NAJBOLJŠE ZAVAROVANJE
JE TVOJE RAVNANJE

23.08.2023 | 6 min branja | Šport

Najboljša tekaška oprema: od športne ure do bluetooh slušalk

Najboljša tekaška oprema - dekle na sliki se pripravlja na tek z dodatnimi pripomočki poleg športne ure

Tekaška oprema, kot je športna ura, bluetooth slušalke in celo masažna pištola so poskrbeli za pravi preobrat na področju ljubiteljskega športa. Z njihovo pomočjo tekači spremljajo svojo telesno pripravljenost, okrevajo po naportnih tekih ter dobijo motivacijo da vsakič znova obujejo športne čevlje. Pri dosegu tekaškega cilja pomagajo tudi vedno bolj priljubljene aplikacije za tek. 

A pri teku ne gre le za premagovanje rekordov. Pomembno je, da trenirate preudarno, pravilno poskrbite za svoje telo in mu znate prisluhniti. Temu naj bo namenjena tudi tekaška oprema, ki jo izbirate - naj vas ne spodbuja, da dosegate vse boljše rezultate, pač pa da z njo prepoznate, kdaj morate upoštevati svoje telo in mu tudi dati dovolj časa, da okreva.

Pri Generaliju vas želimo spodbudili, da bi živeli kar najbolj polno in zdravo življenje, zato smo v Generali Skupini sponzorji številnih rekreativnih športnih prireditev po vsem svetu, med drugim tudi tekaških. V Sloveniji tako podpiramo največjo tekaško prireditev, Ljubljanski maraton, in slikoviti Mali kraški maraton.

👉 Mimogrede, ste že odtekli svoj prvi maraton? Preberite, kako se nanj pripraviti.

 

Športna ura in druga tekaška oprema lahko pomaga, da bodo treingi varnejši

Varen tekaški trening pomeni, da zmanjšamo možnost poškodb. Emmie Kay, glavna trenerka britanske tekaške skupine Start Running Stay Running, pravi: »Monitorji srčnega utripa so dobri za spremljanje napora med tekom – kakšen dan boste trenirali pri nižjem srčnem utripu (na primer za regeneracijo) in monitor ali druga tekaška oprema vam pomaga, da ne prekoračite zastavljenega praga.«

Emmie želi opozoriti predvsem na to, da s spremljanjem utripa pazite, da ne pretiravate tako med samim tekom kot ob dnevih za počitek. Počitek je zelo pomemben za ohranjanje telesne pripravljenosti. Če boste pretiravali, tvegate izgorelost.

 

Brezzične slušalke so nujen tekaški dodatek

Pozabite na klasične slušalke, napredek tehnologije ponuja opcijo, pri kateri se ne boste zapletali v kable, poleg tega pa boste lahko pozorni na okolico in hkrati poslušali glasbo. Kako? Vaša tekaška oprema naj vključuje bluetooh slušalke s tehnologijo kostne prevodnosti. 

Z njimi se ne boste zapletali v kable in ne bodo vam padale iz ušes. Takšne slušalke počivajo na ličnici in se udobno namestijo na zatilje. Zvok vibrira skozi kosti glave in čeljusti, zato glasbo slišite, kljub temu pa ne »nabija« naravnost v ušesni kanal. Tako je glasba težko preglasna, še bolj pomembno pa je, da boste kljub glasbi vseeno slišali tudi zvoke iz okolice, kar je za vašo varnost ključnega pomena, če tečete v prometu.

 

Masažna pištola pomaga pri regeneraciji

Masažna pištola je namenjena udarni terapiji - to pomeni, da z njo niz zaporednih hitrih udarcev pošljete neposredno v mišično skupino. S tem pospešite okrevanje in zmanjšate tveganje za poškodbe ali togost mišic. Nekatere masažne pištole nudijo tudi terapijo z vibracijskimi valovi.

Z udarno terapijo se pospešita obnova in rast tkiva, kar močno poveča pretok krvi v območje, to pa lajša bolečine in pospeši okrevanje.

 

Športna ura ali "smartwatch" - brez nje ni tekaške opreme

Seveda športna ura za tek ni res obvezna, a če se boste tekaških treningov lotili resno, je dobro, če vaša tekaška oprema vključuje tudi športno uro. S pravo uro spremljate učinkovitost vsake vadbe in lahko izmerite marsikaj:

  • srčni utrip,
  • čas teka,
  • višinsko razliko med tekom,
  • pretečeno razdaljo (s pomočjo vgrajenega sistema GPS),
  • osebni rekord,
  • kalorije in še in še.

Športna ura vam omogoča, da rezultate spremljate v realnem času. Tako hitro ugotovite, katera pot je za vas najboljša ter beležite napredek svoje telesne pripravljenosti, oziroma, kot svetuje trenerka, pazite, da vaš trening ni preveč intenziven, če bi morali počivati.

 

Člani programa ZAME Garmin naprave kupujete z 21% popustom

Prenesite svoj kupon

 

Uporaben seznam: kaj še lahko vključuje vaša tekaška oprema 

1. Pametna ali "fit" zapestnica z merilnikom srčnega utripa

Monitorji srčnega utripa so zdaj na voljo v obliki pametnih zapestnic in niso več tako okorni, kot nekoč. Če torej vaša tekaška oprema ne vključuje športne ure, si lahko umislite zgolj zapesnico. Z njo zlahka spremljate, kako intenzivna je vaša vadba in lovite tisto pravo mero, primerno za vaše telo.

Najbolje je, da sami raziščete, kaj vam ustreza in kaj ne. Za osnovo si zabeležite srčni utrip v mirovanju in preverite, kako se sčasoma znižuje, s tem ko se izboljšuje vaša telesna pripravljenost. 

2. Pametna kolebnica

Skakanje s kolebnico je v dneh med posameznimi tekaškimi treningi odličen način za dvig srčnega utripa ter krepitev vzdržljivosti in energije. 

Današnje kolebnice so svetlobna leta od tistih, ki se jih spomnite iz šolskih dni. Nekatere se ponašajo z LED lučkami in spremljajo rezultate vaše vadbe, med drugim, koliko kalorij ste pokurili in kako dolgo ste vztrajali v skokih.

Študija iz leta 2013 je pokazala, da že 10 minut skakanja s kolebnico na dan izboljša delovanje srca in ožilja pri moških. Vključite kolebnico v svoj tekaški trening, vadite lahko kjerkoli in kadarkoli, pokurite pa lahko celo več kalorij kot med 30-minutnim tekom. 

3. Pametni vložki za tekaške čevlje

Ko rečemo tekaška oprema se vam vložki za tekaške čevlje verjetno ne zdijo nenavadni, a najbrž ni prva misel na take s pametno tehnologijo. Ti posebni vložki imajo vgrajene senzorje, ki zbirajo podatke o teku in vas obveščajo o vaši tekaški drži, tehniki, hitrosti in razdalji.

Nekateri viri navajajo, da takšni vložki lahko sladkornim bolnikom pomagajo preprečiti nastanek razjed. Raziskave tudi kažejo, da so uporabniki pametnih vložkov izboljšali svojo tekaško držo in tek prilagodili, da je bilo poškodb čim manj.

👉  Morda pa želite teči bolj trajnostno? Preberite, na kaj morate paziti pti izbiri trajnostne opreme za tek

 

Pripomočki za boljšo vidnost

Za varnost pri teku je zagotovo pomembna tekaška forma, a včasih se varnost začne že pri tako preprosti stvari, kot je vidnost. Dobra forma vam ne bo dosti koristila, če se boste spotikali ob korenine oziroma če vas bo voznik prepozno opazil ob robu ceste. Vaša tekaška oprema naj zato vključuje LED luči in odsevnike!

Vedno, ko tečete v temi, torej zlasti v temnejših in hladnejših mesecih, je pomembno, da vidite, kje tečete, in da vas vidijo ostali udeleženci, če tečete v prometu. Z naglavno LED lučko boste svetili sebi in hkrati dajali signal tudi drugim udeležencem v prometu. Druga opcija so tudi LED luči na baterije, ki jih enostavno pripnete na tekaške čevlje. Tako ni več nevarnosti, da bi kaj pohodili ali se spotaknili ob korenine.

Da vas bodo videli drugi udeleženci v prometu, pa zagotovite tudi s svetlimi oblačili in odsevniki na oblačilih in opremi.

👉  Koristno branje: nasveti za boljšo vidnost pri teku v zimskih mesecih.

 

Kako lahko tekaška oprema prispeva k dobri tekaški izkušnji

Čeprav se zdi, da je tehnična tekaška oprema točno to, kar potrebujete, Emmie opozarja, da je treba nekatere časovne izračune ter izračune o kalorijah in pretečeni razdalji vzeti z rezervo.

»Slaba stran vseh teh pametnih napravic je, da niso vedno natančne in lahko prikažejo napačne podatke,« pravi. »Lahko gre za napačno prikazano razdaljo, ki jo je meril GPS (zmotijo ga visoke zgradbe v mestu) ali napačno število porabljenih kalorij, kar lahko vodi v prenajedanje.«

Poskrbite, da bodo vaša naprava in dodatki za tek:

  • vedno povsem napolnjeni,
  • umerjeni, kot priporoča proizvajalec,
  • da ne bodo predolgo izpostavljeni neposredni sončni svetlobi in
  • da bodo vedno posodobljeni na zadnjo razpoložljivo različico, saj bodo tako podatki o teku najbolj točni.

👉  Vas zanima več? Nadaljujte branje: ustrezne priprave na tek

 

Infografika: tekaška oprema - od športne ure do bluetooth slušalk

 

 

Viri, uporabljeni pri pisanju tega nasveta

Vizita
Salus University
SHAPE America; Society of Health And Physical Educators
National Library of Medicine
Manchester Metropolitan University
The Lancet

 

Želite prebirati več podobnih vsebin?

Pridružite se prejemnikom naših novic in bodite obveščeni o novih objavah.

Pridružite se