NAJBOLJŠE ZAVAROVANJE
JE TVOJE RAVNANJE

26.12.2022 | 3 min branja | Nezgoda , Življenje

Zakaj ravno jaz?

Bil je svetel dan in zunaj je vse bolj dišalo po pomladi, jaz pa sem ... kje že? Prva stvar, ki sem jo zagledala, je bil bel strop sobe. Kaj se dogaja? Tišino je rezalo monotono izmenjevanje grozljivih zvokov neke naprave, ki so si sledili v neskončnem ritmu. Najprej »klik klak«, nato je sledil dolg »sssshhhhhhhhh«, nato spet mehanski »klik klak« in tako naprej. Kje sem in kaj počnem tu?

Mlada ženska v vozičku. Simbolna fotografija za prilagoditev življenja zaradi invalidnosti

Ležala sem v postelji, glave nisem mogla premakniti, prav tako ne rok in nog. Čutila nisem nobenega dela telesa, obenem pa me je vse bolelo, najbolj glava in vrat. Tik ob moji postelji se je slišalo tudi »piiip – piiip – piiip …«. To sem že videla v filmih. Na aparatih sem, sem pomislila, v bolnišnici. Menda sem živa, ampak to, da se ne morem premakniti, ni dober znak. Niti najmanj dober. Počasi sem se začela zavedati, da se bo moje življenje spremenilo bolj, kot sem si lahko kdaj koli prej predstavljala.

 

Zakaj jaz?

Sestra je bila prijazna in se je po svojih najboljših močeh trudila, da bi me pomirila in mi vlila nekaj poguma. Imeli ste prometno nesrečo, mi je pojasnila. Zdaj ste na intenzivni in kmalu pride zdravnik, ki vam bo lahko povedal več. Solze so mi napolnile oči. Zakaj ne čutim nog in zakaj se ne morem premakniti? Črne misli so počasi zakrivale snežno beli strop bolniške sobe. Zakaj jaz? Zakaj ravno jaz?

Res je, življenje se zares lahko spremeni v enem samem trenutku.

Moje ime je Tanja. Stara sem 29 let, uživam v samskem življenju in se veselim vsakega novega dne. Obožujem svoje dinamično in zanimivo delo, ki mu sploh ne morem reči služba, saj potujem, sodelujem z ustvarjalno mlado ekipo in si sama oblikujem delovne dni. Popoldne uživam v športu, plavam, obiskujem fitnes in se pomirjam z vajami joge. Imam psa, s katerim še tako dolgi sprehodi minejo, kot bi trenil. Tako je bilo do pred nekaj tedni, zdaj lahko namreč o vsem tem govorim le še v pretekliku.

 

Zbudila sem se v bolnišnici

Prometne nesreče se ne spomnim, vse, kar vem, je, da se je dan začel povsem običajno, končal pa kot prava nočna mora. Nočna mora, iz katere se ne morem zbuditi in ki bo imela zame nepredstavljive posledice ter mi povsem spremenila življenje. Sprašujem se, kako naprej.

Bliža se poletje, jaz pa s strahom zrem v prihodnost. Sama sem, priklenjena na invalidski voziček, dnevi pa minevajo v sprejemanju krute realnosti, premagovanju nemoči in razmišljanju o tisoč in eni stvari.

Svojega dela ne bom mogla več opravljati, kajti že to, da žlico prinesem od krožnika in mi pri tem nič ne pade z nje, je dosežek. Večina ljudi okrog mene mi pomaga, me tolaži in spodbuja, ampak prav veliko razlogov za optimizem ne najdem. Moje zavarovanje namreč komaj pokrije osnovno oskrbo, za vse ostalo moram doplačati. Prihranki bodo zadostovali za nekaj mesecev, da zaključim z glavnim delom terapij, potem si bom morala poiskati drugo delo. Tako, ki ga bom lahko opravljala kot paraplegik. Ko bom zapustila rehabilitacijski center, me čaka še prilagoditev stanovanja, ki sem ga ravno dobro opremila. Ne, sveta še zdaleč ni konec, ampak v tem trenutku bi mi nekaj dodatnega denarja prišlo še kako prav, da o mesečni renti sploh ne govorim. 

 

Z ustreznim zavarovanjem gre lažje

"Meni se to ne more zgoditi," je razmišljanje, s katerim se navadno tolažimo takrat, ko je treba kak evro več nameniti zavarovanju. Tanja se k sreči ni in je ob nakupu stanovanja poskrbela tudi za primer, če se ji kaj zgodi in ne bo mogla odplačevati kredita. Sklenila je zavarovanje Moj življenjski kasko

Pred njo je še dolgo in zahtevno okrevanje, a se mu bo laže popolnoma posvetila, brez nenehnega razmišljanja o prihodnjih težavah. Z izplačilom odškodnine iz naslova invalidnosti bo veliko lažje pokrila dodatne stroške zdravljenja in terapij ter prilagodila stanovanje potrebam življenja na invalidskem vozičku. V času iskanja nove službe ji bo nezgodna renta zagotavljala redne mesečne prihodke za kritje tekočih stroškov, s tem pa bodo njeni dnevi veliko manj črni in potrti. Denar ne more povrniti zdravja, lahko pa močno olajša vsakodnevne težave in pomaga ustvariti pozitiven odnos ter razmišljanje o prihodnosti.

Preberite tudi odgovore na 5 najpogostejših pomislekov o sklenitvi življenjskega zavarovanja.

 

Primer ni resničen. Z njim želimo prikazati možnost izbire različnih kritij pri zavarovanju Moj življenjski kasko in temu ustrezna izplačila zavarovalnin.

 

Poskrbite za celovito finančno varnost.

Bi želeli individualni načrt zaščite, če se vam v življenju zgodi kaj nepričakovanega?

Naročite svetovalca