NAJBOLJŠE ZAVAROVANJE
JE TVOJE RAVNANJE

22.10.2023 | 3 min branja | Nezgoda , Prosti čas

Namigi za boljšo vidnost v zimskih mesecih

Varni in vidni v prometu

Zimski meseci niso prometna preizkušnja zgolj za avtomobiliste, na svojo varnost v prometu bi morali biti dodatno pozorni tudi pešci in kolesarji. Večino časa ste na cesti namreč v temi – pot v službo ali šolo je običajno v temi, pa tudi domov se pogosto vračamo v somraku ali temi. Preberite, kaj lahko naredite, da boste bolj vidni v prometu!

Modne zapovedi na področji zimskih plaščev in bund pogosto trgovine napolnijo s temnimi zimskimi oblačili za odrasle in celo pri otrocih je potrebnega nekaj iskanja, preden najdemo svetle bunde. A ravno taka moda poskrbi, da ste v prometu še manj vidni. Kako izbirate oblačila za otroke je pomembno, a ne pozabite na to tudi, ko izbirate svoja oblačila. Kot pri vsem, boste tudi v tem primeru najboljši zgled dali s svojimi dejanji.

Decembra 2020 je raziskava v Avstriji pokazala, da je bilo le 35 % pešcev oblečenih tako, da so bili v prometu dobro vidni.

 

Vi vidite avto, voznik pa vas ne

Človek ni narejen za lov v temi, zato človeško oko v temi in poltemi vidi slabše. To velja tudi za voznike, ne glede na to, kako pozorni so. Ne naredite napake, da bi mislili, da voznik vidi vas, ker vi vidite avto. Z močnimi lučmi, pa tudi glasnim motorjem, je avto neprimerno bolje opazen od vas - tudi, če je temen.

Pešci in kolesarji morate voznikom zato pomagati, da vas čim prej opazijo.

 

 

Tri številke, ki jih morate poznati: 26, 38 in 136

Obstajajo tri številke, ki jih morate poznati: 26, 38 in 136. Gre za bližino (ali daljavo) v metrih, na kateri vas bo voznik v temi opazil – glede na to, kako ste se oblekli.

  • Če nosite temna oblačila in ne uporabljate odsevnikov, vas bo opazil na razdalji 26 metrov. Pri 50 km/h bo pri vas le 2 sekundi po tem, ko vas je opazil.
  • Če nosite svetla oblačila, a ne uporabljate odsevnikov, vas bo opazil na razdalji 38 metrov. Pri 50 km/h vas bo ujel slabe 3 sekunde po tem, ko vas je opazil.
  • Če nosite svetla oblačila in odsevnike ali luč, vas bo opazil na razdalji 136 metrov. Pri hitrosti 50 km/h bo do vas potreboval 10 s po tem, ko vas bo opazil.

Mislite, da na kolesu svetlih oblačil z odsevniki ne potrebujete, ker imate prižgano luč? Motite se! Ker nesreča nikoli ne počiva in je v temi še bližje kot običajno, se vam kaj hitro lahko zgodi, da vas kakšna ovira na cesti vrže s kolesa. Če se ob tem poškodujete in ostanete na tleh, vam svetla oblačila in odsevniki lahko rešijo življenje.

 

Poskrbite za vidnost najmlajših

Otroška oblačila imajo pogosto odsevnike, pa tudi svetla zimska oblačila je lažje najti. Vseeno se poskusite izogniti vzorcu, da otroku, ko postaja starejši, začnete kupovati temnejša oblačila. Dokler jih le najdete, naj ima zimska oblačila v živih barvah, izkoristite pa tudi možnost zimskih kap v fluorescentnih barvah ali takih z odsevniki.

Tudi na šolski torbi naj bodo vedno odsevniki. Če otrok močno želi torbo, ki odsevnikov nima, si pomagajte z odsevnimi nalepkami. Te lahko kupite ločeno in jih namestite na izbrano torbo ter tako zagotovite boljšo vidnost.

 

Vam elegantna oblačila preprečujejo, da bi nosili odsevnike?

Najprej se vprašajte, ali je v temi, ko vas nihče ne vidi dobro, eleganca res tako pomembna? Včasih zagotovo je – najkasneje takrat, ko pridete na cilj. A to ne pomeni, da se morate v celoti odpovedati boljši vidnosti in varnosti. Pripravili smo nekaj idej, kako lahko nosite odsevnik:

Kresnička: najbolj očitna izbira, poleg tega pa tudi najbolj enostavna. Kresničko lahko iz žepa spustite tako hitro, kot jo lahko vanj tudi skrijete.

Odsevni trak: še ena očitna izbira – vzmetni odsevni trak lahko hitro namestite prek rokava in ga enako hitro odstranite in pospravite v žep. Pri kolesarjih je še lažje, saj trak lahko pomaga držati tudi hlačnico.

Torbe z odsevniki: če s seboj vzamete torbo, izberite tako z odsevniki. Če želite nekaj bolj diskretnega, lahko v torbico pospravite na primer tudi živorumeno zložljivo nakupovalno vrečko z odsevniki, ki jo v temi razgrnete in vanjo pospravite elegantno torbico in tako pridete vidneje do cilja.

Ne pozabite! Nobeno fluorescentno oblačilo ali odsevnik vam ne bosta pomagala, če ne boste upoštevali pravil prometne varnosti. Ostanite pozorni in vedno, ko je možno, vzpostavite očesni kontakt z vozniki, cesto pa prečkajte na temu namenjenih mestih.

 

Vidni tudi pri športu in na sprehodu z ljubljenčki

Rekreativci oziroma vsi, ki vas za eleganco ne skrbi, izbirajte oblačila in obutev z odsevniki. Tako boste varno opremljeni kadarkoli boste zunaj, brez da bi morali na to posebej pomisliti. Če pogosto tečete v temi, ne bo odveč, če si prek tekaške opreme oblečete živorumen varnostni brezrokavnik z odsevniki. Izberete lahko tudi kape, šale in rokavice z odsevniki. Z odsevnimi nalepkami pa lahko opremite tudi kolesarsko čelado.

Ne pozabite, da je tudi vaš ljubljenček pešec! Ne glede na njihovo velikost, so psi precej nižji od odraslega človeka, zato jih je že tako težje opaziti – sploh, če imajo temno dlako. Poiščite povodec z odsevniki in ga pripnite na ovratnico z odsevno površino, da bo vaš štirinožni spremljevalec bolje viden. Obstajajo tudi ovratnice z lučmi, ki poskrbijo, da so kužki še nekoliko bolj vidni in varnejši na večernem ali jutranjem sprehodu.

 

Naj bo tudi v zimskem času gibanje zdrava izbira – tudi, če čas za sprehod najdete šele po tem, ko pade tema.

 

Želite prebirati več podobnih vsebin?

Pridružite se prejemnikom naših novic!

Pridružite se