NAJBOLJŠE ZAVAROVANJE
JE TVOJE RAVNANJE

08.11.2022 | 6 min branja | Zdravje

Rak pri ženskah: katere so najbolj pogoste vrste?

Ženska s turbanom, ki se zdravi zaradi raka, objema mladoletno hčerko - simbolna fotografija za čnake o najbolj pogostih vrstah raka pri ženskah

Rak ni ena bolezen, pač pa skupno ime za več sto različnih bolezni. Te imajo različno verjetnost pojavljanja, različne blike zdravljenja in različne verjetnosti, da pacient okreva. Predvsem pa imajo tudi različne dejavnike, ki vplivajo na verjetnost, da posameznik za tako boleznijo zboli. Med ženskami, rojenimi leta 2019, bo do svojega 75. leta za rakom predvidoma zbolela ena od treh žensk. K sreči za nekatere pogoste rake pri nas že obstajajo t. i. presejalni programi, ki znatno pripomorejo k zgodnjemu odkrivanju in ozdravitvi - če se vanje vključite.

V svetovnem merilu bo približno ena od petih žensk v svojem življenju zbolela za rakom (vir: WHO). Tako v svetu kot v Sloveniji pojavnost raka skozi desetletja narašča. Pomemben razlog za to je staranje prebivalstva, saj je rak pogostejši pri starejših, pomembna pa je tudi večja izpostavljenosti dejavnikom tveganja, kot sta debelost in nezdrav življenjskih slog.

*Med ženskami, rojenimi leta 2019, bo do svojega 75. leta za rakom predvidoma zbolela ena od treh žensk.

Izogibanje kajenju in uživanju alkohola ter zdrav življenjski slog z vzdrževanjem zdrave telesne teže, zdrava prehrana in redna telesna aktivnost prispevajo k zmanjšanju tveganja za nastanek raka. V nadaljevanju izpostavljamo najpogostejše vrstah raka pri ženskah, njihove simptome in kako lahko zmanjšate tveganje za nastanek oziroma poskrbite za dobro možnost zgodnjega odkrivanja, kar je pri rakavih obolenjih ključno za uspešno okrevanje.

👉  Preverite teh 8 učinkovitih nasvetov za prenehanje kajenja.

 

Nemelanomski kožni rak

Znaki 

Med najznačilnejšimi znaki kožnega raka so ranica na koži, ki se ne zaceli; kožni izrastek ali znamenje, ki raste, spremeni barvo ali obliko; krvavitev iz kožnega znamenja, ki se rosi ali na njem nastaja krasta; vnetni kolobar okrog kožnega znamenja ali njegova neenakomerna obarvanost. 

Razširjenost

Kožni rak je eden najpogostejših rakov pri ljudeh v svetovnem merilu in je v porastu. V grobem ga delimo na dve vrsti: nemelanomski kožni rak, ki je pogostejši in manj nevaren, ter kožni melanom, ki je redkejši, a bolj nevaren. Za nemelanomskim kožnim rakom vsako leto zboli okoli 3 milijona ljudi. V Sloveniji je leta 2018 za to vrsto kožnega raka zbolelo več kot 3600 ljudi, od tega približno polovica žensk.

*Nemelanomski kožni rak je bil leta 2019 najpogostejša oblika raka pri ženskah v Sloveniji. S 23,4 % vseh rakov pri ženskah je bil pogostejši od raka dojk (20,4 %), raka pljuč (7,8 %) in raka debelega črevesa in danke (7,5 %). (podatki Registra raka Onkološkega inštituta)

Nasveti za zmanjšanje tveganja

  • Samopregledovanje znamenj in kože ter ob sumljivih kožnih spremembah obisk pri dermatologu.
  • Kožni rak je dokazano povezan z izpostavljenostjo UV žarkom, zato je pomembna fizična zaščita pred sončnimi žarki, izogibanje dolgotrajnemu sončenju in uporaba sončnih krem z visokim zaščitnim faktorjem. Nasploh je dobro, da poznate mite in resnice o sončenju.
  • Izogibanje sončenju v solarijih.

 

Rak dojk

Znaki

Znaki raka dojk pri ženskah so otekanje celotne dojke ali njenega dela, jamice v koži, bolečine v dojki ali bradavici, umik oziroma vdrtje bradavice ali izcedek iz nje, koža bradavice ali dojke je lahko rdeča, suha ali se lušči, in otekle bezgavke.

Razširjenost

Rak dojk je med najpogostejšimi raki pri ženskah. V letu 2020 je predstavljal kar 25,8 odstotka vseh novoodkritih primerov raka pri ženskah. Tudi v Sloveniji je za to boleznijo leta 2019 zbolelo več kot 1500 žensk, število pa se iz leta v leto povečuje. 

*Rak dojke je pri ženskah, starih 20-74 let najpogostejši. Med leti 20-49 predstavlja 32 % vseh rakov, med leti 50-74 pa 23 %. Pri starejših ženskah je najpogostejši nemelanomski kožni rak. (podatki Registra raka Onkološkega inštituta)

Nasveti za zmanjšanje tveganja

  • Redno opravljajte samopregledovanje dojk in se odzivajte na mamografske preglede v okviru presejalnega programa DORA.
  • Omejite uživanje alkohola, saj je alkohol neposredno povezan s tveganjem za raka dojk.
  • Ohranjajte zdravo telesno težo, saj je debelost znan dejavnik tveganja.
  • Redno telovadite, saj to lahko pomaga uravnavati hormone, povezane z rakom dojk.

Najpogostejsi-raki-pri-zenskah_Statistika_Generali.jpg

 

Rak pljuč

Znaki

Znaki raka pljuč zajemajo trdovraten kašelj, ponavljajoče se okužbe prsnega koša, izkašljevanje krvi, težko dihanje, bolečine v prsih, bolečine pri dihanju ali kašljanju, zasoplost in hujšanje brez znanega razloga.

Razširjenost

V letu 2020 je rak pljuč predstavljal 8,8 odstotka novih diagnoz raka pri ženskah po svetu. V Sloveniji je pri ženskah po pogostosti na tretjem mestu, s 7,8 odstotki. V zadnjih letih ta vrsta raka pri ženskah močno narašča, kar je povezano s porastom pogostosti kajenja pri ženskah pred leti. Prav tako na tveganje vpliva izpostavljenost radonu, azbestu ter težkim kovinam in njihovim spojinam.

Nasveti za zmanjšanje tveganja

  • Ne kadite. Glavni vzrok nastanka pljučnega raka je aktivno kajenje. Kajenje namreč do 30-krat poveča verjetnost za nastanek te vrste raka.
  • Izogibajte se pasivnemu kajenju, saj vdihavanje cigaretnega dima za 20 % poveča verjetnost za nastanek raka.
  • Poskrbite za dobro prezračevanje prostorov, saj to pripomore k manjši koncentraciji radona v prostorih.

 

Za uspešno zdravljenje raka je ključna hitra diagnoza, zato je koristno, da imate že ob prvih znakih težav hitro možnost pregleda pri specialistu. Z vzporednim zdravstvenim zavarovanjem Specialisti z asistenco, si zagotovite hiter pogovor z zdravnikom splošne medicine, možnost napotnice za specialista in specialističen pregled lahko že v 10 dneh.

Pogovorite se o zavarovanju

 

Rak debelega črevesa in danke

Znaki

V zgodnji fazi bolezen pogosto poteka brez simptomov, zato je pomembno, da se sodelujete v presejalnem programu SVIT, s pomočjo katerega lahko bolezen odkrijete celo dovolj zgodaj, da onkološko zdravljenje sploh ni potrebno. Sicer pa bodite zelo pozorni na spremembe v odvajanju blata, kot so na primer driska ali zaprtje, ki trajata več kot nekaj dni, krvavitev iz danke in kri v blatu.

Razširjenost

Rak debelega črevesa in danke je predstavljal 9,9 odstotka vseh novih primerov raka pri ženskah v letu 2020 po svetu. V Sloveniji ta oblika raka zaseda četrto mesto med raki pri ženskah, po podatkih iz l. 2019. Rak debelega črevesa in danke je najpogostejši pri starejših od 50 let, vendar pa lahko prizadene tudi mlade odrasle. 

Nasveti za zmanjšanje tveganja

  • Uživajte veliko vlaknin iz sadja, zelenjave, stročnic in polnozrnatih žit, saj to pomaga hrani, da hitreje prehaja skozi telo.
  • Zmanjšajte vnos rdečega in predelanega mesa. Uživanje tovrstnega mesa več kot štirikrat na teden lahko za 20 odstotkov poveča vaše tveganje za to bolezen.
  • Če ste stari nad 50 let, opravljajte redne preglede v okviru presejalnega progama SVIT.

 

Rak materničnega vratu 

Znaki

Najpogostejša je krvavitev iz nožnice, kadar ni menstruacije. Drugi znaki so bolečina, nelagodje ali krvavitev po spolnih odnosih, izcedek iz nožnice in bolečina med kolčnicama. 

Razširjenost

Rak materničnega vratu je leta 2020 v svetovnem merilu predstavljal 6,9 odstotka novoodkritih primerov raka pri ženskah. V Sloveniji zaradi zgodnjega odkrivanja v presejalnem programu ZORA zbolevnost za tem rakom upada in predstavlja približno 1,5 % vseh na novo odkritih rakov pri nas, na leto pa zboli okoli 120 žensk.

Nasveti za zmanjšanje tveganja

  • Redni ginekološki pregledi in brisi materničnega vratu. 
  • Uporabljajte kondome. Glavni vzrok raka materničnega vratu je humani papiloma virus (HPV), ki se prenaša z nezaščitenim spolnim odnosom, stikom kože na genitalijah ter oralnim in analnim spolnim odnosom.
  • Cepite se proti raku materničnega vratu (HPV).

 

Rak jajčnikov

Znaki

Simptomi so skupni drugim, manj resnim boleznim, zato bodite pozorni na spremembe, ki za vas niso normalne. Na primer hiter občutek sitosti, izguba apetita, stalna bolečina v trebuhu ali spodnjem delu trebuha, napenjanje in pogostejše uriniranje, čeprav niste spremenili količine zaužite tekočine. ne pijete več, kot običajno.

Razširjenost

Rak jajčnikov je predstavljal 3,6 odstotka na novo postavljenih diagnoz raka pri ženskah po svetu v letu 2020. V Sloveniji je 10. najpogostejši rak pri ženskah, v letu 2018 so ga odkrili pri 142 ženskah. 

Nasveti za zmanjšanje tveganja

  • Ko se starate, bodite bolj pozorni na svoje telo, saj se tveganje po 45. letu močno poveča.
  • Študije kažejo, da lahko uporaba kontracepcijskih tabletk zmanjša tveganje.
  • Približno 10 odstotkov primerov raka jajčnikov je posledica podedovanega okvarjenega gena, zato se – če se bolezen pojavlja v vaši družini – o zmanjšanju tveganja pogovorite s svojim zdravnikom, ki lahko naroči dodatne preiskave ali redno spremljanje.

 

Prebojne novosti na področju zdravljenja raka

Številne organizacije po svetu financirajo raziskave na področju preprečevanja in iskanja novih načinov zdravljenja raka. Eden takšnih projektov je testiranje nove uporabe niklozamida, ki se običajno uporablja za zdravljenje okužbe s trakuljo, a se je pokazalo, da ima potencial za zdravljenje raka jajčnikov. V sklopu drugega projekta preučujejo popolnoma nov način zdravljenja raka jeter z uporabo naravne sposobnosti jeter za regeneracijo in popravilo. 

 

Viri:

Onkološki inštitut: https://www.onko-i.si/
Onkološki inštitut; Regiter raka: https://www.onko-i.si/fileadmin/onko/datoteke/rrs/ostalo/Rak_v_Sloveniji_2019_povzetek.pdf
NIJZ; Zdravstveno stanje prebivalsta, Zdravstveni statistični letopis Slovenije 2020: https://www.nijz.si/sites/www.nijz.si/files/uploaded/publikacije/letopisi/2020/2.4.2_kronicne_nenalezljive_bolezni_rak_2020.pdf
Svetovna zdravstvena organizacija: https://www.who.int/news-room/questions-and-answers/item/radiation-ultraviolet-(uv)-radiation-and-skin-cancer
World Cancer Research Fund International: https://www.wcrf.org/cancer-trends/worldwide-cancer-data/
Europa Colon, Slovenija: http://www.europacolon.si/rak-debelega-crevesa-in-danke.html

Finančna varnost ob nastanku bolezni

Zavarovanje Raki zagotavlja izplačilo finančnih sredstev, če zbolite za rakom (predinvazivno ali invazivno stanje) ali benignim možganskim tumorjem.

Zavarovanje Raki