NAJBOLJŠE ZAVAROVANJE
JE TVOJE RAVNANJE

23.02.2021 | 2 min branja | Zdravje

Bulica, ki običajno ne pomeni nič dobrega

Silva se nikoli ni prištevala med ljudi, ki iz vsake najmanjše muhe po nepotrebnem ustvarijo velikanskega slona. Vsakodnevne težave je reševala z nasmehom in če se je le dalo, so jih doma čim več rešili sami. Silva in njen mož tudi svoje živahne triletnice Metke nikoli nista zavijala v vato, zato so bile odrgnine, buške ter sem ter tja kakšna solza preprosto del igre in nabiranja življenjskih izkušenj.

A to ne pomeni, da se resnih težav doma niso lotevali z vso pozornostjo ali da so jih pometali pod preprogo. Silva se je vsake take lotila takoj in to je storila tudi takrat, ko ji je hči povedala, da »ima eno pikico«, z možem pa sta na njenih prsih otipala majhno bulico.
 

V Sloveniji vsako leto za rakom zboli približno 50 otrok. S pravočasno diagnozo in zdravljenjem pozdravijo skoraj 80 % otrok z rakom. Vir: Onkološki inštitut Ljubljana

 

Ali je bulica nevarna?

Ker Metke bulica pod kožo ni bolela, srbela ali kaj podobnega, sta sklenila še malo počakati, vendar je bilo stanje po mesecu dni slabše. Bulica se je še nekoliko povečala in ker ni šlo za mozolj ali kaj podobnega, je Silva svojo deklico odpeljala k zdravniku na pregled. Tam so jo najprej pomirili, da najverjetneje ni nič nevarnega, vseeno pa niso želeli ničesar prepustiti naključju in so jima izdali napotnico za specialista. Oznaka: hitro-2; predvidena čakalna doba v javnem zdravstvenem sistemu: 98 dni (tri mesece). Tri mesece spraševanja, ali gre za nevarno bulico? Na srečo ne! Silva je poklicala Asistenco zdravje in jim 5. 4. poslala vso zbrano dokumentacijo, saj je imela tudi za Metko sklenjeno zavarovanje Specialisti z asistenco.
 

Čakalna doba za prvi pregled pri dermatologu v javnem zdravstvenem sistemu je 98 dni, kar bi za mamo triletnice pomenilo celo večnost.

 

Odstranitev bulice v mesecu dni

Metka je imela že 10 dni po poslani dokumentaciji dogovorjen pregled pri dermatologu, ki je predlagal odstranitev bulice, poseg odstranitve pa je plastični kirurg opravil le dober mesec po tem, ko je mama poslala dokumentacijo. Kljub hitremu razvoju dogodkov se Silva še vedno ni počutila povsem v redu. Za kakšno bulico je šlo? Je nevarna? Kaj je bil vzrok za njen nastanek? Prebrala je namreč toliko vsega o takih in drugačnih bulicah, še posebej tistih, povezanih z različnimi oblikami raka, zato ji zgolj odstranitev bulice ni bila dovolj.

Pregled pri dermatologu v 10 dneh:

  • Mama Silva je 5. 4. 2020 poslala dokumentacijo za odobritev. 
  • Metka je 15. 4. 2020 opravila pregled pri dermatologu, plastični kirurg pa je 7. 5. 2020 opravil poseg (odstranitev bule).
  • 14 dni kasneje je Metka opravila še kontrolni pregled.

Vzorec tkiva je zdravnik specialist poslal na nadaljnje raziskave, Silva pa bo lahko dobila več informacij, ko bo izdelan patohistološki izvid oziroma na kontrolnem pregledu, na katerega je bila Metka naročena 22. 5. Za preglede, poseg in preiskave, ki so bile opravljene v dobrem mesecu in pol, je zavarovalnica plačala 420 EUR, Silva pa ni imela nobenih dodatnih stroškov.

Zgodba je resnična, le nekatere podrobnosti (ime, kraj in podobno) so zaradi varovanja osebnih podatkov spremenjene.

 

Nimate potrpljenja za dolge čakalne vrste pri specialistih?

Zavarovanje Specialisti z asistenco vam omogoča hiter pregled pri specialistu in začetek zdravljenja.

Naročite svetovalca