NASVETI ZA TEK

17.09.2023 | 3 min branja | Poškodbe , Sklepi in mišice , Video

Doc. Dr. Klemen Bedenčič: Vrste poškodbe Ahilove tetive in ukrepanje

Poškodbo Ahilove tetive lahko tudi spregledamo in si na daljši rok pridelamo hujšo bolečino. Kako prepoznati težave in ohraniti zdravo tetivo?

 

 

Doc. dr. Klemen Bedenčič v posnetku pojasnjuje, da poznamo dve vrsti Ahilovega tetinitisa. Prva je imenovana insercijski tendinitis, ki se kaže z bolečino na mestu, kjer se tetiva pritrdi na kost. Ta oblika je pogostejša pri nekaterih anatomskih spremembah, ki lahko povzročijo bolečino, kot so Haglundova eksostoza in druge deformacije. Druga oblika, imenovana neinsercijski tendinitis, se pojavlja nekoliko višje in je bolj razširjena med tekači. Vzrok za težave ali bolečino pri tej obliki je lahko stara ali minimalna poškodba, ki jo lahko prezremo in ne čutimo, vendar se sčasoma, zlasti med daljšimi teki in večjimi obremenitvami, lahko razvije v hudo bolečino. To je pogosto posledica krčenja Ahilove tetive. Ko je tetiva preveč napeta in jo prisilno raztezamo med tekom, povzroči hude bolečine. Težave se običajno zmanjšajo, ko se dobro ogrejemo, zato tekači pogosto doživijo težave po vadbi. Včasih pa ne prepoznamo, da je to lahko znak drugega problema, in običajno pripišemo preprosti preobremenitvi ali drugim dejavnikom. V resnici pa lahko te težave igrajo ključno vlogo. Pravočasno prepoznavanje teh težav omogoča ustrezne ukrepe in preprečuje dolgoročne pavze pri športnih aktivnostih.

Če se bolečine pojavljajo kronično po nekaj kilometrih teka, je običajno posledica kronične poškodbe Ahilove tetive. Terapija za obe vrsti je v bistvu enaka. Pomembno je, da se pred tekom dobro ogrejemo in po koncu teka izvajamo intenziven razteg, zlasti ekscentrične vaje, kjer raztegnemo Ahilovo tetivo tako, da peta potuje pod nivo prstov. S tem ohranjamo primerno razteznost Ahilove tetive. Ko je tetiva prekratka, začnemo kompenzirati in napačno obremenjevati celotno stopalo, kar lahko povzroči težave ne le pri hoji, ampak tudi pri teku. Pravilna tehnika teka je ključnega pomena. Če že vemo, kako reševati težave z Ahilovo tetivo, in kdaj si privoščiti počitek, morda ni potrebe po obisku specialista. Vendar, če se pojavijo nove težave, ki jih še nismo reševali, je najbolje, da se takoj posvetujemo z ustreznim strokovnjakom, da preprečimo morebitne kronične težave.

 

Preverite tudi ostale nasvete Doc. Dr. Klemen Bedenčič:

Doc. dr. Klemen Bedenčič, specialist ortopedske kirurgije

Strokovnjak za stopalno kirurgijo in protetiko. Pomaga pri težavah zaradi artroze kolka in kolena, športnih poškodb gležnja in Ahilove tetive ter ploskega stopala in deformacij sprednjega dela stopala.