NAJBOLJŠE ZAVAROVANJE
JE TVOJE RAVNANJE

09.05.2024 | 5 min branja | Zdravje

Poškodba kolena, po kateri je Neža okrevala celo leto

Mlada gimnastičarka izvaja vajo na bradlji.

Ko je trener poklical Petra in mu povedal, da se je Neža na treningu poškodovala, si ni mogel misliti, da je to šele prva izmed poškodb v nizu. »No ja, saj nisi prvič padla,« je potolažil svojo 11-letno hči, »led bomo dali gor in vse bo v redu, boš videla.« A ker je bilo Nežino koleno precej oteklo, je s temi besedami poleg Neže tolažil tudi sebe. Ko se poškoduje športnik, si nestrpno želi okrevanja. Ko se poškoduje otrok športnik, se želji po treningih pridruži še starševska skrb.

 

Poškodba kolena, ki ji zgolj obkladki niso bili kos

Naslednje jutro je bilo koleno kljub obkladkom še vedno otečeno, zato je mama Nežo odpeljala k zdravnici, ta pa ji je izdala napotnico za pregled pri ortopedu. Na napotnici je bila zapisana stopnja nujnosti »hitro«, ker bi pomenilo vsaj 122 dni čakalne dobe. Ker so vsi otroci v družini tudi športniki, sta starša zanje na začetku šolskega leta sklenila nezgodno zavarovanje otrok in mladine, ki krije tudi nezgode pri športu, sklenila pa sta tudi zavarovanje Specialisti z asistenco. Mama je takoj po izdani napotnici poklicala v asistenčni center Asistenca zdravje, nato pa jim še isti dan poslala tudi vso zbrano dokumentacijo.

Napotnica stopnje hitro bi pomenila 122 dni čakanja (po podatkih na 1. 11. 2023). Kako to povedati otroku, ki obožuje gimnastiko in ne zdrži pri miru niti dva dni?

 

Poškodovanemu kolenu se pridruži še gleženj …

Namesto v 122 dneh je bila Neža v ordinaciji pri ortopedu že v roku 10 dni. Opravil je pregled in čeprav je oteklina že dodobra izginila, jo je napotil na dodatni pregled z magnetno resonanco (MR). Neža pa je živahen otrok in za povrh še z vsem srcem zaljubljena v gimnastiko, zato je želela kljub poškodovanemu kolenu na trening. Delala je le vaje, ki ne obremenjujejo kolena, a vseeno ji sreča ni bila naklonjena – na treningu si je poškodovala še gleženj.

Ko je čez teden dni opravila MR kolena in nato prišla nazaj k ortopedu na pregled, je pošteno dvignil obrvi. Predpisal ji je konzervativno zdravljenje, hlajenje otekline ter počitek, čez dober teden dni pa jo je že čakal pregled poškodovanega gležnja z ultrazvokom (UZ). Specialist ji je na podlagi izvidov UZ predpisal tri obiske pri fizioterapevtu.

👉  Dobro je vedeti: Kaj omogoča napotnica za zdravniški pregled – in kje?

 

Namesto uspešnega okrevanja nove bolečine

Čez mesec dni je oče Nežo odpeljal na kontrolo k ortopedu, ker je Nežo kljub terapijam, počitku in hlajenju gleženj še vedno zelo bolel. Ortoped ji je predpisal še en pregled z magnetno resonanco, ki ga je Neža opravila v roku enega tedna, rezultat pa je bil povsem nepričakovan – zlom petnice. Tokrat je zdravljenje zahtevalo več časa, Neži pa je zdravnik povsem prepovedal gimnastične treninge in obremenjevanje poškodovane noge.

👉  Zdravniško drugo mnenje vam lahko pomaga pri odločitvi o zdravljenju. Preberite, kako vam lahko pomaga in kako ga lahko pridobite.

 

Več kot pol leta kasneje …

Pol leta kasneje so izvidi na kontrolnem pregledu pokazali, da je Nežina petnica zaceljena. Zaradi ponavljajočih se poškodb jo je zdravnica poslala še na merjenje kostne gostote, ki ni pokazalo večjih odstopanj. Žal pa so se bolečine spet pojavile že dobre tri mesece kasneje in sledil je ponoven pregled petnice z magnetno resonanco, obenem so opravili tudi kontrolni pregled vitamina D ter feritina.

Nežin oče Peter ob prvem klicu trenerja pred več kot letom dni res ni pričakoval, da bo Nežino okrevanje trajalo tako dolgo, a trajalo bi še veliko dlje, če ne bi imela sklenjenega zavarovanja Specialisti z asistenco. Poleg časa so s sklenjenim zavarovanjem prihranili tudi precej denarja, saj je vse stroške pregledov in terapij plačala zavarovalnica.

 

Najpogostejše poškodbe otrok – športnikov

Šport in poškodbe sta žal zelo pogosto povezana pojma. Ob vse večjih zahtevah sodobnega športa je tudi športnih poškodb vse več. Otroci, ki se aktivno ukvarjajo s športom, so zaradi svojega razvijajočega se telesa še bolj pogosto izpostavljeni različnim poškodbam, kot odrasli.

Če imate doma športnika, ste se verjetno že srečali s katero od 5 najpogostejših športnih poškodb.

  1. Zlomi in zvini: otroci, ki se ukvarjajo s kontaktnimi športi ali športi z visokim tveganjem za padce, imajo pogosto zlomljene kosti in zvine sklepov. Med pogostejšimi so zlom roke, zapestja in noge ter zvin gležnja, kolena in rame.
  2. Raztegnitve in natrganine mišic: športi, ki zahtevajo hitre in nenadne gibe, kot so nogomet, košarka ali gimnastika, povečujejo tveganje za raztegnitve ali natrganine mišic.
  3. Poškodbe glave: pri športih, kot so hokej, nogomet ali kolesarjenje, so otroci izpostavljeni tveganju za poškodbe glave, vključno s pretresom možganov.
  4. Preobremenitvene poškodbe: prekomerna obremenitev ali pritisk na določene dele telesa lahko pripelje do preobremenitvenih poškodb, kot so tendonitis oziroma sindrom bolečega kolena.
  5. Raztrganine ligamentov: športi, kjer so pogosti nenadni in močni gibi, kot so tek, košarka ali smučanje, lahko privedejo do raztrganin ligamentov, kar lahko zahteva dolgotrajno rehabilitacijo.

 

Najboljše zavarovanje je vaše ravnanje

Osnovna zdravstvena oskrba za otroke v Sloveniji je zanesljiva in dostopna. Kljub temu pa se v primerih, ko je potrebno obiskati specialista, izkaže, da je dodatno zavarovanje Specialisti z asistenco neprecenljivo.

Če je vaš otrok član športnega kluba ali društva, ima klub možnost sklenitve kolektivnega zavarovanja Specialisti z asistenco za svoje člane. Vendar, če vam v klubu te možnosti ne ponujajo, vam priporočamo, da zavarovanje otroka uredite sami. Tako boste v primeru potrebe po specialističnih pregledih skrajšali čakanje, negotovost in morebitne dodatne stroške, ki bi nastali ob samoplačniškem obisku specialista.

Če želite več informacij, oddajte povpraševanje ali se obrnite na svojega zavarovalnega zastopnika za informativno ponudbo zavarovanja Specialisti z asistenco za vašega otroka. Ob sklenitvi zavarovanja za vas in vašega otroka vam pripada tudi družinski popust.

👉  Morda vas bo zanimala tudi zgodba triletne deklice, pri kateri so starši zatipali podkožno bulico.

 

*Zgodba je resnična, le nekatere podrobnosti (ime, kraj in podobno) so zaradi varovanja osebnih podatkov spremenjene.

 

Nočete čakati na možnost zdravljenja?

Zavarovanje Specialisti z asistenco omogoča pregled pri specialistu že v 10 dneh.

Nezavezujoča ponudba