NASVETI ZA TEK

17.09.2023 | 1 min branja | Splošno , Video

Dr. Žiga Hladnik: Priporočeni preventivni pregled pred tekom

Dr. Žiga Hladnik svetuje, kdaj je dobro, da pred pričetkom redne vadbe ali pred zahtevnejšo preizkušnjo opravimo preventivni pregled.

 

 

V posnetku dr. Žiga Hladnik svetuje, kdaj so potrebni preventivni pregledi pred tekom. Poudarja, da preventivni pregledi pri športnikih niso potrebni za vse posameznike. Predvsem je odvisno od ravni telesne aktivnosti in prisotnosti morebitnih pridruženih telesnih bolezni.

Oseba, ki nima nobenih pridruženih telesnih bolezni in je redno telesno aktivna, običajno ne potrebuje preventivnih pregledov, tudi pred zahtevnejšo vadbo. Pri neaktivnih osebah, ki načrtujejo izvajanje intenzivnejše vadbe, pa je priporočljivo opraviti preventivni pregled vsaj zato, da se potrdi, da je telesna vadba varna.

Pri ljudeh s pridruženimi telesnimi boleznimi, kot so srčno-žilne bolezni, sladkorna bolezen in nekatere bolezni ledvic, čeprav morda nimajo očitnih simptomov teh bolezni, je pomembno, da opravijo preventivni pregled, še posebej, če so neaktivni. Pri zdravih posameznikih s pridruženimi boleznimi, ki se ukvarjajo z zmerno ali blago telesno aktivnostjo, preventivni pregled ni nujno potreben.

V primeru, ko se pojavijo znaki in simptomi, kot so težko dihanje, bolečine v prsih, otekanje ali druge težave, ki so lahko povezane s temi boleznimi, je telesna aktivnost odsvetovana, dokler zdravnik ne potrdi, da je varna za izvajanje.

 

Preverite tudi ostale nasvete dr. Hladnika:

Dr. Žiga Hladnik, specialist družinske medicine

V prostem času je tekač v ordinaciji pa se ukvarja s celostno obravnavo pacienta z upoštevanjem življenjskega sloga kot enega ključnih dejavnikov zdravljenja.
Svetuje o učinkih teka na zdravje.