NAJBOLJŠE ZAVAROVANJE
JE TVOJE RAVNANJE

14.05.2014 | 2 min branja | Pokojnina , Življenje

7 najpomembnejših razlogov za varčevanje

Varčevanje je vse pogosteje občutljiva tema. Marsikdo komaj preživi s tistim, kar ima, kaj šele, da bi kaj dal na stran. A če imate to možnost, potem vam polagamo na srce – še tako majhna privarčevana sredstva vam lahko kdaj tudi rešijo kožo. Ali pa si morda s tem denarjem privoščite kaj lepega, če ste sicer preskrbljeni. Zakaj torej varčevati? 

1. Nujni izdatki

Zagotovo je dobro imeti nekaj sredstev za nujne izdatke – nepričakovano popravilo avta ali morda nenadna izguba službe. V najboljšem primeru bi ta fond moral pokrivati od tri do šest mesecev vaših izdatkov. 

2. Upokojitev

Drugi pomemben razlog za varčevanje je vaša upokojitev. Že dolgo je znano, da v Sloveniji nimamo več dovolj denarja za spodobne pokojnine. Prej kot boste začeli varčevati za upokojitev, manj boste morali privarčevati v prihodnosti, brezskrbneje boste lahko uživali jesen življenja. 

3. Polog za hišo ali stanovanje

Tretji razlog za varčevanje je polog za lastno streho nad glavo. Veliko Slovencem je to pomemben cilj v življenju in z zajetnim pologom imate pri bankah precej večjo pogajalsko moč za posojilo. 

4. Počitnice 

Varčujete lahko tudi za kaj zabavnega, če le lahko. Morda za luksuzne počitnice, trimesečno potovanje po svetu ali kakšen dražji nakup, denimo res dober fotoaparat ali domači kino. A ne pozabite – tudi če ste varčevali za počitnice, se lahko na potovanju še vedno obnašate varčno.  

5. Nov avto

Eden izmed ciljev varčevanja je lahko nov avto. Plačilo z gotovino vam da veliko manevrskega prostora za zbijanje cene. Poleg tega je s takim načinom plačila precej manj stroškov kot z rednim mesečnim plačevanjem obrokov kredita ali lizinga. 

6. “Rezervni sklad” za popravila 

V rezervnem skladu je denar, ki ga dajete na stran za redna popravila ali prenove svojega doma, avta in drugega premoženja. Tako se ne boste ob vsaki taki priložnosti polotili sredstev za nujne izdatke, ki niso namenjena temu. 

7. Izobrazba

Sedmi razlog je varčevanje za vašo izobrazbo, npr. doktorski študij. Veliko zaposlenih se odloči za ta korak, ki zagotovo ni poceni. Sicer pa lahko še vedno varčujete za študijska leta svojih otrok. Že res, da je šolanje brezplačno, a potrebščine, prevozi in bivanje v času šolanja niso.

 

Varčevanje zagotovo ni na prvem mestu izdatkov, ki jih imamo Slovenci. A kadar imamo to možnost, je resnično pametno dodeliti nekaj sredstev za nepričakovane stroške, saj nam takšno načrtovanje prihrani marsikatero skrb. 

Vas zanima vaša pokojnina?

Naredite svoj izračun pričakovane pokojnine. 

Pogovorite se z zastopnikom