NAJBOLJŠE ZAVAROVANJE
JE TVOJE RAVNANJE

26.10.2017 | 2 min branja | Zdravje

Po raku dojk: »Čas je, da začnem znova«

Kaji se je pri vsega triinštiridesetih letih življenje povsem spremenilo. Obrnilo na glavo, sesulo, postavilo nazaj. Še sama ni bila povsem prepričana, kako bi opisala dogajanje zadnjih mesecev. Seveda se je zavedala možnosti, da tudi njo doleti rak dojk, ampak nekako se ji je zdelo, da se to vseeno dogaja le drugim. Vseeno se je odločila za sklenitev zavarovanja Težke bolezni in operacije. »Danes je toliko tega, da nikoli ne veš, kdaj te doleti,« ji je dolgo govorila njena mama in zdaj se je izkazalo, da je imela prav. Možu za sklenjeno zavarovanje najprej sploh ni povedala, mu je pa takoj omenila zatrdlino, ki jo je zatipala v desni dojki. Na srečo ni zgolj zamahnil z roko in ji rekel, da si samo domišlja, ampak ji je tudi on svetoval takojšen obisk pri zdravniku.

Novica, ki je raje ne bi slišala

Pregled je bil nabit s čustvi. Zdravniki, sestre in vsi ostali, ki so tisti dan skrbeli za Kajo, so bili nadvse prijazni, a njo je grizel strah. Je rak? Ni? Se ga bo dalo pozdraviti? Po opravljenem ultrazvoku in mamografiji so vzeli še vzorce tkiva za histološko preiskavo. Na rezultate analize je čakala pet mučnih dni, nato pa na ponovnem pregledu dobila potrditev svojih zlih slutenj. Imela je karcinom desne dojke. A za obup in črne misli prav veliko časa sploh ni bilo. Mož ji je rekel, da »sta že kaj hujšega premagala, bosta pa še to,« namesto vdanosti v usodo pa je raje izbrala zbiranje pozitivne energije. Trdno se je odločila, da bo na koncu ona zmagovalka, za priprave na kirurški poseg pa je imela le slab mesec.

Dnevi, ko je vsaka pomoč dobrodošla

Po operaciji so Kaji povedali, da so tumor izrezali skupaj z varnostnim robom in ga spet poslali na histološko preiskavo, ki je vrnila negativen rezultat. Predpisali so ji tudi obsevanje in nadaljevanje zdravljenja v zdravilišču. Šele tedaj je možu povedala za zavarovanje. Zbrala sta vso zdravstveno dokumentacijo in zavarovalnici poslala odškodninski zahtevek. Po zaključenem obsevanju in zdravljenju v zdravilišču ter nekaj mesecih od trenutka, ko je prvič zatipala zatrdlino, je Kaja od zavarovalnice prejela izplačilo v višini 3.187,50 EUR iz naslova kritij zavarovanja Težke bolezni in operacije. Kaja se danes še veliko bolj strinja z rekom »Denar ni vse«, a z izplačano odškodnino so se ona in njena družina lažje prebili skozi čas njenih terapij in okrevanja.

Rak ne izbira, zato še pravočasno poskrbite zase

Statistika je kruta. V Sloveniji je leta 2018 za rakom dojk zbolelo kar 1527 oseb, 478 oseb je zaradi bolezni umrlo. Ker se to ne dogaja šele v pozni starosti, morajo z ozaveščanjem, preventivnimi pregledi pri zdravniku in pregledovanjem svojih dojk začeti že mlade ženske. Rak namreč ne izbira let, niti spola, kajti med obolelimi in umrlimi je vsako leto tudi nekaj moških. Spodbudno je, da se nenehno izboljšujejo načini zdravljenja in s tem preživetje, možnosti za ozdravitev pa so zelo dobre, če je rak odkrit v zgodnjih fazah bolezni. S pozornostjo na morebitne zdravstvene težave, udeležbo na presejalnih programih in rednim mesečnim samopregledovanjem pomembno prispevamo k srečnejšemu razpletu. Znak za obisk pri zdravniku pa ni le bulica, ki bi jo opazili pri samopregledovanju, temveč morate biti pozorni tudi na druge simptome, ki bi lahko kazali na bolezen raka na dojki:

  • nenadne spremembe v velikosti ali obliki dojke, 
  • nenadne bolečine v prsih ali bradavicah,
  • bradavica se prične obračati navznoter,
  • koža na prsih postane rdeča, luskasta, zadebeljena, nagubana,
  • pojavi se nenavadni izcedek iz bradavice,
  • oteklina bradavic, toplota, občutljivost,
  • otekle bezgavke pod pazduho.

S sklenjenim zavarovanjem Težke bolezni in operacije, ki krije vse pogoste težje bolezni in pomembnejše operacije (med drugim tudi srčni infarkt, možgansko kap, odpoved ledvic, paralizo, rakava obolenja, embolijo pljuč in podobne), boste med okrevanjem razbremenjeni razmišljanja o finančnih težavah, kar pomembno vpliva na sproščenost in s tem na kakovost zdravljenja. 

Zgodba je resnična, le nekatere podrobnosti (ime, kraj in podobno) so zaradi varovanja osebnih podatkov spremenjene.

Rak pogosto ni več neozdravljiva bolezen

Zavarovanje Raki zagotavlja izplačilo finančnih sredstev, če zbolite za rakom (predinvazivno ali invazivno stanje) ali benignim možganskim tumorjem.

Zavarovanje Raki