NAJBOLJŠE ZAVAROVANJE
JE TVOJE RAVNANJE

11.10.2018 | 2 min branja | Prosti čas , Tujina

Kam s prtljago, medtem ko pohajkujete po tujih mestih?

Med potovanji se pogosto zgodi, da vam med čakanjem na naslednji let ali drug prevoz ostane ravno dovolj časa za hiter skok v mesto. A kaj, ko imate s seboj veliko potovalko ali drug kos prtljage, ki ga ne bi radi nosili s seboj. Kam torej s prtljago za uro ali dve, da bo na varnem, vi pa si boste v miru ogledali mesto?

Spoznajte rešitve za začasno shranjevanje prtljage

Izberite tisto, ki vam v trenutnem položaju najbolj ustreza: 
  • Receptor, lahko popazite na prtljago? Ta opcija je najbolj uporabna predvsem, kadar pridete hotel ali hostel, preden se lahko prijavite (check-in) in zložite stvari v sobo. V večini nastanitvenih objektih se da z osebjem dogovoriti za hrambo prtljage v hotelskem skladišču ali pri receptorju. Kaj pa, ko odhajate? Verjetno se ne boste želeli vračati.
  • Shranjevanje prtljage v namenskih omaricah: Če čakate v bližini ali na letališču, železniški ali avtobusni postaji, lahko prtljago shranite v omarico, ki se da zakleniti. Tako vam kovčka ne bo treba voziti po ulicah, v muzeje in skozi trgovine, ampak vas bo počakal na varnem. Ponekod ceno obračunajo na uro, drugo na dan.
  • Shranjevanje prtljage v nakupovalnem centru: Večji centri običajno podobno kot železniške in avtobusne postaje ponujajo omarice, v katerih lahko za nekaj ur shranite svojo prtljago. Poudarek je predvsem na nekaj urah, saj je dostopnost vašega kovčka oz. prtljage omejena z delovnim časom shopping centra.
  • Obstaja AirBNB za prtljago – BagBNB, Luggage Hero in podobni! Gre za storitev hrambe prtljage »luggage-sitting« (varstvo prtljage), pri kateri več med seboj povezanih ponudnikov v mestu omogoča kratkotrajno hrambo prtljage v kiosku, trgovini, shopping centru, lokalu, hotelu ali drugje. Točke, ki so povezane v storitev, poiščete s pomočjo aplikacije, storitev pa se obračuna po urah in kosih shranjene prtljage. (Nasvet: pred uporabo preberite izkušnje preteklih uporabnikov!)

Prtljaga je na varnem, zaklenjena v avtomobilu. Pa je res?

Karkoli izberete, najslabše je prtljago pustiti v avtu. Prtljaga, še posebej turistična, je nedvomno med najpriljubljenejšimi tarčami nepridipravov. Že samo boljša potovalka je lahko vredna nekaj sto evrov, poleg tega pa so v potovalkah, torbicah in nahrbtnikih denar in dokumenti, fotoaparati, pametni telefoni, računalniki in drugi vredni predmeti, ki jih tatovi hitro spremenijo v denar. Če tatove zasrbijo prsti, bodo vlomili v nekaj sekundah, zato dajte večje potovalke vedno v prtljažnik, predvsem pa avto parkirajte le na varovanih parkiriščih in garažnih hišah, kjer imajo poleg tehničnega (kamere, zapornice) tudi fizično varovanje (uslužbenci parkirišča).

Zavarovanje za tujino, ki krije tudi krajo prtljage

Ne glede na to, na kakšen način potujete, poskrbite, da bo vaša prtljaga vedno zaklenjena s potovalnimi ključavnicami ali ovita s posebno folijo in dobro označena. Ves čas jo imejte na očeh ali v varni hrambi, priporočamo pa vam tudi, da jo še dodatno zavarujete v sklopu zavarovanja Tujina Plus.

Kako se je to splačalo družini Novak?

Patrik, Zoja in njuna otroka so se med vračanjem z družinskega potovanja po Portugalski ustavili v Španiji, kjer so si ogledali Malago. Avto so parkirali na stranski ulici in se odpravili na potep. Fotoaparat so vzeli s seboj, nahrbtnik z nekaj vrednejšimi predmeti pa pustili v prtljažniku.  
Ob povratku k avtomobilu jih je pričakala uničena ključavnica prtljažnika, na srečo pa vlomilci niso razbili stekla. A to je bila kaj slaba tolažba, saj so jim ukradli precej reči, na katere so jih vezali tudi lepi spomini. Vlom in krajo so takoj prijavili policiji in o dogodku obvestili tudi asistenčni center zavarovalnice, pri kateri so imeli sklenjeno zavarovanje za tujino.

Konec dober vse dobro!

Po prihodu domov je Patrik predložil seznam ukradenih predmetov, policijski zapisnik in račune ukradenih predmetov. Ker je imel sklenjeno družinsko zavarovanje za 15 dni za 4 osebe (premija 55,95 EUR) z zavarovalno vsoto 50.000 EUR, mu je zavarovalnica povrnila 500 EUR iz naslova odškodnine za krajo prtljage.
 
Še zadnji popotniški nasvet: Preberite tudi, zakaj se vam še splača skleniti zavarovanje za tujino Tujina Plus tukaj oziroma kako vam kritja pomagajo v primerih, ko v tujini izgubite ali vam ukradejo dokumente, ko zamudite let, ko je let v zadnjem trenutku preklican ali ko vam ukradejo denar.
$content

Se odpravljate v tujino?

Zavarovanje TUJINA vključuje pomoč Asistenčnega centra v slovenščini 24/7, kjer je na voljo tudi medicinsko osebje.

Preberite več