NAJBOLJŠE ZAVAROVANJE
JE TVOJE RAVNANJE

18.07.2022 | 2 min branja | Prosti čas

Zabava z vodnimi skuterji

Vodne skuterje ali "jetski-je" bi težko uvrstili med prevozna sredstva, saj se le redki z njimi zares kam peljejo. Vodni skuterji so v prvi vrsti namenjeni zabavi in športu, pa čeprav imajo nekateri celo tri sedeže in veliko skladiščnega prostora za prevoz poletnih kopalnih potrebščin. Tekmovalni skuterji, na katerih je treba stati, zahtevajo nekaj več truda, spretnosti in ravnotežja, »sedeči« pa kaj hitro zavedejo s svojo podobnostjo cestnim motociklom. 

Preden se odpravite med valove s temi nadvse zabavnimi plovili, ne bo odveč nekaj napotkov:

  • Oddaljenost in poligoni za skuterje: zakon (Pomorski zakonik, 77. člen) predpisuje najmanjšo dovoljeno oddaljenost plovbe od obale (250 m za čolne, ki glisirajo, ostali 200 m) oziroma zunanje meje kopališč (50 m od zunanjega roba kopališča, vedno pa najmanj 250 oziroma 200 m od obale), kar velja tudi za skuterje. Ponekod imajo za skuterje posebej označena polja, kjer si lahko date duška, do tja in nazaj pa se morate držati označene poti.
  • Zaščitna oprema: neoprenska obleka ščiti pred soncem, pa tudi pred hladno vodo in vetrom. Neoprenski čevlji omogočajo dobro oporo stopalom, rokavice pa dober oprijem krmila. Ekstremni vozniki si večinoma omislijo tudi čelado.
  • Kondicija: kdor še nikoli ni preživel 20 minut na skuterju, bo nasvet o kondiciji težko razumel. Ampak upravljanje slabe pol tone težkega plovila, ki ga poganja motor z močjo 310 KM, ni mačji kašelj, kar vam hitro dajo vedeti roke, noge in hrbet. Utrujenost pa močno zmanjša zbranost in poveča možnost napak.
  • Zdrava pamet: skakanje čez valove je zabavno, prav tako nagli zavoji in tekmovanje z drugimi skuterji. Če pa skačete čez krmne valove večjih čolnov, se za nenaden zavoj odločite pri hitrosti čez 100 km/h ali tekmujete in imate obenem sopotnike na sedežu za seboj, pa se taka »zabava« zna kaj hitro slabo končati. Vedno naj bo na prvem mestu varnost!

Zavarujte se

Zagotovo ne bo odveč podatek, da lahko zavarovanje odgovornosti lastnika oziroma upravljalca plovila razširite tudi na vodne skuterje. Pa veliko nepozabnih in varnih adrenalinskih voženj vam želimo!

Poskrbite za svoje plovilo

Do nezgode na morju pride hitro, finančne izgube, ki pri tem nastanejo, pa so lahko izjemno visoke. 

Preberite več