NAJBOLJŠE ZAVAROVANJE
JE TVOJE RAVNANJE

15.12.2022 | 5 min branja | Zdravje

Prepoznavanje znakov raka in redni pregledi rešujejo življenja

Mlada ženska tipa svoje bezgavke. Simbolna fotografija za pomen rednih pregledov pri zdravniku.

Naravni razvoj večine rakov običajno poteka tako, da se najprej pojavi lokalni tumor, ki se čez čas lahko začne širiti v bezgavke, po krvnih žilah pa lahko metastazira tudi v druge organe. Zato je ključno, da pravočasno prepoznamo simptome raka in ga odkrijemo v zgodnjih fazah, ko se še ni začel širiti. Takrat je namreč lahko zdravljenje raka najbolj učinkovito in uspešno.

Rak se lahko pojavi v zelo različnih oblikah ter v vseh starostnih obdobjih. Okoli 80 % rakov se pojavlja po naključju, jasnega vzroka za njihov nastanek pa ne poznamo.

Hitro ukrepanje pomembno vpliva tudi na kakovost življenja po okrevanju, v res hudih primerih pa lahko pomeni razliko med življenjem in smrtjo.

 

Simptomi, na katere morate biti pozorni

Zgodnji simptomi raka so običajno blagi in neznačilni, zato jih pogosto ignoriramo ali pripišemo kakšni drugi, manj nevarni bolezni. Prav zato je znake raka včasih težko prepoznati.

Če dobite občutek, da nekaj ni v redu, se čim prej obrnite na osebnega zdravnika. Sami svoje telo namreč najbolje poznate. Posebej bodite pozorni, če opazite katerega od naslednjih opozorilnih znakov:

  • spremembe pri odvajanju vode in blata,
  • rana, ki se ne celi,
  • neobičajna krvavitev,
  • bulice ali zatrdline v dojki ali katerem koli drugem delu telesa,
  • težave pri požiranju,
  • opazna sprememba kožne bradavice ali pigmentnega znamenja,
  • dražeč kašelj ali hripavost,
  • nepojasnjeno, nenamerno hujšanje.

Če se vam simptom ali znak pojavlja dlje časa in ne izgine v 2–3 tednih, ne čakajte, da mine sam od sebe. O svojih težavah se posvetujte z osebnim zdravnikom. Ta vas lahko ob sumu, da gre za simptome raka, pošlje na ustrezne preiskave in med drugim naroči tudi poglobljeno analizo krvne slike. Po potrebi pa vas napoti k onkologu.

 

Udeležujte se rednih pregledov

Pogosto lahko rak preprečimo še preden se razvije, če odkrijemo predrakave spremembe in se udeležujemo rednih zdravstvenih pregledov. V Sloveniji imamo tudi tri preventivne oziroma presejalne programe, ki so brezplačni in so namenjeni zgodnjemu odkrivanju raka.

Za vse odrasle ženske je priporočljivo, da vsaj enkrat na vsaka tri leta v okviru rednega ginekološkega pregleda opravijo pregled brisa materničnega vratu (program ZORA). S tem je mogoče odkriti predrakave spremembe celic materničnega vratu, ki jih lahko nato odstranijo in s tem preprečijo, da ne napredujejo v rakave.

Rak dojk je eden najpogostejših rakov pri ženskah, ki ga lahko odkrijemo v zgodnjih fazah z rednim samopregledovanjem. Poleg samopregledovanja pa je za ženske nad 50 let priporočljivo, da se odzovejo na vabilo presejalnega programa DORA in na vsaki dve leti opravijo tudi rentgensko slikanje dojk (mamografijo).

Tako za moške kot ženske po 50. letu pa je priporočljiv tudi preventivni pregled SVIT za odkrivanje raka debelega črevesa in danke.

Kot rečeno, pa je pomembno, da ste pozorni na spremembe v telesu in počutju ter se ob pojavu kakšnega simptoma, ki bi lahko nakazoval na raka, posvetujete z osebnim zdravnikom in opravite potreben zdravstveni pregled.

👉  Nekatere težave je težje prepoznati kot druge. Tumor v glavi je na primer "skrit", saj ga ni mogoče zatipati, zato moramo biti pozorni na znake.

 

Matejeva zgodba s srečnim koncem

Matej*, tako kot večina izmed nas, ki se trudimo biti zdravi in redno aktivni, niti slutil ni, da bo zbolel za hudo boleznijo. Začelo se je z ostrimi bolečinami v trebuhu in takoj je vedel, da je nekaj hudo narobe. Poiskal je zdravniško pomoč. Testi so pokazali raka na žolčniku. Na srečo je po operaciji popolnoma okreval in znova uživa življenje s polnimi pljuči v krogu svoje družine.

Ker ne moremo predvideti, da bomo zboleli, je pomembno, da smo pozorni na simptome in hitro ukrepamo, kadar jih opazimo. Tako lahko sami najbolje poskrbimo za dolgo življenje v družbi naših najbližjih.

Poglejte kratek video, kako se je Matej spopadel s hudo boleznijo in jo premagal. Izvedeli boste, kako pomembno je čim prej poiskati zdravniško pomoč, če imate kakršne koli težave – tudi če vas je strah, kaj bo pokazal pregled pri zdravniku.

 

 

Razvoj raka lahko preprečite

Čeprav nas večino ob besedi rak kar zmrazi, pa diagnoza še ne pomeni najbolj črnega scenarija. Spodbudni izsledki raziskave iz leta 2020, ki je primerjala preživetje bolnikov z rakom, zbolelih v letih 1997–2016, kažejo, da se je preživetje raka v Sloveniji v teh 20 letih izboljšalo, zlasti pri moških, kjer je višje za 17 odstotnih točk (iz 38 % na  55 %).

Poleg tega Mednarodna zdravstvena organizacija navaja, da je mogoče danes preprečiti 30–50 % rakov, če se držimo preventivnih strategij, med katere spadajo:

  • ohranjanje zdrave telesne teže,
  • opustitev kajenja,
  • zdrava prehrana z veliko sadja in zelenjave,
  • redna telesna vadba,
  • izogibanje pitja alkoholnih pijač,
  • cepljenje proti HPV in hepatitisu B.

Če je rak odkrit zgodaj, je večja verjetnost, da bo zdravljenje uspešno, kar pomeni, da je večja tudi verjetnost preživetja in ozdravitve, hkrati pa je zdravljenje cenejše.

 

Ob spopadanju z boleznijo vam lahko pomaga tudi zavarovanje

Prav to, da je preživetje raka mogoče in tudi vse pogostejše, je pomembna popotnica, ki jo mora imeti bolnik ob odkritju bolezni. Tako se bo lažje spoprijel z zdravljenjem, sprejel nasvete zdravnikov in vse moči usmeril v preživetje.

Pri tam vam lahko pomaga tudi zavarovanje Raki, ki omogoča izplačilo zavarovalne vsote pri odkritju predinvazivnega ali invazivnega raka pa tudi benignega možganskega tumorja. Zavarovalnina vam bo pomagala ob izgubi prihodka, ko boste zaradi zdravljenja morali na bolniško, in vam pomagala kriti stroške prilagoditve življenja, ki bodo potrebni ob diagnozi ali po ozdravitvi.

 

*Matej ni resnična oseba, video prikazuje potek bolezni in zdravljenja, kot se lahko zgodi.

Finančna varnost ob nastanku bolezni

Zavarovanje Raki zagotavlja izplačilo finančnih sredstev, če zbolite za rakom (predinvazivno ali invazivno stanje) ali benignim možganskim tumorjem.

Zavarovanje Raki