NAJBOLJŠE ZAVAROVANJE
JE TVOJE RAVNANJE

23.11.2016 | 2 min branja | Pokojnina , Življenje

Za mlade, ki si želijo več za prihodnost

Mladi ste pri varčevanju za dodatno pokojnino v prednosti, saj imate pred seboj dolgo dobo varčevanja. Pričnete lahko že z majhnimi zneski, ki jih povečujete v skladu s svojimi zmožnostmi. S postopnim varčevanjem lahko prihranimo za solidno pokojnino.

Uveljavite davčno olajšavo

Ali ste vedeli, da lahko del zneska od plače (do 5,844 % bruto plače), ki ga namenite za pokojninsko varčevanje, uveljavljate kot davčno olajšavo? To pomeni, da če zaslužite okrog 900 EUR bruto na mesec, lahko prihranek znaša do 100 EUR letno.

Mesečno vplačilo od neto plače Bruto plača Letna višina vrnjene dohodnine
50 € 900 € 96,00 €
80 € 1.500 € 259,20 €
150 € 2.700 € 738,00 €

Tukaj lahko izračunate kakšna bo vaša pričakovana državna pokojnina >

Varčevati lahko pričnete z majhnimi zneski, ki jih kasneje zvišate

Če ne veste, kako bi se lotili varčevanja, si zastavite svoj varčevalni cilj. Na primer: želim 45 odstotkov dodatnih mesečnih dohodkov po upokojitvi. Če seledimo napovedi, ki pravi, da bo naša pokojnina znašala le 45 % današnje plače, naj bo naš cilj ustvariti vsaj 45 % dodanih prihodkov z varčevanjem.

Kako? Presodite, kateri stroški so zares nujni

… in kateri še zdaleč ne. Velike možnosti prihranka imamo pri nakupih oblačil, obutve, stroških za restavracije in počitnice. Npr. že odpoved eni kavici dnevno, vam omogoča fond 30 EUR mesečno za varčevanje oz. 360 EUR/leto.

Konkretna formula za dodatno pokojnino je varčevanje v 2. in 3. stebru

Za pokojnino varčujemo v treh stebrih: Prvi je državna pokojnina, drugi steber je dodatna pokojnina (zanjo varčujete v zavarovalnici in uveljavite davčno olajšavo). Tretji steber pa predstavljajo vsa življenjska zavarovanja z varčevalno komponento. Primer varčevanja v tretjem stebru je zavarovanje Enkratna priložnost AS, pri kateri boste pleme­nitili sredstva v naložbi Aktivni AS. Naložbe se upravljajo na tehnološko inovativen način, ki zmanjšuje tveganja in omogoča mož­nost višjih donosov. Po desetih letih od začetka zavarovanja Enkratna priložnost AS so doseženi donosi neobdavčeni.

Nasvet strokovnjaka

»Mladi, ki že ob prvi plači razmišljajo, kako bi uresničili svoje cilje, so na najboljši poti za dobro dodatno pokojnino. Seveda pa lahko varčujemo le, če smo zmožni za delo. Zato je priporočljivo v svoj krog varnosti vključiti kombinacijo varčevanja za pokojnino, zdravstveno in nezgodno zavarovanje.« svetuje Kristina Kožman, strokovnjakinja za pokojninska zavarovanja v Adriaticu Slovenici.

Izgovori in razlogi ZA varčevanje

Premlad sem, kje je še čas za pokojnino.
Ne drži. Izračuni kažejo, da kdor začne varčevati že s prvo plačo, bo zagotovo dosegel dobro dodatno pokojnino. 
Varčevanje za pokojnino se ne izplača. Z 1,67 evra dnevno zberete kar 50 evrov mesečne premije za dodatno pokojnino. In še to, varčevanje za dodatno pokojnino je edino, s katerim pridobite davčno olajšavo. Odlično za začetek! 
Nihče od mojih prijateljev ne varčuje.
Nasprotno. Tretjina Slovencev varčuje za dodatno pokojnino.