NAJBOLJŠE ZAVAROVANJE
JE TVOJE RAVNANJE

28.11.2022 | 2 min branja | Pokojnina

Dodatna pokojnina je pomembna

Večina ljudi si čas v pokoju predstavlja precej romantično.Predstavljajo si, da bodo imeli čas zase, za družino in prijatelje, hobije, potovanja - za vse tisto, čemur so se ob pomanjkanju časa odrekali, ko so hodili v službo. Pogosto pa pozabljajo, da so za uresničitev sanj potrebna finančna sredstva in da jih bo po upokojitvi pričakal precejšen padec dohodka. Finančna vrzel med zadnjo izplačano plačo s prevozom, malico in dodatki ter prvo »državno« pokojnino, odmerjeno v skopem odstotku preteklih plač brez dodatkov, je namreč precejšnja.

Dejstvo je, da se delovna doba z vsako spremembo pokojninske zakonodaje podaljšuje, hkrati pa pozabljamo, da se podaljšuje tudi življenjska doba in z njo doživljanje staranja. Naši dedki in babice so se počutili »stari« veliko prej, kot se zdravi ljudje počutijo danes. Sodobno življenje poteka precej hitreje kot nekoč, možganske funkcije se s sprejemanjem in obdelovanjem večjih količin informacij ves čas obnavljajo, športno aktivno življenje, skrb za zdravje, prehrano in dostop do najnovejših zdravil poskrbijo za vitalnost še dolgo čez magičnega Abrahama. Ne glede na to, da se bomo upokojili kasneje, bomo upokojeni preživeli še precejšen del svojega življenja. S starostjo pa se povišujejo tudi stroški zdravstvene nege in oskrbe starostnika.

Do upokojitve je še veliko časa …

Med mladimi precejkrat slišimo razmišljanje, da je upokojitev tako daleč, da je najbrž ne bodo nikoli dočakali ali da bodo v vsakem primeru delali vse življenje. Razumljivo je, da se v letih, ko se mladi, osredotočajo na ustvarjanje kariernih priložnosti, družine, na reševanje stanovanjskega problema ali zgolj preprosto uživajo v življenju. Nekoliko težje razmišljajo o oddaljeni prihodnosti. Vendar že preprosti obrestno obrestni račun pokaže, da je najbolj smiselno pričeti varčevati prav v mladih letih, ob začetku karierne poti, saj lahko z majhnimi zneski skozi daljše obdobje privarčujemo več, kot bi privarčevali v krajšem obdobju z večjimi vplačili. Kdaj je torej pravi čas za začetek varčevanja za dodatno pokojnino?

Varčevanje za dodatno pokojnino

Odločitev za varčevanje za dodatno pokojnino v obliki pokojninskega zavarovanja je vsekakor smiselna. Prej, ko jo sprejmete, višja je lahko dodatna pokojnina, ki se začne izplačevati ob izpolnjevanju pogojev za upokojitev. V Generali zavarovalnici je na voljo več možnosti, o katerih vam lahko svetuje vaš osebni svetovalec. Naša prednost je tudi, da lahko do svojega pokojninskega računa dostopate enostavno, prek aplikacije Moja pokojnina in Moj Generali.

ZVIŠAJTE SI POKOJNINO IN HKRATI IZKORISTITE DAVČNO OLAJŠAVO

Kako izkoristiti davčno olajšavo si preberite v zapisu.

 

Že veste, kako si boste izplačevali vašo pokojnino?

Če želite, da vam pripravimo informativni izračun pokojninske rente ali v primeru dodatnih vprašanj, nam pišite ali pokličite na brezplačno številko 080 70 77. 

Želim informacije o moji pokojnini