NAJBOLJŠE ZAVAROVANJE
JE TVOJE RAVNANJE

13.12.2019 | 2 min branja | Zdravje

Drugo mnenje olajšalo odločitev o nadaljnjem zdravljenju

Iztok je 70-letni gospod, ki ima težave s težkim dihanjem in bolečino v prsnem košu. Sam je opazil, da se mu težave pojavijo že ob najmanjši telesni dejavnosti in zaradi strahu pred srčnim infarktom je obiskal zdravnika. Ta ga je napotil na specialistični kardiološki pregled, na katerem so mu diagnosticirali ishemično srčno bolezen zaradi zmanjšanja prekrvavitve srčne mišice, ki je posledica zožitve koronarnih srčnih žil ter anevrizem srčne aorte.

Dilema: katero zdravljenje izbrati?

Zaradi različnih predlaganih možnosti zdravljenja svoje srčne bolezni je bil gospod Iztok v veliki dilemi. V prvi bolnišnici so mu priporočili arterijski obvod (»bypass«), ki bi ga opravili z operativnim posegom na odprtem srcu, v drugi bolnišnici pa perkutano, manj invazivno operativno zdravljenje koronarne bolezni arterije, kjer se žile razširijo z ustavitvijo žilne opornice.

Gospod Iztok se je želel prepričati, katere so najustreznejše možnosti ukrepanja in zdravljenja za njegovo zdravstveno stanje, saj je prejel dve različni mnenji kardiokirurškega konzilija o predlaganem zdravljenju. V tem primeru je gospodu Iztoku prišlo prav zavarovanje Specialisti z asistenco – Veliki paket, ki ga je za mesečno premijo 28,81 EUR sklenil pred časom.

Z zavarovanjem do drugega mnenja mednarodnih strokovnjakov

Zavarovanje Specialisti z asistenco vključuje tudi storitev drugo mnenje, zato je stopil v stik z zavarovalnico, kjer so mu pojasnili celoten postopek koriščenja storitve. Že naslednji dan ga je poklicala zdravnica iz podjetja Advance Medical. Gospod Iztok ji je razložil težavo in zdravnica mu je pomagala pri zbiranju potrebne dokumentacije. V dveh tednih po oddaji dokumentacije je na dom prejel ekspertno drugo mnenje. Tako pogovor z zdravnico, kot tudi pisno ekspertno mnenje, sta bila v slovenskem jeziku.

Strokovnjaki iz Advance Medical so gospodu Iztoku podali obsežno poročilo in ga usmerili v odločitev. Strinjali so se z obema možnostma in natančno predstavili vse prednosti in slabosti posameznega posega ter potek pooperacijske rehabilitacije.

Za gospodovo koronarno bolezen arterije so zdravniki specialisti v drugem mnenju priporočali arterijski obvod kot strategijo revaskularizacije. Svetovali so mu ponovni pogovor s srčnim kirurgom glede možnosti celotne revaskularizacije, kar pomeni, da bodo izvedeni obvodi za vse prizadete arterije. Prednosti kirurške revaskularizacije pred perkutanim zdravljenjem so odvisne od možnosti za izvedbo celotne revaskularizacije. Če tega kirurg ne more zagotoviti, svetujejo, da se premisli o perkutanem zdravljenju.

V drugem mnenju so strokovnjaki gospodu Iztoku svetovali, naj izvaja vsakoletno računalniško tomografijo (CT) slikanja aorte, da se ocenita premer in hitrost morebitnega širjenja aorte. Priporočajo tudi redni nadzor nad raznimi dejavniki kardiovaskularnega tveganja, kot je visok krvni tlak, in podajo koristne nasvete pri vsakdanjem življenju.

Drugo mnenje odgnalo skrbi in dileme

Gospod Iztok se je na podlagi drugega mnenja in pogovora s srčnim kirurgom odločil za celotno revaskularizacijo. Kljub zaupanju kardiologu, mu je drugo mnenje, ki ga je pridobil s strani Advance Medical, olajšalo odločitev za najustreznejšo izbiro zdravljenja.

Zgodba je resnična, le nekatere podrobnosti (ime, kraj in podobno) so zaradi varovanja osebnih podatkov spremenjene.

Nimate potrpljenja za dolge čakalne vrste pri specialistih?

Zavarovanje Specialisti z asistenco vam omogoča hiter pregled pri specialistu in začetek zdravljenja.

Preberite več