NAJBOLJŠE ZAVAROVANJE
JE TVOJE RAVNANJE

12.10.2020 | 5 min branja | Zdravje , Življenje

Kako poskrbeti za starejšega sorodnika in zase

nega-starostnika_Generali-zavarovalnica_L.jpg

Nega ljubljene osebe, na primer ostarelih staršev, je dragocena in izpopolnjujoča. Vendar je lahko tudi zelo zahtevna. Ob obveznosti, ki jih imate v službi in seveda v svoji ožji družini, se hitro zgodi, da se znajdete v vrtincu obveznosti, ki jim ni videti konca. Običajno jih poglobijo še skrbi za oskrbovančevo zdravje, posebej, če se to slabša. Čeprav je v taki situaciji pogosto, da se povsem predate občutku dolžnosti, je pomembno, da si redno vzamete vsaj trenutek zase. Naslednji nasveti vam bodo pri tem pomagali.

V Sloveniji dve tretjine neformalne oskrbe v družini opravljajo ženske. Običajno gre pri tem za ženske srednjih let, ki hodijo v službo, skrbijo za otroke in hkrati zagotavljajo nego starostnikom v družini.

 

Naredite načrt nege, ki jo starostnik potrebuje

Seznami so nepogrešljivo orodje. Omogočajo vam, da v vsakem trenutku veste kam morate usmeriti pozornost in povečate učinkovitost. Zapišite si vsakodnevne potrebe svojega bližnjega. Na rednih zdravniških pregledih prosite, da jih pogleda tudi njegov zdravnik.

Tako boste dobili zelo jasen vpogled v to, kar je potrebno storiti, in boste lažje ocenili količino dela. Hkrati vam bo seznam pomagal, da ne boste imeli vseh obveznosti naenkrat v mislih, kljub temu pa na nič ne boste pozabili. Obveznosti, ki ste jih zapisali, tudi ovrednotite in si tako olajšajte dni, ko preprosto ne bo časa za vse. Razdelite si opravila po dnevih ali kategorijah.

Če raje pišete, is umislite klasičen rokovnik, še bolj praktične pa so mobilne aplikacije, ki jih imate vedno pri sebi - na primer aplikacija Moje naloge. Dobra rešitev so tudi dokumenti in koledarji v Googlu, saj do njih lahko dostopate od kjerkoli, hkrati pa jih lahko delite tudi z drugimi osebami.

Če pri zdravniku ne dobite pomoči ali nasveta glede nege na domu, pomoč poiščite pri organizacijah, ki se s tem ukvarjajo. Strokovni svetovalci vam bodo pomagali vzpostaviti pravo rutino, ki bo ustrezala potrebam vašega starostnika.

Ni pa nujno, da je seznam opravkov le za vas. Če je starostnik, ki mu nudite nego, še dovolj pri močeh, pripravite seznam tudi njemu. V prostor, kjer preživi največ časa, mu na vidno mesto namestite tablo. Nanjo zapišite urnik opravkov, ki jih ima vsak dan. Če ga obiskujete dnevno, zapišite opravke za naslednji dan.

👉  Preverite, kako lahko poskrbite tudi, da bo starostnikov dom bolj varen.

Taka tabla bo koristna tudi, če si nego delite z drugim sorodnikom, saj si lahko označujeta, kaj je kateri od vaju postoril, in tako olajšata sodelovanje.

 

Presejalni test za zgodnje odkrivanje demence

Demenca je pogosto odkrita pozno ali celo ni diagnosticirana, čeprav bi zgodnja diagnoza lahko bolniku in družini olajšala spopadanje z boleznijo. V progrmau Generali ZAME vam zato nudimo do 35 % popusta na presejalni test za zgodnje odkrivanje demence.

Prevzemite svoj kupon

 

Poiščite pomoč v družini

Zavedajte se svojih meja in si ne naložite preveč dela. Če boste zaradi izčrpanosti zboleli tudi vi, bo situacija samo še slabša. Poiščite nekoga ali več ljudi, ki vam lahko pomagajo pri vsakodnevnih opravilih, kot so pranje, likanje, čiščenje in kuhanje. Poskusite poiskati oporo pri sorojencih, drugih družinskih članih ali prijateljih, ki živijo v bližini.

Mlajši sorodniki morda ne bodo primerni, da bi jih vključili v praktično nego, gotovo pa lahko pomagajo pri opravkih. Naj oni raziščejo, kateri bi bil najboljši mobilni telefon za starostnika, kje bi lahko dobili elektronski razdelilnik tablet ali skočijo v lekarno po predpisana zdravila. Tisti z majhnimi otroci naj starostnika obiskujejo z vnuki ali pravniki in se z njim igrajo igro Spomin, ki je odlična za urjenje spomina za vse generacije.

Če starostnik potrebuje redne preglede pri zdravniku, si zabeležite, kdaj ima preglede in si poskusite s sorodniki razdeliti obveznosti prevoza ali spremstva.

Če svojec s težavo kuha, lahko vnaprej pripravite in zamrznete obroke, ki jih mora nato le pogreti. Enako se lahko dogovorite z ostalimi sorodniki, ki gotovo kdaj kuhajo »na zalogo«. Če lahko občasno zamrznejo dodaten obrok za starostnika, se bo delo razporedilo brez večjih obveznosti znanje.

 

Pomoč za posamezne naloge

Če starostnik kljub pripravljeni hrani ne more več skrbeti za to, da jo bo pravočasno pogrel, preverite, če se lahko za dostavo hrane dogovorite v kakšni bližnji restavraciji ali lokalnem domu za starostnike.

V domovih pripravljajo hrano, ki je posebej prilagojena za starostnike in lahko upoštevajo tudi različne diete. Če doma za starostnike nimate v bližini, preverite, če obroke dostavlja vaša lokalna šola. Pozorni bodite le na urnik dostav. Če je starostnik vajen obedovati ob dvanajstih, bo težko čakal dostavo, ki pride šele ob dveh. Prav tako ga bo zmedlo, če bo danes dostava ob enajstih, jutri pa ob dveh.

Če ima starostnik težave z urejanjem nohtov oziroma mu hojo otežujejo otiščanci in glivice, potrebuje pedikerja. Žal nima vsak pediker občutka za starostnikove težave. V najbližjem domu za starostnike vam bodo lahko svetovali kje najti pravega. Včasih tovrstne storitve nudijo tudi upokojene oskrbovalke ali medicinske sestre.

Zdravniški nasvet boste nujno potrebovali tudi pri izbiri pripomočka pri hoji, če se vaš starostnik težko samostojno giblje. Pripomočke namreč lahko krije ZZZS, a vam morata za to naročilnico napisati zdravnik ali specialist. Slednji oceni tudi, kakšen pripomoček bo najbolj ustrezen, saj je nabor pripomočkov zelo širok.

ŽIVLJENJSKO ZAVAROVANJE


Prilagodljiv delovni čas

Zaradi digitalnih tehnologij in izkušenj iz časa ustavitve javnega življenja, je delo na daljavo lažje kot kadarkoli. Čas, ki ga lahko prihranite zaradi vsakodnevnih voženj pa bo neprecenljiv. Pa tudi sicer študije ugotavljajo, delo od doma celo poveča stopnjo produktivnosti. Mirnejše domače okolje brez prekinitev namreč spodbuja motivacijo in krepi zbranost.

Morda pa potrebujete predvsem skrajšan ali nekoliko drugačen delavnik. Pogovorite se z delodajalcem ali nadrejenim, ali lahko prilagodite svoj delovnik in si s tem olajšate nego bližnjega. Želja po prilagodljivem delovnem času narašča in vse več delodajalcev temu tudi ustreže.

 

 

Ne pozabite poskrbeti zase

Gotovo je težko misliti nase, ko postanete negovalec starejšemu. A vseeno poskusite najti vsaj 10 minut v dnevu. Poiščite čas, ko vzamete knjigo in preberite eno poglavje. Pojdite na sprehod ali si vzemite deset minut za umirjeno meditacijo. Če še niste našli meditacije, ki bi vam ustrezala, poskusite mobilne aplikacije, kot je npr. aplikacija Headspace. Z njimi lahko meditirate kjerkoli in kadarkoli.

Če ne gre drugače, naj bo čas, ki ga na primer namenite, da s starostnikom obiščete frizerja, čas tudi za vas. Poiščite salon, ki vam lahko nudi dva termina hkrati in se razvajajte skupaj. Vmes lahko frizerka kramlja z vašim negovancem, vi pa se malce potopite v svoje misli.

Hkrati si vedno zastavite cilj, ki se ga lahko veselite. Vsakih nekaj tednov si denimo vzemite povsem prost vikend za izlet ali kratek oddih. Takrat naj recimo za starostnika poskrbijo vnuki. Sprostitev, kjerkoli jo najdete, vam bo pomagala pri samozdravljenju. Pri obremenitvi, ki jo prinaša nega starostnika, je ta izjemno pomembna.

 

Dodatna varnost ni nikoli odveč

Starejši pogosto potrebujejo dodatno zdravstveno nego, saj s starostjo naraščajo tudi možnosti bolezni ali nezgod. Nega bližnjega je vedno obremenjujoča, še težje pa je, če se zdravstvenim pridružijo še finančne težave. Skromne pokojnine pri tem ne pomagajo, a k sreči nikoli ni prepozno, da bi poskrbeli za finančno varnost.

S sklenitvijo življenjskega zavarovanja Varna leta, namenjeno osebam med 50. in 80. letom starosti, boste v primeru hujših težav poskrbeli za stroške, ki lahko nastanejo v jeseni življenja, in svojim sorodnikom pomagali, da poskrbijo za vas.

 

Pridružite se prejemnikom naših novic.

Želite prebirati več podobnih vsebin?

PRIJAVITE SE