NASVETI ZA TEK

17.09.2023 | 1 min branja | Poškodbe , Sklepi in mišice , Video

Doc. Dr. Klemen Bedenčič: Kako ravnamo ob bolečini v stopalu?

Ortoped dr. Klemen Bedenčič pojasnjuje, kako ravnamo ob različnih bolečinah v stopalu.

 

 

V posnetku nas doc. dr. Bedenčič pouči, kako ravnamo ob različnih bolečinah v stopalu. Če se pojavijo bolečine v sprednjem delu stopala, ki so posledica točkovnih preobremenitev, lahko pomaga izbira boljših čevljev ali morda po meri narejenih vložkov za športne copate. Najenostavnejši test za tovrstno bolečino je bosa hoja. Če nimamo nobene opore oziroma podpore v čevljih, ki nam ublažijo bolečino se, ko hodimo bosi po trdi podlagi, ta bolečina najbolje izrazi. 

To je enostaven test anatomije stopala, če nas boli pod stopalnicami. V takih primerih obisk zdravnika ni nujno potreben, razen če ob vseh ustreznih ukrepih in pomoči vložkov čevljev ne pride do izboljšanja. V teh primerih lahko pridejo v poštev tudi kirurške rešitve, ki pa niso vedno potrebne. Če imamo bolečino, ki se pojavi v spodnjem delu stopala čez celotno površino, je čas za počitek. Pri bolečini, ki jo pa čutimo vzdolž celotnega loka, pa gre po navadi že za neko preobremenitveno reakcijo zaradi plantarnega fasciitisa ali celo plantarne aponevroze. Tam samo akutni počitek ni dovolj, ker se bo bolečina ob vsakem koraku javljala. Obiskati je potrebno vsaj fizioterapevta, da nam poda nekaj ustreznih vaj, s katerimi lahko ublažimo bolečine. V kolikor težave vztrajajo, je seveda potreben obisk specialista, ki se ukvarja s to patologijo, da poda ustrezne omejitve. Ko pa se bolečina pojavi v celotnem spodnjem delu stopala, ni čas samo za kratko pavzo ali neko modifikacijo, ampak se je treba težave resno lotiti.

 

Preverite tudi ostale nasvete Doc. Dr. Klemen Bedenčič:

Doc. dr. Klemen Bedenčič, specialist ortopedske kirurgije

Strokovnjak za stopalno kirurgijo in protetiko. Pomaga pri težavah zaradi artroze kolka in kolena, športnih poškodb gležnja in Ahilove tetive ter ploskega stopala in deformacij sprednjega dela stopala.