NASVETI ZA TEK

17.09.2023 | 2 min branja | Poškodbe , Tehnika in oprema , Vaje , Video

Saša Tekič: Kaj vam o bolečinah v kolenu pove obraba tekaškega čevlja

Glede na obrabo tekaškega čevlja lahko določimo izvor treh bolečin v kolenu. Oglejte si vaje s katerimi razbremenite napetost.

 

 

Kineziolog Saša Tekič v posnetku razloži, da obraba vaših tekaških čevljev lahko razkrije vzrok bolečine v kolenu med tekom. Bolečino na zunanjem delu kolena običajno nakazuje obraba zunanjega dela čevljev, ki je pogosto posledica preobremenitve mišic na zunanji strani noge. Po drugi strani pa obrabljenost notranjega dela čevlja pogosto nakazuje bolečine pod pogačico in na notranjem delu stopala, saj tekači običajno preobremenjujejo notranji del noge.

Če se soočate z obrabo na zunanjem delu čevlja in bolečino na tem področju, se morate med izvajanjem vaje v posnetku (vaja 1) osredotočiti na pritisk na notranji stopalni lok. To pomeni, da v ležečem položaju s pokrčenim kolenom aktivno potisnete kost pod palcem in notranji rob pete v tla. Medtem ko dvigujete levo roko proti stropu z iztegnjenim komolcem, ohranite glavo v mirnem in sproščenem položaju. Pritisk prenesite na levo stopalo, na notranji rob pete in kost pod palcem, medtem ko dvigujete desno nogo in jo nagnete proti prsnemu košu. Ustavite se pri kotu 90 stopinj. Ves čas ohranite stik z notranjim stopalnim lokom. Z levo roko se počasi približajte desni nogi in zadržite ta položaj. Med to vajo boste naredili 10 dolgih izdihov in vdihov. Pomembno je, da se pri izdihu osredotočite na sprostitev in občutek napetosti v trebušnih mišicah. Po koncu izdiha zadržite napetost v trebušnih mišicah in sporščeno vdihnite skozi nos, da napolnite levo lopatico z zrakom. Ponovite to dihalno vajo 10-krat. Nato spustite nogo in roko na tla ter ponovite vajo še na drugi strani. Ta vaja naj se izvaja v treh serijah, trikrat na levi nogi in trikrat na desni nogi.

Tisti, ki imate obrabo na notranjem delu čevlja, se osredotočite na pritisk na zunanji del stopala (vaja 2). Aktivno potiskanje kosti pod mezinčkom in zunanji rob pete v tla je ključno. Med vadbo dvignite desno roko proti stropu in jo nato pokrčite v komolcu. Medtem ohranjate pritisk v desni nogi, dvignite levo nogo proti prsnemu košu in nato potisnite komolec proti levemu kolenu. Tudi tu boste izvedli 10 dolgih izdihov in vdihov, osredotočeni na trebušne mišice.

Izvajanje teh vaj vam lahko pomaga zmanjšati bolečino in nelagodje pri teku ter izboljšati udobje vašega teka. 

Preverite tudi naslednji nasvet Saše Tekiča:

Saša Tekič, kineziolog, KINEZIO Klinika

Aktiven športnik, ki si prizadeva za aktiven, uravnotežen in zdrav življenjski slog posameznikov, ki pri njem poiščejo pomoč. Svetuje o načinih prepoznavanja vzrokov težav in njihovem odpravljanju.