NAJBOLJŠE ZAVAROVANJE
JE TVOJE RAVNANJE

24.09.2020 | 4 min branja | Avto

Se znate izogniti zastojem na cestah in prispeti na cilj sproščeni?

850-_prometna-konica.jpg

V prometnih zastojih se vozniki največkrat znajdemo takrat, ko smo pod največjim časovnim pritiskom in z mislimi pri opravkih, ki nas še čakajo. Zjutraj v glavi že načrtujemo, kako bo potekal delovni dan, popoldne pa se nam mudi po otroke ali nas čakajo družinske obveznosti. Ob zastojih na cestah je tekoča vožnja nemogoča, nenehno ustavljanje in ponovno speljevanje pa vzbujata slabo voljo in lahko celo vodita v agresivno vedenje. Izognite se nepotrebnemu razburjanju – upoštevajte naše nasvete za varno vožnjo ter uživajte v varni in sproščeni vožnji tudi v najhujših prometnih zastojih.

 

Na pot se odpravite dobro pripravljeni

1. S pripravami začnite že večer prej

Jutranja panika ni prav nič prijetna in lahko se zgodi celo, da vam pokvari cel dan. Če se pripravite že večer prej, lahko uživate v mirnem jutru. Pripravite si malico, izberite oblačila za naslednji dan in si začrtajte pot. Če se boste na pot odpravili z otroki, preverite, ali so pripravljeni tudi oni. Ko otroci pripravljajo šolske torbe, lahko še sami pregledate svoj urnik, da ne boste o njem razmišljali naslednje jutro za volanom.

2. Ne preskočite zajtrka

Lakota lahko zelo neprijetno vpliva na vaše razpoloženje, zato se pred odhodom od doma vedno prepričajte, da so vsi člani družine zajtrkovali. Če obtičite v gneči utrujeni in lačni, boste v avtu manj zbrani, sama pot pa bo veliko bolj naporna.

3. Zastoje na cestah načrtujte

Za pot si vzemite dovolj časa, sploh če veste, da pogosto naletite na prometne zastoje. Tako vas morebitna gneča ne bo vrgla s tira. Želite biti čim bolj pripravljeni? Vzemite si dva tedna za preizkušanje poti: od doma se odpravljajte ob različnih urah in si zabeležite, kdaj so ceste najbolj prazne. Trajanje poti do cilja lahko preverite tudi na računalniku ali mobilnem telefonu v aplikaciji Google Zemljevidi. Tako boste poskrbeli, da bo pot vedno učinkovita in brezskrbna. 

AVTOMOBILSKO ZAVAROVANJE

 

Naj bo sama vožnja prijetna in sproščena

1. Izognite se gneči

Preden se odpravite na pot, je dobro preveriti, kje vas čakajo prometni zastoji in ali se jim lahko izognete. Brezplačne aplikacije, kot so Google Zemljevidi, so izvrstne za iskanje alternativnih poti. S kratkim pregledom vseh možnosti do cilja lahko prihranite čas in se izognete slabi volji. Seveda pa morebitne aplikacije vedno vklopite, preden se odpravite na pot in ne med samo vožnjo. Tako boste zagotovili, da bo vožnja varna za vas, vaše sopotnike in druge udeležence v prometu.

2. Poskrbite za varnost

Pred vožnjo vedno preverite, ali so vsi sopotniki privezani. V primeru nezgode lahko varnostni pas reši življenje. Ostanite zbrani in pozorni na dogajanje okoli vas od začetka vožnje do prihoda na cilj. Zlasti v prometni konici, kjer je vožnja počasna in polna ustavljanj, morate biti še posebej pozorni na varnost. Varno vožnjo lahko zagotovite tako, da skušate ohraniti enakomerno hitrost in ne pozabite na varno razdaljo do vozila pred vami. Izogibajte se tudi prehitremu pospeševanju, saj se lahko promet kadarkoli nenadoma ustavi.

3. Če trči, ravnajte premišljeno

V prometnih zastojih hitro pride tudi do prometnih nesreč, kjer je poškodovana le pločevina. Če ste udeleženi v taki nesreči, se čimprej umaknite na rob ceste oziroma na mesto, kjer ne ovirate prometa. V vsaki nesreči je pomembno, da s soudeleženimi v nesreči izmenjate podatke za uveljavljanje povračila škode pri zavarovalnici. Na tem mestu vam bo dobro avtomobilsko zavarovanje prišlo še kako prav!

👉  Morda vas bo zanimalo tudi, kako prijaviti škodo po prometni nesreči s tujcem.

4. Ne pozabite na zabavo

Zastoji na cestah so gotovo del vsakdana, ki bi se mu vsi najraje izognili. A zakaj bi vam morali pokvariti dan? Ob primernem razvedrilu bo nejevolja zaradi prometnih zastojev izginila v trenutku, vožnja pa bo minila hitreje in predvsem bolj sproščeno. Je vaš avto poln ljubiteljev knjig? Omislite si avdioknjigo in se dan prepustite novim dogodivščinam svojih najljubših knjižnih junakov! Vam to ne diši? Prižgite radio in s sopotniki uživajte v poslušanju dobre glasbe. Prava pesem polepša še tako grozno gnečo! Seveda pa ne pozabite na pravila varne vožnje – ves čas spremljajte dogajanje na cesti in pazite, da hrup v avtomobilu ne vpliva na vašo zbranost.

 

Kaj še lahko storite?

Vozite se skupaj

Razmislite tudi o skupni vožnji s prijatelji ali znanci. Za sopotnike so zastoji na cestah manj obremenjujoči kot za voznike. Če ste dvakrat na teden lahko sopotnik in lahko za volan sede kdo drug, bo teden gotovo nekoliko lažji. Na ta način boste doprinesli tudi k manjšemu številu avtomobilov na cestah in naredili nekaj za okolje!

Poskrbite za varnost tudi na cilju

Gotovo je prednostna naloga vsakega voznika, da svoje potnike varno pripelje na cilj. A pri starših se ta skrb ne konča, ko otroke odložimo pred šolo ali na obšolskih aktivnostih. Čeprav jih ne moremo ves čas varovati, lahko poskrbimo, da se bodo morebitne nezgode čim lepše iztekle. Poskrbite za nezgodno zavarovanje otrok in mladine ter se na pot odpravite z eno skrbjo manj.

 

                                                                                                       

Želite prebirati več podobnih vsebin?

Pridružite se prejemnikom naših novic.

PRIJAVITE SE