NAJBOLJŠE ZAVAROVANJE
JE TVOJE RAVNANJE

23.02.2024 | 4 min branja | Zdravje

Hitro okrevanje po smučarski poškodbi

Smučar, ki je padel na smučarski progi - Simbolna fotografija za hitro okrevanje po smučarski poškodbi.

Z razvojem smuči se je spremenila tudi tehnika smučanja. Karving smuči so razveselile hitrosti željne smučarjev, z njimi pa se je povečalo tudi tveganje za poškodbe kolena. Preberite, kaj botruje poškodbam in kako je po poškodbi okreval naš zavarovanec Igor.

 

Do smučarske poškodbe lahko pride hitro. Pri večji hitrosti je lahko dovolj že najmanjša napaka. K padcu pripomorejo še slabša kondicijska pripravljenost, utrujenost, precenjevanje smučarskih sposobnosti, neutrjen teren in snežne razmere.

Dr. Martin Zorko, dr. med., specialist fizikalne in rehabilitacijske medicine v Ambulanti Zdravje, svetuje: »Smučanje ni samo sezonski šport, nanj se moramo pripraviti že pred zimo. Ogrevanje z dinamičnimi vajami in nekaj počasnejšimi vožnjami zmanjša možnost za nastanek poškodb.«

 

Poškodben kolena so na smučanju najpogostejše

Že pred uvedbo smuči s poudarjenim stranskim lokom je bil kolenski sklep najpogosteje poškodovan del telesa pri smučanju, vendar pa se je v zadnjem obdobju povečalo število težjih poškodb kolena pri smučanju. Najverjetneje je glavni razlog za to povečana hitrost smučanja, ki ga takšne smuči omogočajo, in spremenjene klimatske razmere. Danes prevladuje smučanje po zelo trdih umetnih snežnih podlagah.

Najpogosteje težje poškodbe kolena so:

  • poškodba sprednje križne vezi,
  • poškodba stranskih vezi,
  • poškodba meniskusov in
  • poškodba hrustančnih površin kolena.

Kljub sorazmerno dobremu znanju smučarjev na slovenskih smučiščih je vsako leto zabeleženih okoli tisoč poškodb. Večina poškodb je lahkih, največkrat spremljajo padce, redkeje pa nastanejo pri trkih z drugo osebo ali oviro.

👉  Pogoste so tudi pokodbe rok in zapestij pri smučarskih padcih - kot se je zgodilo naši zavarovanki Maji, ki si je na smučanju v Avstriji zlomila zapestje.

 

Ivanova poškodba kolena pri smučanju

Pacient s poškodovanim kolenom na MRI. Simbolna fotografija za hitro okrevanje po smučarski poškodbi.

Ivan je velik ljubitelj smučanja, čeprav se, odkar ima dvojčke, na smučanje odpravi redkeje, kot nekoč. Daljše smučarske počitnice v Franciji so zato zamenjali poldnevni skoki na Krvavec, Vogel in druga slovenska smučišča. Zato je bil še toliko bolj vesel, ko se je njegova mama ponudila, da pride njegovi ženi pomagati pri negi dvojčkov, da bo lahko ves dan z bratom užival na smučišču. Začelo se je s čudovitim soncem, svežim umetnim snegom in dobro voljo.

A Ivanov smučarski dan se ni končal, kot si je zamislil. Pozno popoldne je neprevidno zapeljal na »kucelj« in padel. Zaradi neznosne bolečine v kolenu je obiskal urgenco. Poškodba je bila resna, vse je kazalo na poškodbo kolenskih vezi. Zdravnik, ki ga je pregledal, mu je pojasnil, da potrebuje preiskavo z z magnetno resonanco.

Ivan je ugotovil, da bi na MR kolena moral čakati najmanj en mesec, samoplačniško pa bi za storitev odštel čez 200 EUR. Oboje se je zdelo mlademu očetu nesprejemljivo, saj sta otroka prinesla kup stroškov, z bolečinami pa tudi ni mogel pomagati pri negi.

K sreči je že pred časom sklenil zdravstveno zavarovanje Specialisti z asistenco, ki mu je zagotavljalo hiter dostop do specialističnih preiskav. Ivan je poklical na Asistenco Zdravje, kjer ga je operater pomiril, da bodo magnetno resonanco uredili že v nekaj dneh po tem, ko bo oddal dokumentacijo. Na portal za varno komuniciranje Ivan je naložil izvid in že dva dni kasneje je prejel termin. Po opravljeni diagnostični preiskavi je odšel na pregled k ortopedu, ki je ugotovil, da bo potreboval operacijo kolena.

👉  Ne le pri smučanju, tudi pri teku so kolena močno obremenjena. Poglejte videonasvet strokovnjaka o tem, kako s pomočjo obrabe tekaškega čevlja lahko ugotovite, od kod vaše težave s kolenom.

 

Operacija zaradi poškodbe pri smučanju

Z izvidi je Ivan odšel k osebnemu zdravniku, ki je izdal dokumentacijo za operacijo. Na vrsti je bil že čez teden dni, ker so mu operirali vezi po novi metodi. Po operaciji je v bolnišnici ostal še 5 dni. Ob odpustu je dobil predpisane bergle in strogo ležanje, kar je bila za vedno aktivnega Ivana, ki ga je doma čakala družina s komaj tri-letnima otrokoma skoraj nemogoča naloga. K sreči je tudi tokrat na pomoč priskočila Ivanova mama, ki je njegovi partnerki vsak dan pomagala pri negi dvojčkov in Ivana.

 

Rehabilitacija po poškodbi kolena

Ivanu pa je na pomoč priskočila tudi zavarovalnica s storitvami zavarovanja Prehodna oskrba zaradi nezgode ali bolezni. Izkoristil je pomoč na domu, zagotovili pa so mu tudi prevoz iz bolnišnice z rešilnim avtomobilom.

Za Ivana se je smučarska sezona s poškodbo zaključila. Celotno zdravljenje in rehabilitacija sta dolgotrajna. Si je pa Ivan s sklenjenim paketom zdravstvenih zavarovanj za kar nekaj tednov skrajšal čas z bolečinami v kolenu. V javnem zdravstvenem sistemu bi na magnetno resonanco verjetno čakal več kot 3 tedne, v tem času pa je že bil na operaciji.

Dr. Martin Zorko, dr. med., specialist fizikalne in rehabilitacijske medicine v Ambulanti Zdravje, dodaja: »V primeru poškodbe kolena pogosto opazimo hitro zmanjšanje mišične moči in posledično tudi stabilnost, kar se pokaže že v tednu ali dveh. Zato so takojšnja zdravstvena oskrba, hitre raziskave, diagnoza, morebitna operacija in pa čimprejšnja vključitev v aktivno vadbo za moč in stabilnost (po operaciji in tudi če ta ni potrebna) ključnega pomena za hitrejšo in uspešnejšo rehabilitacijo.«

 

Katera zavarovanja so Ivanu pomagala do hitrejšega okrevanja po poškodbi kolena?

Ivan je pred časom sklenil paket zdravstvenih zavarovanj. Z zavarovanjem Specialisti z asistenco je prišel hitreje na vrsto za magnetno resonanco in do ortopeda.

Z zavarovanjem Prehodna oskrba zaradi nezgode ali bolezni je prejel pomoč na domu in prevoz na kontrolne preglede.

 

Zagotovite si celovito zdravstveno oskrbo

Hitro do specialista, diagnoze in okrevanja z zdravstvenimi zavarovanji Generali.

Specialisti z asistenco