NAJBOLJŠE ZAVAROVANJE
JE TVOJE RAVNANJE

17.02.2024 | 4 min branja | Zdravje

Bolečine v rami: vzroki, diagnoza in zdravljenje

Majo je mučil utesnitveni sindrom desne rame.

Težave z ramenskimi sklepi so zelo pogosto obolenje. Bolečine v rami pa so eden najpogostejših vzrokov za napotitev bolnika na pregled k ortopedu. To je tudi eden od glavnih vzrokov za odsotnost z dela, predvsem pri poklicih, kjer je prisotno dvigovanje težjih bremen in delo nad nivojem ramenskega obroča. Vzroki za bolečine v rami so različni, najpogosteje pa gre za utesnitveni sindrom ramenskega sklepa.

 

Majina zgodba z bolečino v rami

Maja je čutila bolečino v desni rami in mravljinčenje v prstih desne roke. Bolečina in mravljinčenje sta trajala dobre 3 mesece, ko se je odločila, da bo obiskala zdravnika. Kako resne so težave, se je zavedala šele, ko zaradi bolečine v rami ni več mogla opravljati svojega dela, izziv pa ji je predstavljalo tudi opravljanje vsakodnevnih aktivnosti, kot so hranjenje, oblačenje ali osebna higiena.

Po zdravniškem pregledu je njen osebni zdravnik ugotovil, da zdravstvena težava, s katero se spopada Maja, potrebuje zahtevnejšo preiskavo in ustrezno terapijo, zato jo je napotil k ortopedu.

Ker ima Maja sklenjeno zavarovanje Specialisti z asistenco, je takoj, ko je prejela napotnico, poklicala svojo zavarovalnico in na pregled k ortopedu odšla že čez 3 dni. Ortoped jo je pregledal in ugotovil, da Maja potrebuje še magnetno resonanco in rentgen desne rame. Magnetno resonanco in rentgen je opravila v roku 4 dni po napotitvi, saj je ponovno poklicala na zavarovalnico. Povprečna čakalna doba za prvi pregled pri ortopedu v javnem zdravstvenem sistemu sicer znaša okoli 218 dni, za magnetno resonanco sklepa pa 48 dni (Vir: NIJZ Nacionalno spremljanje čakalnih dob, mesečno poročilo za stanje na dan 1. 11. 2023).

K dr. Googlu po diagnozo?

Raje se posvetujte z osebnim zdravnikom Halo Doktor, ki se vam oglasi vsak dan v letu – tudi za obstoječa stanja.

Preverite kritje

 

Določitev Majine diagnoze

Ortoped je Maji po temeljitem pregledu vseh izvidov preiskav diagnosticiral utesnitveni sindrom desne rame. Pri tem obolenju gre za utesnitev mehkih tkiv med delom lopatice (akromion) in glavo nadlahtnice. Gre za vnetje kite ene od mišic rotatorne manšete. Draženje tetive povzroči vnetja in otekline.

Zdravnik ji je predpisal fizioterapijo, usmerjeno v krepitev stabilizatorjev lopatice in rotatorjev ramena ter protibolečinska obsevanja z laserjem. S fizioterapijo so Maji ponovno vzpostavili optimalno gibanje rame. Uporaba laserja je poznana metoda zdravljenja akutnih in tudi kroničnih vnetnih procesov v tkivu.

Maja je za lajšanje bolečin v rami prejela tudi beli recept za protibolečinska zdravila, ki so samoplačniška. Ker pa ima Maja sklenjeno tudi kritje zavarovanje zdravil, je za plačilo poskrbela njena zavarovalnica.

Danes Maja hodi v službo in opravlja vse osnovne aktivnosti. Zaradi svoje izkušnje z bolečinami v rami pa je vesela, da je imela sklenjeni zavarovanji in je lahko svoje težave rešila hitro ter brez dodatnih stroškov in dolgih čakalnih dob.

👉  Morda vas bodo zanimali tudi nasveti fiziatra o tem, kako se pri vadbi izogniti poškodbam.

 

Ramenski sklep je kompleksen, vzroki za bolečine v rami pa številni

Kompleksno zgrajen ramenski sklep je eden od treh sklepov v ramenskem obroču. Sestavljata ga glavica nadlahtnice in ponvica lopatice s hrustančnim obročem, za gibanje skrbi mišična rotatorna manšeta, ki je sestavljena iz štirih kit. Te potekajo v različnih smereh in so pritrjene na zgornji del nadlahtnice ter skrbijo za vse aktivne gibe v sklepu.

Rotatorna manšeta prekriva in premika ramenski sklep, za njegovo stabilnost pa skrbijo sklepna ovojnica, sklepne vrečke (burze), mišične tetive in vezi. Zgradba ter povezanost mišic in tetiv omogočata vrsto gibov roke:

  • kroženje,
  • rotacijo okoli vzdolžne osi,
  • predročenje do navpične osi,
  • odročenje,
  • zaročenje in
  • priročenje.

Veliko teh gibov je pri športu ali delu treba opraviti pod obremenitvijo, kar možnost poškodb in okvar še poveča.

Zdravljenje poškodb ramenskega sklepa

Bolečine v rami oziroma v ramenskem obroču imajo lahko različne izvore. Pojavijo se zaradi poškodb pri športu ali delu, za nastanek mikro poškodb pa so dovolj tudi »nerodni« gibi v vsakodnevnem življenju. Pri delu predstavljajo največjo nevarnost ponavljajoči se gibi, še posebej, če gre za preobremenitve sklepa.

Seveda pa niso vedno vzrok le poškodbe, saj se lahko bolečine pojavijo tudi zaradi degenerativnih sprememb mehkih tkiv.

Za katero vrsto poškodbe gre, zdravniki ugotavljajo z ultrazvočnimi preiskavami ali magnetno resonanco, zdravljenja pa se v primerih, ko so poškodbe šele v začetni fazi, najprej lotijo konzervativno – s fizioterapijo.

 

Zgodba je resnična, le nekatere podrobnosti (ime in podobno) so zaradi varovanja osebnih podatkov spremenjene.

 

Pomoč za vaše zdravje

Za zdravje lahko veliko naredite sami, a včasih je tudi hitra zdravniška pomoč je nepogrešljiva.

Kako hitro do zdravnika