NAJBOLJŠE ZAVAROVANJE
JE TVOJE RAVNANJE

25.05.2023 | 6 min branja | Prosti čas

10 osnovnih potrebščin za dopust z ladjo

Skupina mladih uživa dopust z ladjo.

Naj se gre za krajši izlet, dopust ali daljše počitnice, pakiranje vedno zahteva dober premislek. Pripraviti se morate na najrazličnejše vremenske razmere, predvideti, kaj vse boste potrebovali pri aktivnostih, ki jih načrtujete in poskrbeti za potovalno lekarno. Pri pakiranju za dopust na ladji pa morate še posebej dobro pretehtati razne nepričakovane scenarije. 

 

Kaj vzeti s seboj na izlet ali dopust z ladjo?

Vožnja s plovili se močno razlikuje od katerega koli drugega načina prevoza, vključno z zračnim prevozom. Na čolnu ali jadrnici je, na primer, precej težje priti do nečesa, kar ste pozabili spakirati, dopust pa lahko vključuje tudi hojo po spolzkih površinah ali pa nenehne sunke morskega vetra, zato morate točno vedeti, kaj je treba prinesti s seboj.

Kaj torej vzeti s seboj na doživetje z ladjo? Obstajajo kakšne reči, ki jih nikakor ne boste potrebovali na križarki? Kaj pa vzeti s seboj za brezskrbna doživetja na drugih plovilih? V nadaljevanju zapisa razkrivamo 10 osnovnih potrebščin, ki jih morate spakirati za brezskrben dopust na ladji. 

 

1. Uporabno: mornarski čevlji 

S posebnimi mornarski čevlji boste zagotovo lažje hodili. Čeprav se zdi očitno, ne smete pozabiti, da boste na vašem dopustu na ladji nedvomno v neposrednem stiku z vodo. Tla bodo ponekod lahko namočili valovi ali manjše poletne nevihte, morda pa bodo mokra tudi zaradi čiščenja.

Ne pozabite spakirati zaprtih čevljev z gumijastim podplatom, ki preprečuje drsenje. Eden od trikov, da ugotovite, ali imate primerno obutev, je, da v kopalnici doma na tla polijete malo vode in s podplatom podrsate po mokrih tleh. Tako lahko preverite, ali se dobro oprijema mokrih površin. 

👉  Morda se vam bo zdelo koristno: Preberite nasvet, kako poskrbeti za plovilo Pred prvo plovbo v novi sezoni 

 

2. Nepremočljiv dežni plašč 

Nalivi sredi morja so precej pogostejši, kot bi si mislili. Kakovosten nepremočljiv dežni plašč bo poskrbel za vaše udobje in vas na vašem dopustu na ladji zaščitil pred dežjem. Najbolje je, da se odločite za kompakten in lahek plašč, ki ga zlahka zložite in pospravite v kovček. 

 

3. Topla oblačila 

Ste vedeli, da so temperaturna nihanja podnevi in ponoči na odprtem morju izrazitejša? To je posledica hladnega vetra, ki nastane zaradi nenehnega morskega vetra tudi poleti. S seboj vzemite jopič za hladne noči. Najbolje je, da izberete vetrovko, debelo jopico ali pulover, ki vas bodo zaščitil pred mrazom. 

Izberite vsestranska oblačila. Če načrtujete večdnevni izlet z manjšo najeto ladjo, bo prostora najverjetneje manj. V idealnem primeru poiščite takšna oblačila, ki bodo prestala vse hladne noči.

 

✅ Se na morje podajate na rekreacijskem plovilu? Poskrbite, da bo varnost na prvem mestu. Priskrbite si dobro zavarovanje plovila, ki bo odgovarjalo kakršnemu koli nepredvidljivemu dogodku.

 

Grafika: Za enodnevni najem čolna boste v Sloveniji odšteli od 200 do 450 evrov, za luksuzno ladjo pa 2200 evrov.

(Vir: https://www.rentaboat.si)

 

4. Nepremočljiva prevleka za prtljago 

Na dopust na ladji se ne smete odpraviti brez nepremočljive prevleke za prtljago. Na izletu z ladjo ali križarko bo vedno veliko vlage. Morda se boste odpravili na izlet na plažo, uživali v raznih vodnih aktivnostih ali plavali v bazenu. Kaj predlagamo za varnost?

✅ Da vaš telefon, pomembni dokumenti, kot je vaš osebni dokument, denar in fotoaparat ostanejo na suhem, predlagamo nepremočljiv ovitek TPU. V primerjavi z običajno PVC-plastiko, je TPU precej fleksibilnejši in odpornejši.

 

5. Pokrivalo in sončna očala 

Ko ste na ladji, se boste pred soncem težko skrili. Pred škodljivimi sončnimi žarki se zaščitite s pokrivalom ali kapo. S seboj ne pozabite vzeti še sončnih očal. Najbolje je, da se odločite za polarizirana sončna očala, ki bodo zaščitila vaše oči.

👉  Morda bi vas zanimalo tudi: Čari in pasti jadranja 

 

6. Tablete proti morski bolezni 

Prvič načrtujete dopust na ladji? V prvih dneh na ladji se pri mnogih pojavi slabost. Da bi se ji izognili, poskrbite, da niste nikoli dehidrirani. Pri sebi imejte vedno steklenico vode. Prav tako se v prvih dneh izogibajte prenajedanju ali alkoholu.

Vedno je priporočljivo, da vzamete tableto za preprečevanje in lajšanje slabosti, povezane s potovalno boleznijo. Najdete jih lahko v kateri koli lekarni brez recepta, pri izbiri pa vam bodo zaposleni v lekarn iz veseljem svetovali.

 

7. Dnevnik doživetij

Vašega dopusta na ladji se boste še leta z veseljem spominjali. Ena izmed dobrih idej je, da svoj izlet zabeležite v obliki dnevnika. Za beleženje potovanja si nabavite dobro beležnico s trdimi platnicami, ki je prevlečena s tkanino, v katero si boste lahko zapisali vsa svoja doživetja na ladji ali križarki. Kot suvenirje pa si lahko vanjo shranite, na primer, vozovnico ali kartico za vstop v kabino.

👉  Ali veste? Poznate največji nevarnosti za plovila na morju?

 

8. Majhen razdelilnik za napajanje elektronskih naprav 

Če boste na ladji kaj pogrešali, bodo to vtičnice. Običajno jih v prostorih ladje najdemo le nekaj. Napolniti si boste morali razno elektroniko, kot je vaš mobilni telefon, fotoaparat, prenosnik ali e-bralnik.

Priskrbite si majhen razdelilnik za napajanje z 2 ali 3 vtičnicami, da boste lahko istočasno polnili več naprav, a hkrati premislite tudi, kaj vzeti na ladjo. Zabavate se lahko tudi z družabnimi igrami in knjigami.

 

9. Krema za sončenje

Ne pozabite zaščititi kože! Na katerem koli dopustu na ladji boste močno izpostavljeni soncu. Izognite se prezgodnjemu staranju kože, obenem se z uporabo kreme z zaščitnim faktorjem lahko zaščitite tudi pred malignim melanomom. Uporaba zaščitnega faktorja 50 je vedno priporočljiva.

👉  Preizkusite, ali ločite mite od resnice v 9 trditvah o sončenju

 

10. Oblačila za športne dejavnosti 

Dopust je čas, ko se ne obremenjujemo s prehranjevalnimi navadami in damo svojo vadbeno rutino na stranski tir. Ne dovolite pa si, da bi preveč padli iz forme. Običajno lahko na komercialnih ladjah in križarkah najdete dejavnosti, povezane s športom. Vodna aerobika, vadba na sobnem kolesu in plesni tečaji so odlična priložnost za ukvarjanje s športom na plovilu. 

Ne pozabite spakirati lahkih kratkih hlač ali legic ter zračne majice s kratkimi rokavi. Vaše telo vam bo zelo hvaležno za malo telovadbe!

 

Grafika: 7 od 10 potnikov si za križarjenje po Evropi izbere Sredozemlje.

 

Reči, ki jih nikakor ne vzemite na izlet ali dopust z ladjo 

Preverili smo, kaj je dobro vzeti s seboj na izlet z ladjo. Katere pa so tiste reči, ki jih ne smete imeti pri sebi? Upoštevajte navodila in se izognite nezgodam na ladji. 

To so reči, ki so prepovedane na kateri koli ladji ali križarki.

  • Sveče.
  • Dišave za dom.
  • Ostri predmeti, kot so škarje, noži ali olfa noži. Nekateri ostri predmeti, ki so namenjeni osebni higieni, so dovoljeni, na primer rezila za brivnike. Dovoljeni so tudi potapljaški noži, a jih morate prijaviti pred vkrcanjem.
  • Likalniki za oblačila.
  • Orožje in strelivo, pravo ali ponarejeno za kakršno koli tematsko zabavo.
  • Kavni aparati.
  • Vnetljive ali eksplozivne tekočine, kot je tekočina za vžigalnike.
  • Amaterski radio.

Za konec naj vas spomnimo: imate plovilo oziroma si ga radi najamete za poletni izlet ali dopust, pa še vedno niste sklenili zavarovanja za plovilo? Pred odločitvijo se z zastopnikom posvetujte o vseh možnih kritjih.

 

Želite prebirati več podobnih vsebin?

Pridružite se prejemnikom naših novic in bodite obveščeni o novih objavah.

Pridružite se