NAJBOLJŠE ZAVAROVANJE
JE TVOJE RAVNANJE

14.07.2014 | 2 min branja | Prosti čas

Čari in pasti jadranja

Jadranje je za mnoge nekaj najbolj romantičnega, kar si morejo zamisliti za poletne dogodivščine, obenem pa zna biti izkušnja tudi hudo slaba. Z morjem v kombinaciji s človeško nepremišljenostjo namreč ni šale.

Poglejmo, kaj vse preži na nas:

Ego

Za kapitane na jadrnici veljata dve pravili: 

  1. Kapitan ima vedno prav! 
  2. V primeru, da se moti, velja prvo pravilo. 

Mnogi pa na žalost za krmilnim kolesom zelo hitro izgubijo zmožnost trezne presoje svojih zmožnosti in ego, ki tovrstno presojo zamegli, je pogost vzrok za nezgode, pa tudi za prepire na krovu.

Pomanjkanje znanja in izkušenj

Pri nas je izobraževanje za upravljanje jadrnice precej površno, saj je za pridobitev »izpita« dovolj zgolj znanje teorije. Te pomanjkljivosti kasneje nekateri popravijo na tečajih jadranja, mnogim pa ego spet dvigne samozavest in se počutijo povsem sposobne upravljati plovilo. V navtiki je potrebna široka paleta znanj (meteorologija, tehnika, mornarske veščine, fizika, pravila in predpisi ...), ki skupaj z izkušnjami zagotavljajo prijetno in varno plovbo, a teh znanj žal mnogi nimajo.

Vreme

Znate prepoznati vetrove, ki pihajo okrog vaših ušes in jader? Veste, kaj pomeni padanje zračnega pritiska? So veliki beli smetanasti oblaki lepi ali pomenijo nevarnost? Kaj pomenijo znaki na meteoroloških kartah v marini? Kako nastanejo valovi? Nasvet: če ste v dvomih o tem, kakšno bo vreme, vprašajte ribiča na pomolu, potem pa hitro po znanje, da ne bo prepozno!

Drugi navtiki

Na žalost vsa previdnost, znanje in izkušnje mnogokrat ne pomagajo pred neznanjem in nespretnostjo drugih in nezgoda je hitro tu. Še posebej v marinah, kjer se pogosto izkažeta nespretnost krmarjev plovil in zmedenost posadk, svoje pa dodajo še komentarji opazovalcev in trema.

Vse pa le ni tako črno

Vsi, ki se odločite vstopiti v navtični svet, najprej poskrbite za teoretično znanje. Temu kasneje dodajte izkušnje, ki jih boste nabrali z jadranjem z bolj izkušenimi od sebe, opazovanjem in učenjem med jadranjem. Kasneje boste prevzeli krmilo na odprtem, nato izvedli nekaj manevrov v marinah in tako počasi postali izkušen, varen in samozavesten krmar. Potem pa prijetnim dogodivščinam na morju naproti!

Pokrijte si hrbet

Vsako plovilo, tudi jadrnica, mora biti zavarovano, predlagamo pa vam tudi, da si ogledate dodatne možnosti zavarovanj. Saj veste, glavobol zaradi razbite ali potopljene barke vas zna spremljati še dolgo po predčasno končani jadralski izkušnji ...

Poskrbite za svoje plovilo

Do nezgode na morju pride hitro, finančne izgube, ki pri tem nastanejo, pa so lahko izjemno visoke. 

Preberite več