

Kako lahko prispevamo k varnosti v cestnem prometu in kako na varno udeležbo pripravimo otroke, nam je v spletnem pogovoru predstavil Robert Štaba, strokovnjak na področju varne mobilnosti in predsednik Zavoda Varna pot.

Partnerji projekta 3D-zebre

Projekt 3D-zebre je plod sodelovanja zavarovalnice Generali, občin in Zavoda Varna pot, ki smo združili moči, da prispevamo k bolj umirjenemu prometu ter večji vidljivosti najobčutljivejših udeležencev v prometu.

Partner projekta 3D-zebre Zavod Varna pot - logotip    Partner projekta 3D-zebre Velenje - logotip    Partner projekta 3D-zebre Ptuj - logotip    Partner projekta 3D-zebre Ljubljana - logotip