NAJBOLJŠE ZAVAROVANJE
JE TVOJE RAVNANJE

07.10.2020 | 2 min branja | Nezgoda , Življenje

Marko Juhant: 5 nasvetov za jutra, ko gre otrok v šolo

Marko-Juhant_sola_L.jpg

Kaj je prvi pogoj, da bo vaše jutro prijetno, otrok pa se bo mirno odpravil v šolo? Otrok mora biti naspan. To ne pomeni nič drugega kot to, da mora zvečer pravočasno v posteljo. In kaj potem? Specialni pedagog Marko Juhant je ob začetku šolskega leta strnil 5 korakov, ki bodo staršem in otrokom pomagali uspešno začeti katerikoli šolski dan.

OGLEJTE SI PREDAVANJE

 

Otrok se mora zbuditi sam.

To pomeni, da mu budilka zvoni nekaj minut preden mora vstati. Po stanovanju počnite vse, kar je treba: ropotajte, se oblačite, kuhajte kavo … Otrok je buden in te zvoke pozna. Zdaj samo še pričakuje, ali ga bo prišel v sobo iskat očka ali mama. Ko stopite v sobo, ga samo objemite in recite »greva«.

Nekateri otroci se težko odločajo, kaj obleči.

Nekoliko več težav imajo pri tem deklice, ki si že želijo same izbirati modna oblačila. Zvečer naj imajo vso možnost izbire. Same naj si pripravijo oblačila, in sicer dva »kompleta«. Naslednje jutro lahko izbere enega od obeh, spreminjati pa jih več ne sme. Tako ne bo težav, da zamenjane nogavice ne bi šle več skupaj s pripravljenimi hlačami ali krilom.

Katero vetrovko ali bundo naj si otrok pripravi?

Juhant ponuja praktično rešitev. Na zunanjo stran otrokovega okna namestite termometer in se pogovorite, kaj pomeni prikazana temperatura. Na primer: do toliko stopinj oblečeš vetrovko, če je hladneje, pa bundo.

Šolska torba mora biti pripravljena od prejšnjega večera.

Šolsko torbo vedno pripravi otrok, ne starši! Sicer v njej ne bo našel potrebščin, ko jih potrebuje.

Otrok je tisti, ki zaklepa in preveri, če so vrata zaklenjena.

Ko se odpravljate skozi vrata, greste skozi vrata najprej starši, otrok pa za vami. Na rami ima šolsko torbo, ki jo je pobral spotoma. Zvečer jo je namreč pripravil k vratom. Ker je zadnji, vrata zapre in zaklene ter preveri, če so zaklenjena. Torbe mu ne nosite. Ne dajajte mu občutka, da je center sveta. Zakaj? Ko odraste, mu to ne bo prav nič koristilo, pojasnjuje Juhant. Življenje je precej drugačno.

 

Kako se nadaljuje pot v šolo in kakšen naj bo družinski ritem po vrnitvi iz šole, pa si oglejte v spletnem predavanju o največjih napakah staršev v šolskem letu in kako ravnati, da napak ne boste ponavljali, ki ga je pripravil Marko Juhant.

OGLEJTE SI PREDAVANJE

 

 

Morda vas bo zanimalo tudi:

Uravnotežena prehrana in prava rutina za šolarje
Neobičajni hobiji za vaše otroke
Zaščitite vašega otroka pred čustvenim nasiljem

Želite prebirati več podobnih vsebin?

Pridružite se prejemnikom naših novic.

PRIJAVITE SE