NAJBOLJŠE ZAVAROVANJE
JE TVOJE RAVNANJE

07.03.2019 | 2 min branja | Prosti čas

Spoznajte 5 najbolj srčkanih kužkov

Pogled na srčkanega psička razvedri vsakogar in kdaj so tako prikupni, da se je enostavno težko upreti skušnjavi, da bi kužka objeli in pocrkljali. Psički so nam še posebej očarljivi kot mladiči in to ni naključje – evolucijsko so mladički najbolj prikupni v času, ko izgubijo materino zaščito ter potrebujejo novega varuha in skrbnika. Pravi pasji ljubitelji smatrajo vse pse za čudovite, vendar ne gre zanikati dejstva, da so nekatere pasme preprosto bolj simpatične in privlačne za oko kot druge. Poglejmo seznam petih najbolj srčkanih kužkov. 

Pomeranec

Pomeranci izvirajo iz Nemčije in Poljske, vendar so za njihovo velikost in raznolikost barv zaslužni angleški rejniki – priljubljeni so bili tudi na angleškem dvoru. So zelo majhni, igrivi ter radovedni psički s kratkim nosom, rjavimi očmi in kratkimi pokončnimi uhlji. Značilnost pomerancev je zelo gost kožušček, večinoma rdeče-oranžne in bele barve, ki jim daje videz malih kosmatih kepic. Najbolj znan predstavnik te pasme je nedavno preminuli kužek po imenu Boo, ki je postal prava internetna senzacija s petimi milijoni sledilcev na družbenem omrežju Facebook in se ponašal z nazivom najbolj prisrčnega psa na svetu.

Yorkshirski terier

Yorkshirski terierji so majhni, inteligentni, samozavestni, dolgodlaki kužki, ki dosežejo težo okoli treh kilogramov, ko odrastejo. Večina lastnikov svoje yorkije ostriže na kratko, ker je takšno dlako enostavno lažje vzdrževati, prikupni pa so enako tako s kratko kot z dolgo dlako. So zelo družabni psi, uživajo v pozornosti in imajo živahen, igriv in ljubezniv karakter. Močno se navežejo na lastnika in so priljubljeni družinski psi, primerni tudi za manjša stanovanja.

Beagle

Pasma angleški brak je bolj znana po angleškem imenu Beagle. Ti mali lovski psi imajo zelo dober voh in jih pogosto uporabljajo za iskanje in detekcijo. Najbolj pogosta je tribarvna belo, črno, rjava različica, običajne pa so tudi dvobarvne kombinacije z belo kot osnovno barvo. Odlikujejo jih kratka gladka dlaka, dolga povešena ušesa in privzdignjen rep. Zaradi prikupnega videza in živahnega karakterja se angleški braki pogosto pojavljajo v popularni kulturi. Stripovski junak Snoopy velja za najbolj znanega beagla na svetu. 

Šetlandski ovčar

Šetlandski ovčarji ali krajše šeltiji so po videzu kot miniaturne verzije škotskih ovčarjev, katerih znana predstavnica je knjižna in filmska junakinja psička Lassie. Dolg zašiljen gobček in bujen kožuh, ki se okoli vratu podaljša v pravcato grivo, sta najbolj izraziti lastnosti šeltijev. So zelo živahni, agilni in vzdržljivi psi, kot je značilno za vse ovčarje. Veljajo za eno izmed najbolj inteligentnih pasem, povprečen šelti naj bi razumel nov ukaz v manj kot petih ponovitvah.

Maltežan

Maltežani so manjši, živahni in razposajeni kužki, obožujejo ljudi in so zelo družabni ljubljenčki. Dobro se obnesejo v manjših prostorih in so zelo aktivni tudi v notranjosti hiš in stanovanj, zaradi česar so priljubljeni v urbanih okoljih. Njihova glavna značilnost je snežno bela, svilnata, dolga dlaka, ki zgleda naravnost čudovito in je tudi enostavna za negovanje. Lastniki maltežanov svoje ljubljenčke pogosto ostrižejo in tako ohranijo videz mladiča, tekmovalni psički pa imajo večinoma dolgo, razčesano pričesko. Maltežani so sicer primerni tudi za alergike, ker jim dlaka ne izpada pogosto.

Poskrbite za vašega najboljšega prijatelja

Zavarovanje Moj kuža krije zdravljenje kužka, primer njegove smrti zaradi bolezni ali nezgode in vašo odgovornost.

Moj Kuža