NAJBOLJŠE ZAVAROVANJE
JE TVOJE RAVNANJE

23.05.2016 | 2 min branja | Avto

Vlom v avto: veste, kako ga preprečiti?

Policija vsako leto sproži kar nekaj akcij opozarjanja na vlomilce v osebna vozila. Pri vlomih v vozila običajno ne gre za načrtovana dejanja, kakršna so kraje vozil, ampak so pogosto posledica nepazljivosti oziroma malomarnosti voznikov in potnikov. Po podatkih policije potrebujejo vlomilci za razbitje stekla, krajo predmeta iz vozila in pobeg le dobrih deset sekund, zato morate poskrbeti, da vlomilcem ne boste dali povoda za tovrstno »akcijo«.

Prilika dela tatu

Star pregovor še kako drži, saj je vlomov v vozila, v katerih ni bilo vrednejših predmetov na vidnem mestu, veliko manj kot v vozila, kjer so torbe, vrečke, torbice in podobno na sedežih ali odlagalnih površinah. Verjetnost za vlom lahko sami učinkovito zmanjšate, če upoštevate nasvete policije:

  • Skušajte se izogibati parkiranju vozila na slabo osvetljenih parkiriščih in v zakotnih ulicah. Predvsem v tujini, kjer ne poznate okolja, parkirajte svoje vozilo na obljudenih krajih oziroma na varovanih parkiriščih in v garažnih hišah.
  • Torbic, kovčkov in drugih predmetov ne puščajte na policah, sedežih ali na drugih vidnih mestih. Ker so vaba za tatove, jih shranite v prtljažniku. Zlatnine, denarja, kreditnih kartic, čekov in dokumentov nikoli ne puščajte v avtu, niti v zaprtih in zaklenjenih predalih ne.
  • Tudi predmeti v vrečki ali torbici, ki sicer niso dragoceni, so lahko vaba za storilce, saj ti ne vedo, kaj vrečka oz. torbica skriva. V tem primeru bo povzročena materialna škoda večja, kot je vrednost odnesenih predmetov.
  • Prtljago naložite v vozilo tik pred potovanjem. Koles in druge prtljage ne puščajte na strehi avtomobila.
  • Če je le mogoče, ne puščajte ključev v avtomobilu brez nadzora (avtopralnica, servis). Preprečili boste ponareditev ključev in tatvino vozila.
  • Ko zapuščate vozilo, zaprite vsa okna in vrata ter obvezno zaklenite vozilo, prtljažnik in pokrov posode za gorivo.
  • Če imate možnost, izvlecite avtoradio ali odstranite prednjo ploščico, ki je ne puščajte v vozilu. Če imate na vetrobranskem steklu nameščeno navigacijsko napravo, ne pozabite sneti naprave in nosilca.
  • Vključite alarmno napravo.
  • Ključe vedno vzemite iz vozila, tudi v primeru, če le za hip zapustite vozilo.

Kaj storiti, če vam vlomijo v avto?

Če vam vlomijo v vozilo, takoj pokličite policijo na številko 113. Ne dotikajte se ničesar, ne pospravljajte in ne premikajte predmetov, saj lahko s tem uničite morebitne dokaze in sledi. Če vlomilca presenetite pri vlomu, najprej pomislite na svojo varnost. Vlomilec je lahko tudi oborožen, zato ga ne skušajte prijeti sami. Zapomnite si čim več podatkov in podrobnosti ter takoj obvestite policijo. Za policijo koristni podatki o storilcu so spol, starost, velikost, obleka, posebne značilnosti obraza, hoje in govora, registrska številka, barva, znamka in tip vozila storilca, s katerim je pobegnil. Zapomnite si tudi smer njegovega pobega. Policistom čim natančneje opišite tudi vse predmete, ki so jih odnesli iz vozila.

Varovanje in zavarovanje

Poklicni vlomilci znajo vlomiti v avto skoraj brez škode in vidnih sledi, medtem ko je posledica večine »priložnostnih« vlomov razbito steklo. Zamenjava razbitega stekla ali menjava polomljene ključavnice nista poceni, zato je priporočljivo skleniti kasko zavarovanje vozila. Tako boste z lažjim srcem pustili vozilo na parkirišču, vrednejše predmete pa vseeno raje odnesite s seboj.

Poskrbite za finančno varnost in uspešno zdravljenje svojih otrok

Čas odraščanja prinaša tudi povečano možnost lažjih ali težjih poškodb. Nezgodno zavarovanje pomembno pripomore k uspešnemu in brezskrbnemu okrevanju ter k finančni varnosti družine.

Naročite svetovalca