NAJBOLJŠE ZAVAROVANJE
JE TVOJE RAVNANJE

12.01.2021 | 4 min branja | Zdravje , Življenje

Kako pomagati bližnjemu, ki se sooča z resno boleznijo

Mlajša ženska tolaži bližnjo osebno, ki je zbolela za resno boleznijo.

Topli medsebojni odnosi so osnova za najlepše trenutke življenju. To drži tako v dobrih, kot v slabih časih. Pravzaprav je ravno takrat, ko se soočamo z največjimi izzivi, pristen in trden odnos najbolj dragocen. Ena takih preizkušenj je tudi resna bolezen. Ko se sorodnik ali prijatelj sooči z resno boleznijo, se marsikdo ustraši, saj ne ve, kaj reči ali narediti, da bi ljubljeni osebi kar najbolje pomagal. Če ste tudi vi v taki situaciji, je bistveno, da se zavedate, da že vaša bližina, ljubezen in podpora pomenita več kot kdajkoli prej.

Deset nasvetov v nadaljevanju pa naj vam pomaga najti pravi pristop, ko želite pomagati bližnjemu z resno boleznijo.

1. Bolniku pomagajte sprejeti diagnozo

Diagnoza, ki jo je prejel vaš bližnji, je gotovo sprožila občutke negotovosti, skrbi in nemoči. Sprašuje se, kakšna bo njegova prihodnost, strahovi pa jo pogosto naslikajo še bolj črno, kot morda bo. Zelo pomembno je, da mu pomagate razumeti diagnozo in posledice, ki jih ima resna bolezen za njegovo življenje. Ogromno lahko storite že s tem, da ga spremljate na zdravniške preglede in v ordinaciji ohranite trezno glavo.

Če ste vi ali bolnik v dvomih oziroma imate kakršnakoli vprašanja, prosite za pojasnilo. Pozorno poslušajte zdravstvene delavce, da ničesar ne preslišite. Morda bi bilo najbolje, da si pomembne informacije tudi zapišete. Na ta način boste povsem obveščeni in se boste z bolnikom lažje pogovorili o diagnozi na pomirjujoč in tolažilen način. V trenutku soočenja z boleznijo je lahko neprecenljivo tudi drugo mnenje - preverite, če ga bolnikovo zavarovanje nudi.

2. Pozanimajte se o bolnikovih zdravstvenih potrebah

Posameznik z resno boleznijo mora običajno jemati zdravila ob določenih delih dneva, redno obiskovati zdravnika ali si vzeti več časa za počitek. Pogovorite se z njegovim zdravnikom. Seznanite se z načrtom zdravljenja in sestavite ustrezno rutino, ki se bo ujemala z potrebami ali navadami vašega prijatelja oziroma sorodnika. Naredite urnik za bolnišnične preglede in nastavite opomnike, kdaj je treba vzeti zdravila. Če je le mogoče, se pogovorite s svojim nadrejenim in prosite za bolj prilagodljiv delovni čas. Na ta način boste lahko bolniku na voljo v vseh pomembnejših trenutkih.

3. Bolniku stojte ob strani in ostanite pozitivni

Resno bolna oseba si pogosto želi le nekoga, ki bo z njo govoril in ji dal občutek normalnosti. Bolnik, ki ima podporo bližnjega, se lažje spoprijema s svojo diagnozo in sprijazni z novim vsakdanom. Tudi simptome bo prenašal lažje, če bo čutil ljubezen in podporo svojih bližnjih. Ostanite torej optimistični in osredotočeni na trenutek. Na ta način boste lažje reševali težave, ohranjali prijetno vzdušje in uživali v času, ki ga imate z bližnjim. Same bolezni ne morete nadzorovati, lahko pa nadzorujete svoj odziv nanjo. Ne slikajte gradov v oblakih, pač pa zastavljajte in dosegajte male cilje in male zmage.

A vendar ne mislite, da morate biti močni za vsako ceno. Če čutite prehudo stisko, ne oklevajte – pogovorite se s psihologom ali drugim strokovnjakom, ki vam lahko pomaga predelati vaša čustva.

4. Bodite pripravljeni

Okoliščine bolezni ali zdravljenja bolnika se lahko hitro in nepričakovano spremenijo. Pomembno je, da ste vedno pripravljeni na izredno pot v bolnišnico oziroma hitro zagotavljanje nujne oskrbe. Najbolje, da imate kar v telefonu shranjen seznam telefonskih številk in naslovov, ki jih boste morda potrebovali. Pomagajte bolniku pripraviti torbo z osnovnimi potrebščinami za večdnevno bivanje v bolnišnici.

5. Popestrite bolnikov dan

Bolnik bo z veseljem počel stvari, v katerih je vedno užival, če jih bo le lahko. Vzemite si čas, da mu popestrite dan z njegovimi najljubšimi hobiji. Glede na resnost bolezni in bolnikove omejitve bo to morda zahtevalo nekoliko več ustvarjalnosti. Če gre za posameznika, ki obožuje filme in pogreša obiske kina, organizirajte filmski maraton kar doma. Naročite hrano iz njegove najljubše restavracije in na zabavo povabite najbližje prijatelje. Take pozornosti so neprecenljive, saj bolniku pomagajo, da ostane povezan z zunanjim svetom in za trenutek pozabi na svojo diagnozo.

6. Zavedajte se, da ne zmorete vsega

Bolezen in njeno zdravljenje lahko vplivata na vrsto stvari, med katerimi je gotovo tudi čustveno razpoloženje bolnika. Če bližnji zavrača vašo pomoč, se zavedajte, da to ni osebno. Ne silite ga, temveč se osredotočite na tisto, kar lahko storite. Bodite potrpežljivi in mu dajte vedeti, da ste mu vedno na voljo. Ko bo pripravljen, se bo obrnil na vas.

Pomembno je tudi, da razumete simptome bolezni in stranske učinke njenega zdravljenja. Bolnik se lahko začne drugače odzivati na hrano ali okolico, morda bo šel s težavo na stranišče, se oblekel ali hodil. Razmislite, ali gre za stvari, pri katerih lahko pomagate v krogu družine in prijateljev, ali bi bilo potrebno najeti oskrbovalca oziroma negovalca na domu.

7. Poiščite zunanjo pomoč

Nekatere dobrodelne organizacije, zasebne družbe in zdravstvene ustanove ponujajo storitve za resno bolne. Storitve, kot so dostava obrokov, oskrba na domu in organizacija počitnic za bolnike lahko izboljšajo počutje vašega bližnjega in pomagajo tudi vam, da se nekoliko razbremenite.

8. Preložite del odgovornosti

Morda menite, da morate prevzeti levji delež odgovornosti. Resnica je, da boste skoraj zagotovo potrebovali pomoč družinskih članov in prijateljev, sicer lahko naloga za vas postane prenaporna. Razmislite, kako lahko bolniku kar najbolj olajšate vsakdan in naredite seznam vseh potrebnih opravil. Prijatelje in družino spodbudite, da pomagajo. Ena oseba je na primer lahko odgovorna za prevzem zdravil v lekarni, druga za nakupovanje živil. Za lažjo organizacijo lahko naredite tedenski ali mesečni urnik, v katerega posamezniki kar sami vpišejo, katero opravilo bodo prevzeli. Tako boste vnaprej vedeli, za kaj vse je poskrbljeno in nekoliko lažje zadihali.

9. Ne pozabite na finance

V tem trenutku gotovo nočete razmišljati o financah, a gre za pomembno plat bolezni, ki jo morate nasloviti. Stopite v stik z zavarovalnim zastopnikom bolnika in se pogovorite o situaciji. Čim prej morate namreč začeti uveljavljati kritje za vse stroške, ki jih resna bolezen neizogibno prinaša.

Če je situacija zelo huda, boste morali morda vložiti vlogo za upravljanje bolnikovega premoženja. Poiščite nasvet strokovnjaka, ki vam bo svetoval, kako pravilno izvesti postopek - verjetno bo to odvetnik. Tako vam ne bo treba predolgo razmišljati o financah in se boste lahko osredotočili na nudenje čustvene podpore.

10. Nobeno dejanje ni premajhno

Vsakršna pomoč, ki jo lahko ponudite bolniku, bo neizmerno dragocena. Ni pomembno, ali pridete pomiti posodo ali si vzamete eno uro na dan, da preprosto poklepetate z njim. Vaš čas in ljubezen sta neprecenljiva darova, ki lahko delata čudeže.

Dodatne nasvete, kako organizirati ali poiskati pomoč lahko najdete tudi v članku Kako poskrbeti za starejšega sorodnika in zase.

Želite prebirati več podobnih vsebin?

Pridružite se prejemnikom naših novic.

PRIJAVITE SE