NAJBOLJŠE ZAVAROVANJE
JE TVOJE RAVNANJE

19.01.2018 | 3 min branja | Prosti čas , Tujina

Kako izbrati družinski smučarski počitniški paket?

Smučarski dan, ki ga preživite na smučarskih počitnicah, je povsem drugačno doživetje od navadnega smučanja ob koncu tedna. Vijuganje po strminah je sicer enako, a pri smučanju za en dan se popoldne odpeljete domov, na počitnicah pa se takrat začne drugi, včasih še veliko zabavnejši del dneva. Za otroke je to eden najboljših zimskih tednov, tak pa je lahko tudi za starše, če prej izberejo pravi počitniški aranžma in naredijo dober načrt. 

Zadovoljni otroci – odličen dopust

Starši vedo, da je otroški dolgčas najhujši sovražnik dobre volje, zato je recept za prijetne počitnice dokaj enostaven: otrokom ne sme biti nikoli dolgčas. Iz izkušenj vemo, da imajo otroci obilo energije tudi popoldne, ko bi si odrasli privoščili nekaj počitka, zato je priporočljivo vedno imeti kakšnega asa v rokavu. Če se na dopust odpravljate sami, preverite, kakšna je ponudba izbranega smučarskega centra, še boljše pa je, če se na zimovanje odpravite organizirano.

Dopoldne smučamo, popoldne se zabavamo

Družinski paketi zimskih počitnic, ki jih ponujajo različne turistične agencije, športna društva in smučarski klubi, omogočajo staršem in otrokom, da se do sitega nasmučajo, poleg tega pa jih vsak dan vse do večera čaka obilo različnih aktivnosti. Oglejmo si, na kaj morate biti pozorni pri izbiri počitniškega paketa:
  • So smučarske vozovnice vključene? Običajno so del aranžmaja tudi tedenske vozovnice, vseeno pa ne bo odveč namig: veliko smučišč spada v večja smučarska območja, ki imajo enotno vozovnico. Če načrtujete več smučarskih dni, razmislite o družinski sezonski vozovnici, s katero boste smučali ob koncih tedna, nato pa na enem od smučišč s tega območja preživeli tudi tedenski smučarski dopust. 
  • Tečaj smučanja in vrtec za otroke. Če uživate v smučanju, obenem pa imate majhne otroke, ki še ne morejo na zahtevnejše proge, poiščite aranžma, ki ponuja tudi organizirano varstvo otrok oziroma smučarski tečaj! Le tako boste imeli nekaj ur samo zase in se pošteno nasmučali. Slabosti sta, da je treba tečaj običajno doplačati, poleg tega pa traja delavnik učiteljev smučanja le nekaj ur na dan. 
  • Govorijo slovensko? Slovenski organizatorji počitnic imajo tudi svoje animatorje, če pa greste v tujino v lastni režiji, se pozanimajte, če imajo smučarske šole tudi učitelje, ki govorijo slovensko. To je še posebej pomembno za majhne otroke.
  • Program popoldanskih aktivnosti. Kljub temu, da govorimo o »smučarskih« počitnicah, so popoldanske aktivnosti nadvse pomembne. Ponudba je odvisna od posameznega kraja in iznajdljivosti animatorjev, tule pa je le nekaj aktivnosti, ki jih lahko doživite po smučanju:
    • ustvarjanje za otroke v igralnicah,
    • športne igre v telovadnicah,
    • kopanje v bazenu,
    • aktivnosti na snegu in ledu (drsanje, sankanje, pohod z baklami, krpljanje),
    • gradnja sneženih gradov in najlepšega sneženega moža,
    • iskanje zaklada po mestu,
    • družabni zabavni večeri (karaoke, tombola, »pokaži, kaj znaš«, mini disko),
    • maškarada, novoletna zabava (če ustrezata terminu počitnic).
Animatorji imajo ogromno različnih idej in aktivnosti, ki so prilagojene otrokom vseh starosti in tudi odraslim, zato vam bo le redko dolgčas. Seveda pa greste lahko popoldne tudi po svoje ali pa preprosto – počivate.

Se zgodi …

V tednu dni smučanja in še vrsti drugih aktivnosti se lahko kaj hitro pripeti tudi kakšna nevšečnost, zato nikakor ne smete pozabiti na zavarovanje. Ne le na smučišču, kjer najprej pomislimo na zlomljene noge in roke, vrsta nezgod se lahko pripeti tudi med sankanjem, drsanjem ali na bazenu. Vse, ki načrtujete dopust v tujini, bi radi opomnili na to, da evropska kartica zdravstvenega zavarovanja krije le najnujnejšo zdravstveno pomoč v javnih bolnišnicah, medtem ko boste morali vse ostale storitve, prevoze in podobno plačati sami. Da evropska zdravstvena kartica ne zadostuje, svetuje tudi Zveza potrošnikov Slovenije. Pred dopustom v tujini je zato najbolje skleniti zavarovanje za tujino z asistenco Tujina, s katerim boste zavarovani vsi člani družine. Storitve asistenčnega klicnega centra so v slovenskem jeziku na voljo 24 ur na dan 7 dni v tednu, zavarovanje pa nudi tudi organizacijo nujne zdravstvene pomoči ter kritje nujnih in nekaterih dodatnih stroškov. 
 
Si težko predstavljate stroške, ki jih prinese oskrba zloma noge? Oglejte si infografiko:
 
 
Družinsko zimovanje ponuja veliko zabave od mrzlega jutra do utrujenega večera, a pri tem se morate predvsem starši zavedati, da je vsak dan tudi nova priložnost, da gre kaj narobe. Če k temu dodamo še precej visoke stroške, povezane z zdravstveno oskrbo, je razlogov za zavarovanje Tujina več kot dovolj. 
 
Zgodba je resnična, le nekatere podrobnosti (ime, kraj in podobno) so zaradi varovanja osebnih podatkov spremenjene.
 
$content

Se odpravljate v tujino?

Zavarovanje TUJINA vključuje pomoč Asistenčnega centra v slovenščini 24/7, kjer je na voljo tudi medicinsko osebje.

Preberite več